Palvelut

Tee PDF/A-tiedosto opinnäytetyöstäsi

Täältä löydät ensin lyhyen kuvauksen eri PDF/A-standardeista, jotta ymmärrät niiden käytön dokumenttien arkistointissa. Tämän jälkeen saat ohjeet siitä, miten haluttu PDF/A-tiedosto luodaan Word-dokumentista (sekä Macilla että Windowsilla). LaTeX-käyttäjät saavat myös neuvoja siitä, miten välttää yleisimmät ongelmat pyrittäessä luomaan PDF/A-tiedostoa (vain PDF/A-2b tai PDF/A1b on mahdollista tällä hetkellä).

Miksi käyttää PDF/A:ta?

Kaikki Aalto-yliopistossa eAge-järjestelmän kautta palautetut ja arkistoidut opinnäytteet on oltava PDF/A-muodossa.

Mitä on PDF/A?

PDF/Aon ISO-standardoitu versio PDF-formaatista. PDF/A on  pitkäaikaissäilytykseen ja arkistointiin tarkoitettu tiedostomuoto. 

Palauta opinnäytetyösi jossakin seuraavista PDF/A-standardin mukaisista tiedostomuodoista: PDF/A-1a, PDF/A-1b, PDF/A-2a tai PDF/A-2b. '1' viittaa vanhempaan vuonna 2005 julkaistuun standardiin ja '2' viittaa seuraavaan vuonna 2011 julkaistuun standardiin. Kirjain 'a' viittaa englanninkiekiseen sanaan accessible eli saavutettava ja 'b' viittaa sanaan basic eli perus.

Valitse PDF/A-2a-tiedostomuoto aina, kun se on mahdollista (Word:lla Mac:ssa ja Windowsissa se on mahdollista). Tällä hetkellä LaTeX-pohjalla saa vain PDF/A-2b-tiedostomuodon. a-tason tiedostomuodon tekeminen ei onnistu vielä.

Viralliset opinnäytepohjat

Käytä virallista opinnäytepohjaa, joka on saatavilla tästä (Wiki; pitää mahdollisesti kirjautua sisään):

LaTeX-opinnäytepohjan tiedosto

Word -opinnäytepohja

Tarkat ohjeet PDF/A-tiedoston luontiin

Testaa PDF/A-tiedostosi

Yksinkertainen testi PDF/A-tiedoston toimivuuden varmistamiseksi: tekstin valinnan (vaikkapa vain yhden merkin verran) hiirellä pitäisi onnistua kaikissa opinnäytetyösi osioissa (kansi- sekä tiivistelmälehdissä, leipätekstissä, kuva- sekä taulukkotekstissä jne.).

Validoi PDF/A-tiedostosi

Validointi tarkoittaa sitä, että tarkistetaan tiedoston olevan iloitetun standardin mukainen.

Tiedoston validointi tehdään osoitteessa:pdf-online.com

Suositellaan PDF-XChange PDF/A -tiedoston luomisessa tiedostomuotoa PDF/A-2a tai PDF/A-2b.

Validoitava tiedosto ladataan sivulle kohdasta "Select file to validate...".

Tiedostomuoto on oikea, mikäli validointi antaa seuraavanlaisen tuloksen:

File filename.pdf
Compliance pdfa-2a
Result Document validated successfully.

Validoi opinnäytetyön PDF/A-tiedostosi hyvissä ajoin

Jo paljon ennen kuin opinnäytetyösi on valmis, luo keskeneräisestä työstäsi PDF/A-tiedosto ja varmista, että se on PDF/A-standardin mukainen. Tämä neuvo pätee niin LaTeXin (Overleafin sekä oman koneen LaTeX-järjestelmän käyttäjät) kuin Wordin (Mac ja Windows) käyttäjille. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä ennen työsi viimeistä palautuspäivää.

Käytä virallista opinnäytepohjaa, joka on saatavilla tästä (Wiki; pitää mahdollisesti kirjautua sisään):

LaTeX-opinnäytepohjan tiedosto

Word -opinnäytepohja

Word-käyttäjille suosittelemme PDF-XChange-ohjelman käyttöä Word:sta saadun PDF/A-3a-tiedoston muuntamiseksi PDF/A-2a-tiedostoksi (kasto ohje yllä), koska ohjelma on asennettuna kaikissa Aallon tietokoneissa. Muunnosta tehtäessä PDF-XChangessa valitse ensisijaisesti tiedosoformaatiksi PDF/A-2a ja vain jos muunnos epäonnistuu yritä faromaattia PDF/A-2b.

Tätä palvelua tarjoaa:

IT-palvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.

Anna palautetta sivusta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: