Rahoituksen laitos

Yhdenvertaisuus asuntolainamarkkinoilla

Esiintyykö Suomen asuntolainamarkkinoilla etnistä syrjintää? Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijat selvittävät Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa.
Three students walking in Otaniemi campus next to a lush and green park with large, old trees.

Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että naiset ja etniset vähemmistöt saavat lainaa muita heikommilla ehdoilla ilman näkyviä perusteita (Brock and De Haas, 2020; Montoya et al., 2020; Alesina et al., 2013; Blanchflower et al., 2003). Tällaista syrjintää havaitaan myös täysin algoritmipohjaisissa järjestelmissä (Bartlett et al., 2019). 

Samalla tiedämme, että arkipäivän rasismi on Suomessa poikkeuksellisen yleistä (European Union Agency for Fundamental Rights, 2018). Tämän tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää, näkyykö tämä myös luotonannossa. Koska oman kodin omistaminen on suomalaisille hyvin keskeinen tapa kerryttää varallisuutta, keskitymme erityisesti asuntolainoitukseen.

Hanke toteutetaan 2021–2022, ja se koostuu kolmesta tutkimuksesta:

  1. Suomen kattava data-analyysi: Tutkitaan asuntolainoituksen yleisyyttä ja ehtoja eri väestöryhmissä käyttäen Tilastokeskuksen ja verottajan tietokantoja.
  2. Lainojen tarjontapuolen tarkastelu: Pankin asiakas- ja neuvottelukohtaisia tietoja hyödyntävä analyysi lainan saamiseen ja ehtoihin vaikuttavista tekijöistä.
  3. Lainojen kysyntäpuolen tarkastelu: Haastattelututkimuksen keinoin selvitetään, suhtaudutaanko asuntolainan hakemiseen, ja sen saamisen mahdollisuuksiin, eri väestöryhmissä eri tavoin.

Hankkeen etenemisestä tiedotetaan tällä sivulla. Lisätietoja saa hankkeen vastaavalta tutkijalta Niilo Luotoselta (https://www.aalto.fi/en/department-of-finance/niilo-luotonen) lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected].

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: