Tapahtumat

Manipulaation perusteet informaatioverkostoissa

Miten varautua informaatiosodankäyntiin? Aalto-yliopisto tarjoaa kaikille avoimen luentosarjan informaatiomanipulaation pimeistä ja valoisista puolista.
Opiskelija istuu kannettavan tietokoneen ääressä

Päivitys 20.3. Kaikki kurssin lähiopetus striimataan Zoomin kautta. Otathan yhteyttä kurssin vastuuopettajaan Vesa Kantolaan, mikäli haluat seurata luentoja.

Päivitys 13.3. Koronavirustilanteen vuoksi tämän sarjan vierailijaluennot esitetään joko internetissä tai perutaan kokonaan. Seuraathan tilannetta kurssin verkkosivuilta.

Maailma on paha paikka. Kansanmurhia, vaalitulosten manipulointia, kiusaamista ja häiriköintiä, häikäilemätöntä hyväksikäyttöä, valehtelua ja vääristelyä, ahneutta ja totalitarismia.

Kurssin tarkoitus on oppia infromaatiovaikuttamisesta roolileikkimällä pahansuopaa toimijaa viestinnän, informaation, ja digitaalisten kanavien avulla — täysin keinoja kaihtamatta. Kurssin aikana asetutaan jonkin pahantahtoisen toimijan asemaan (rikollisjärjestö, diktatuuri, yksittäinen pahantekijä jne) ja käytetään kaikkia viestinnän, manipulaation, datan, teknologian ja vaikuttamisen keinoja oman päämäärän saavuttamiseksi.

Kurssin lopulla kelkka käännetään ja ollaan hyvän puolella. Silloin suunnitellaan vastatoimenpiteet edellisen vaiheen tuhoaville konsepteille.

Kurssin vetää Vesa Kantola, joka on kokenut ja kiitetty Informaatioverkostojen ohjelman pitkäaikainen opettaja. Kurssi on suunniteltu yhdessä Maanpuolustuskorkeakoulun kanssa.

Ilmottautuminen ei-opiskelijoille, jos haluat suorittaa 1 op:n täältä. Luennoille saa tulla vaikka ei suorittaisi tuota 1 op.

Ohjelma:

5.3. Joonas Pörsti: Markkinoinnin alku /propaganda.
12.3. Mikko Hyppönen, F-secure.
19.3. Marja Mäkelä: Kertomuksen vaarat.
26.3. Sam Wrigley: GDPR law (in English).
2.4. Petri Jääskeläinen: Salaliittoteoriat.
9.4. kiirastorstai, ei luentoa.
16.4. Steve El-Sharawy: Data-analytics (in English).
23.4. Tuomas Harviainen: Enncode /Tampere yliopisto
30.4. vapunaatto, ei luentoa.
7.5. Mika Pantzar: Kuluttajakansalainen ja big data.
14.5 Laura Kankaala: Valkohattuhakkerit.
21.5 helatorstai, ei luentoa.
28.5 Vesa Kantola: Loppukeskustelu.

Näistä yleisöluennoista saa halutessaan yhden opintopisteen suorituksen avoimen yliopiston kautta, jos tekee luentopäiväkirjan.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: