Kuvauskopterit, dronet ja muu miehittämätön ilmailu Aallossa
Kuvauskopterit, dronet ja miehittämättömät ilma-alukset ovat tarkoitettu käytettäväksi ilman mukana olevaa ohjaajaa. Miehittämättömät ilma-alukset on usein myös varustettu jotain tiettyä tehtävää, kuten esim. valokuvaamista tai mittaamista varten.
Koko EU:n dronelennättämisen yhtenäistävä asetus (EU) 2019/947, tuli voimaan 31.12.2020. Sen mukaan kaikkien yli 250 g painavia tai kamerallisia droneja käyttävien, niin harrastajien kuin ammattilaistenkin pitää rekisteröityä (drone-operaattoriksi), perehtyä dronejen lennättämiseen ja pääsääntöisesti suorittaa koe.
Rekisteröintivelvollisuuden ulkopuolelle jäävät muutoin vain käyttäjät, joilla on alle 250 gramman painoinen kameraton drone tai dronet, jotka ovat direktiivissä 2009/48/EY tarkoitettuja leluja.
Aalto-korkeakoulusäätiö sr on rekisteröity dronetoimijarekisteriin drone-operaattoriksi 8/2021. Aallon operaattoritunnus tulee merkitä (tarralla tms.) droneen: FIN489661421686d
Mikäli lennätät dronea yliopiston nimiin, sinun ei tarvitse rekisteröity dronetoimijarekisteriin, mutta kokeet tulee suorittaa (verkkoteoriakoe A1/A3 ja tarvittaessa lisäteoriakoe A2).
Sääntely liikennealan normeissa:
EU-määräysten ja muiden kansainvälisten määräysten lisäksi Suomessa on kansallisia säädöksiä, joita sinun on noudatettava, kuten
- Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen (OPS M1-32) (31.12.2021 asti)
- Ilmailulaki (534/2020)
- Komission asetus (EU) 923/2012 , SERA-lentosäännöt
- Valtioneuvoston asetus (930/2014) ilmailulta rajoitetuista alueista
- ilmailun vakuutusasetus (EY) N:o 785/2004
- kasvinsuojeluainelaki (1563/2011; ilmalevityskielto)
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin antamat ilmailumääräykset. Kaikki ilmailua koskevat lait ja määräykset löydät Traficomin verkkosivuilta.
Sääntely muualla kuin liikennealan normeissa:
- Yksityisyyden suoja, kotirauha, tietosuoja…
- Yleinen järjestys ja turvallisuus (security)
- Kaupallisten oikeuksien hallinta
- Melu, luonnonsuojelu ym. ympäristöasiat
- Prioriteettien määrittely tilanteissa joissa (Remotely Piloted Aircraft System, RPAS)
- muu toiminta estyy RPAS toiminnan takia
- muu toiminta estää RPAS toiminnan
- yhtäaikaiset toimijat (myös RPAS/RPAS) muodostavat vaaran
- Sallitut radiotaajuudet
Aallon käytössä mikä vain tässä tarkoitettu lennin kuuluu määritelmän ”Miehittämätön ilma-alus” alle. ”Lennokkisäännökset” eivät sovellu, sillä Aallon toiminnassa ei ole kyse harraste- tai urheilukäytöstä. Mitään Aallon toiminnassa käytettävää laitetta ei voida siis luokitella lennokiksi.
Lentotyö
Kun ilma-alusta käytetään erikoistehtäviin eli kyseessä ei ole harraste- tai urheilutoiminta, puhutaan lentotyöstä. RPAS-lentäminen opetuskäytössä on lentotyötä.
Aalto-yliopiston toiminta (lennot) tapahtuu Avoin-kategoriassa
- Suurin sallittu lennätyskorkeus 120 metriä maan tai veden pinnasta
- Toiminnan on perustuttava suoraan näköyhteyteen (VLOS)
- Suurin sallittu lentoonlähtömassa on 25 kg; poikkeus ->
Aallon vakuutuksessa ilma-alustoiminnalle on asetettu tiettyjä erityisehtoja vakuutuksen voimassaolon edellytyksinä: Ilma-aluksen lentoonlähtömassa ei kuormineen, varusteineen ja polttoaineineen ylitä 20 kg
- Vaarallisten aineiden kuljettaminen ja esineiden pudottaminen kielletty
- Miehittämätön ilma-alus on pidettävä turvallisen välimatkan päässä ihmisistä eikä sitä lennätetä ihmisjoukkojen yläpuolella
- Toiminnassa on huomioitava ilmailun kielto-, rajoitus- ja vaara-alueet sekä UAS-ilmatilavyöhykkeet
Toiminnan alakategoriat A1-A3
Avoimen kategorian toiminta jakaantuu kolmeen toiminnan alakategoriaan A1-A3. Lisätietoa eri alakategorioiden säännöistä, reunaehdoista ja rajoituksista löydät Traficomin Droneinfon -sivuilta.
Vahinko tai läheltä piti tilanteet
Kaikista kauko-ohjatuille ilma-aluksille tapahtuneista onnettomuuksista ja poikkeavista tilanteista tulee ilmoittaa Liikenne- ja viestintävirastoon, Lentoturvallisuusilmoitus -Drone. Raportin tekeminen ei johda rangaistukseen vaan tilanteita katsotaan ilmailun "Just Culture" käytäntöjen mukaan oppimistarkoituksessa.
Ilmoita tapahtuneesta myös [email protected]
Käytössä olevat laitteet (dronet) sekä suoritetut kokeet (A1/A3 tai A2) ilmoitetaan Aalto-yliopiston erityisasiatuntija (valmiusasiat) Katja Paasikivelle
Jos lennätät dronea, sinun pitää (pääsääntöisesti) suorittaa pilottikoe eli tehdä kauko-ohjaajan verkkoteoriakoe. Aalto-yliopiston droneoperaattori eli vastuuhenkilö ilmoittaa henkilöitä kauko-ohjaajan verkkoteoriakokeeseen (A1/A3).
Ilmoittautuminen kauko-ohjaajan pilottikokeeseen ota yhteyttä katja.paasikivi(at)aalto.fi
Avoimen kategorian A1/A3-teoriakoe:
Jos aiot lentää droneja alakategoriassa A1 tai A3, sinulla tulee olla riittävät tiedot lentoturvallisuudesta, ilmatilan rajoituksista, ilmailumääräyksistä, ihmisen suorituskyvyn rajoituksista ja toimintamenetelmistä. Myös yleinen tieto droneista on välttämätöntä.
- kun operaattori on ilmoittanut sinut verkkoteoriakokeeseen, on sinulla yksi kuukausi aikaa suorittaa koe hyväksytysti. Yrityskertoja ei ole rajattu, joten voit yrittää yhden kuukauden aikana niin monta kertaa kuin haluat tai ehdit, kunnes olet läpäissyt kokeen.
- Tutustu koulutusmateriaaliin!
- Todistus läpäistystä kokeesta on voimassa viisi vuotta, jonka jälkeen koe tulee uusia.
- Jos kuitenkin suoritat myöhemmin todistuksen voimassaoloaikana jonkin toisen kokeen, esimerkiksi valvotun lisäteoriakokeen (A2), siirtyy pätevyyden voimassaolopäivä viimeisimmästä hyväksytystä kokeesta viiden vuoden päähän.
Jos aiot lentää droneja alakategoriassa A2, sinun on tunnettava meteorologiaa riittävän hyvin. Tarvitset myös lisätietoa siitä, miten hallita riskejä lennettäessä ihmisten ja rakennusten lähellä.
- A2-kategoriassa toimiakseen lennättäjällä tulee olla voimassa todistus A1/A3-verkkoteoriakokeen suorittamisesta ja ennen A2-kokeeseen osallistumista vaadittu käytännön harjoittelu suoritettuna.
- Tarkemmat vaatimukset ja tavoitteet omatoimiselle käytännön koulutukselle löydät täältä.
- A2-lisäteoriakoe suoritetaan perinteisempään tyyliin luokkahuoneessa, jossa koetta valvotaan kokeen järjestäjän toimesta. Osallistumismaksu kauko-ohjaajan valvottuun lisäteoriakokeeseen on 50 euroa. Tämän kokeen maksaa jokainen laitos/ koulu itse.
Katso tarkemmat tiedot toimintakategorioista, siirtymäajoista sekä mm. dronejen lennättämiseen liittyvistä rajoituksista Traficomin Droninfosta.
Kauko-ohjaajan on kyettävä käyttämään turvallisesti ilma-alusta ja hallittava hätätilanteiden edellyttämät toimenpiteet. Kauko-ohjatusta lennosta vastaavan on oltava vähintään 18-vuotias.
Käytön on oltava näköyhteyteen perustuvaa toimintaa (VLOS, Visual Line- of- Sight), eli näköyhteys ilma-alukseen pidettävä koko ajan.
Lennätyskorkeuden on oltava max 120 metriä maan tai veden pinnasta.
Helmikuusta 2022 alkaen 500–2000 gramman painoisen dronen lennättäminen lähempänä kuin 150 metriä asuin-, liike-, teollisuus- ja virkistysalueista on vaatinut kauko-ohjaajalta verkkoteoriakokeen lisäksi valvotun lisäteoriakokeen (A2-teoriakoe).
Aallon operaattoritunnus tulee merkitä (tarralla tms.) droneen: FIN489661421686d, lisäksi merkitse dronesi vastuu henkilön nimellä ja yhteystiedoilla.
Kirjaa ylös vaaditut tiedot kaikista lennoistasi lentopäiväkirjaan. Toteutustapa lentopäiväkirjasta on vapaa kunhan siitä käy ilmi kaikki tarvittavat tiedot ja tietoja säilytetään vähintään kaksi vuotta.
Huomio!
Lentoonlähtömassa saa olla enintään 20 kg Aallon vakuutusehtojen mukaisesti. Tämä poikkeaa yleisestä 25 kg:n säännöstä.
Lentoonlähtömassa saa kuitenkin olla enintään 7 kg, jos laitetta käytetään ulkosalle kokoontuneen väkijoukon tai asutuskeskuksen tiheästi asutun osan yläpuolella. Käytännössä kaikki Aallon kampukset ja koko pääkaupunkiseutu on "tiheästi asuttua".
Ilmailua on eräissä osissa Suomea rajoitettu kielto- ja rajoitusalueilla, ja niillä myös dronejen lennättäminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Pysyvistä ilmailun kielto- ja rajoitusalueista on säädetty Valtioneuvoston asetuksessa ilmailulta rajoitetuista alueista.
Suunnitellessasi lentoa sinun on perehdyttävä käytössä olevaan ilmatilaan. Ilmatilassa voi olla erilaisia rajoituksia ja alueita, jotka estävä lennättämisen. Näitä alueita ovat R-alue eli rajoitusalue (restricted), P-alue eli ilmailulta kielletty alue (prohibited), aluevalvontalain mukaiset ilmakuvauskieltoalueet, ja kieltävät tai rajoittavat UAS-ilmatilat.
Tilapäiset kielto- ja rajoitusalueet on nähtävissä muun muassa ilmatilan käytöstä kertovalla sivustolla Aviamaps Dronekartta -palvelussa. Sitä kautta voit tehdä myös oman ilmoituksen suunnitelluista lennoista. Palvelussa voi tarkastella haluamiaan paikkoja ja selvittää, onko niissä rajoituksia lennättämiselle.
Tutustu myös NOTAM Notice to Airmen, tiedotuksia ilmailijoille -palveluun, jossa annetaan tärkeää tietoa niin ilmatilassa kuin lentopaikoilla tapahtuvista tilanteista varoittaen ilmailijoita riskeistä, jotka voivat vaikuttaa heidän lentoreittiinsä. Voimassa oleva NOTAM-lista löytyy ANS Finland Oy:n Ilmailutiedotuspalvelun verkkosivuilta.
Aallon Otaniemen kampusalueilla, kauko-ohjatun ilma-aluksen käytön estäviä ilmailun kieltoalueita ei pääsäntöisesti ole. Huomioitava kuitenkin, että kampusalueella voi satunnaisesti olla tilapäisiä lyhyitä lentokieltoja. Tilapäisistä lentokielloista tiedotetaan etukäteen ja voit tarkistaa niitä myös Aviamapsin kautta.
Poikkeus Aallon sisäiseen ilmailun kieltoalueeseen!
Metsähovin radiotutkimusaseman (osoite: Metsähovintie 114, 02540 Kylmälä) alueella miehittämättömien ilma-alusten käyttö on kokonaan kielletty. Kiellosta voidaan poiketa tiettyjen tapausten kohdalla (mm. tutkimuksellisessa tarkoituksessa tehtävät lennot). Luvan ilma-alusten käytölle myöntää aina Metsähovin radiotutkimusasema. Lisätietoja sekä lupia voi kysyä laboratorioinsinööri Juha Kallungilta (juha.kallunki @ aalto.fi)
Lähimmät kieltoalueet ovat: EFP35 MEILAHTI, EFP40 MUNKKINIEMI ja EFP50 KRUUNUNHAKA. Vaara-alueista huomioitava etenkin EFD139A ARABIA (Katso D-alueet.kml).
Miehittämättömien ilma-alusten kuten kamerakoptereiden lennättäminen yliopiston ydintoiminnassa on sisällytetty vastuuvakuutusten piiriin. Vakuutus vastaa muita Aalto-yliopiston vakuutuksia eli omavastuu on iso, mutta katastrofit korvataan. On ymmärrettävä, että toimintaa koskee ns. ankara vastuu:
”Ankara vastuu, eli tuottamuksesta riippumaton vastuu, josta ei voi vapautua edes osoittamalla tehneensä kaiken mahdollisen vahinkojen välttämiseksi”
Aallon vakuutuksessa ilma-alustoiminnalle on asetettu tiettyjä erityisehtoja vakuutuksen voimassaolon edellytyksinä:
- Ilma-aluksen lentoonlähtömassa ei kuormineen, varusteineen ja polttoaineineen ylitä 20 kg
- Ilma-alus ei ole suihkumoottorikäyttöinen
- llma-alusta ei käytetä harrastus- tai kilpailutoimintaan: Aalto-yliopiston vakuutus kattaa vain opetus- ja tutkimustoiminnan!
- Aallon vastuuvakuutus kattaa myös Aalto yliopiston opiskelijat, silloin kun he ovat opetussuunnitelman mukaisessa toiminnassa lennättäessään ilma-aluksia.
- Käytön on oltava näköyhteyteen perustuvaa toimintaa (VLOS).
- Kaikki tässä toiminnassa vaadittavat kirjalliset luvat on hankittu ja ne ovat voimassa sekä kaikkia tätä toimintaa koskevia lakeja ja määräyksiä on noudatettu.
- lennättämistoimintaa harjoittavan tulee täyttää lain ja määräysten edellyttämät vaatimukset koulutuksesta ja osaamisesta.
Lisätietoa aiheesta (opiskele ennen lennättämistä!)
Ajankohtaisia uutisia droneihin liittyen
Tietoa mm. uudesta lainsäädännöstä, siirtymäajoista sekä muita julkaisuja ja uutisia.
Yhteyshenkilöt kouluittain ja yksiköittäin
Seuraavilta henkilöiltä voi kysyä suoraan lennättämiseen liittyvistä ohjeista ja toimintatavoista sekä tarjolla olevasta kalustosta ja käyttöoikeuksista:
- Aalto ARTS,
Antti Huittinen, +358505344531, [email protected]
Postiosoite:
PL 31000, 00076 AALTO
Käyntiosoite:
Väre, Otaniementie 14, 02150 Espoo
Aallon sisäisen rekisterin ylläpitäjä ja drone-operaattori
- Aalto-yliopisto, erityisasiantuntija, valmiusasiat
Katja Paasikivi, +358503064380, [email protected]
Postiosoite:
PL 18000, 00076 AALTO
Käyntiosoite:
Otakaari 24, 02150 Espoo
Aalto-yliopiston turvallisuus- ja aulapalvelut
- Julkaistu:
- Päivitetty: