Palvelut

Dataan viittaaminen

Dataan viittaaminen on yhtä yksinkertaista kuin julkaisuihin viittaaminen. Dataviittaukset voidaan myös laskea, ja niitä voidaan käyttää tutkimuksen mittarina samoilla tavoin kuin viittauksia artikkeleihin. Dataan viittaaminen on olennaisen tärkeä tekijä oman datan saatavuuden, jakamisen ja uudelleenkäytön edistämisessä.

Viittaaminen on tavanomainen tapa tunnustaa tekijän osuus perinteisissä tutkimuksen tuotoksissa, kuten julkaisuissa. Samalla tavoin myös saavutukset datan keräämisessä ja tuottamisessa on tunnustettava. Omaan dataan kannattaa myös viitata rohkeasti.

Dataan viittaaminen edellyttää datan asianmukaista merkitsemistä. Datan ei tarvitse olla julkisesti avointa, mutta viittauksen luominen edellyttää, että datasta on saatavilla tietoa. Arkistoissa, metadata-arkistoissa ja julkaisijoiden palveluissa on metadatarekisterejä, joista saa luotettavaa tietoa viittausten luomista varten. 

Suositus

Viittauksen luominen dataan on helppoa. Periaatteessa voidaan noudattaa samoja sääntöjä kuin julkaisuihin viittaamisessa. Tärkeimmät osat ovat seuraavat:

 • Tekijä(t) – tekijä voi olla tutkimuksen vastullinen johtaja tai aineiston luoja, mutta muitakin tehtäviä voidaan nimetä
 • Nimi – tutkimusaineiston nimi
 • Päiväys – vuosi, jona tutkimusaineisto lisättiin arkistoon
 • Julkaisija
 • Version numero – käytetään tapauksissa, joissa on saatavilla useita versioita
 • Linkki – suositellaan pysyvää digitaalista tunnistetta, esimerkiksi DOI tai URN

Esimerkkejä

Noudata tutkimusaineistojen osalta samaa viittaustapaa, jota käytät julkaisusi kirjallisuusviittauksiin. Jos käyttämässäsi viittaustavassa ei neuvota, miten dataviittaus muotoillaan, kokeile näitä esimerkkejä:

Harvardin tapa:

 • Vetter, SG, Ruf, T, Bieber, C & Arnold, W 2015, datan lähde: What is a mild winter? Regional differences in within-species responses to climate change, sähköinen tutkimusaineisto, Dryad Digital Repository, doi: 10.5061/dryad.11962 

Publication Manual of the American Psychological Association (APA):

 • Vetter, S. G., Ruf, T., Bieber, C. & Arnold, W. (2015). What is a mild winter? Regional differences in within-species responses to climate change [tutkimusaineisto]. doi: 10.5061/dryad.11962

Selvitä, mitä data-arkistossa ehdotetaan.

 • Kun viitattu data kuuluu tiettyyn arkistoon, arkistossa voidaan ehdottaa asianmukaista viittaustapaa tai jopa antaa valmis viittaus haettuun dataan.
 • Lisäksi voi olla erityissuosituksia, kuten Dryadin tapauksessa. Dryad suosittelee viittaamaan sekä alkuperäiseen artikkeliin että Dryadin tutkimusaineistoon.

Lisäohjeita

Tutkimusdatan hallinnan ohjeet

Näillä linkeillä voit selata tutkimusdatan hallinnan ohjeita.

Tutkimusdatan jakaminen ja julkaiseminen

Yleiskatsaus ja ohjeita tutkimusdatan julkaisemisen ja jakamisen palveluihin.

Palvelut
People talking with each other

Tutkimusdatan hallinta

Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua.

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu