14-metrinen radioteleskooppi
14-metrinen teleskooppi rakennettiin vuonna 1973, ja ensimmäiset havainnot tehtiin vuonna 1974. Tämän jälkeen teleskooppia on käytetty aktiivisesti ekstragalaktisten radiolähteiden ja Auringon havainnointiin sekä astronomiseen ja geodeettiseen VLBI-havainnointiin. Teleskoopin tällä hetkellä käytettävissä olevat vastaanottimet kattavat taajuuskaistan 2–90 GHz. Useimmin käytettävät taajuudet ovat 37 GHz ja 22 GHz, joita käytetään kvasaarien ja Auringon kontinuumihavaintoihin. Astronomisia pitkäkantainterferometriamittauksia (VLBI) suoritetaan 22, 43 ja 89 GHz:n taajuudella. Geodeettinen VLBI käyttää kaksikaistaista 2/8 GHz:n vastaanotinta. Geo-VLBI-istuntojen aikana asennetaan suurempi 1,7-merinen lisäreflektori alempaan taajuuteen mukauttamista varten.
Teleskooppi on Cassegrain-reflektori, joka on asennettu alt-azimuth-jalustalle. Ensisijaisen reflektorin tarkka halkaisija on 13,7 metriä. Vuonna 1992 teleskoopin reflektorin rakennetta päivitettiin niin, että uuden reflektorin pintatarkkuus on 0,1 mm (rms). Uusi kupu asennettiin vuonna 1994. Päivitetty reflektori ja kupu mahdollistavat jopa ~250 GHz:n havainnointitaajuuden. Korkein testattu taajuus on 150 GHz.
Vuosina 2008–2013 kontinuumivastaanottimiin asennettiin uudet digitaaliset loppupäät. Digitaaliset loppupäät tarjoavat monia suorituskykyyn liittyviä etuja verrattuna vanhoihin analogisiin laitteisiin. Niitä voidaan esim. kauko-ohjata ja ne mahdollistavat signaalien jatkuvan keskiarvoistamisen. Toinen uusi päivitys on elektronisesti säädettävän vastapainojärjestelmän asentaminen, joka helpottaa teleskoopin uudelleentasapainotusta vastaanottimen vaihtamisen jälkeen.
Teleskoopin käyttöaste on käytännössä 100 %; huoltokausia ja huonoa säätä lukuun ottamatta teleskooppia käytetään kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Suurin osa havainnointiajasta käytetään kontinuumin kvasaarien havainnointiin, minkä jälkeen tulevat Auringon havainnointi, astronominen VLBI ja geo-VLBI.
Aurinkohavaintoihin tarkoitetut teleskoopit
Metsähovissa käytetään kahta laitetta Auringon jatkuvaan havainnointiin 50–1500 MHZ:n ja 11,2 GHz:n taajuudella. 1,8-metrinen parabolinen teleskooppi on varustettu 11,2 GHz:n vastaanottimella ja 1 GHz:n kaistanleveydellä. Koko Aurinko mahtuu teleskoopin säteeseen, mikä mahdollistaa Auringon kokonaisvuon vaihtelun seuraamisen. Lautanen on asennettu alt-azimuth-jalustalle, jotta Aurinkoa voidaan tarkkailla ympäri vuorokauden koko vuoden ajan. Kaksi kansainväliseen e-Callisto-järjestelmään kuuluvaa log-periodista antennia on asennettu 1,8-metrisen lautasen sivuille. E-Callisto-järjestelmä toimii 50–1500 MHz:n taajuudella ja kerää jatkuvasti tietoa Auringon soihduista ja muista ilmiöistä.
Metsähovin radiotutkimusasema
- Julkaistu:
- Päivitetty: