Metsähovin radio-observatorio

Vierailulle Metsähoviin

Metsähovin radio-observatoriolla on mahdollista vierailla, mutta vierailut on aina sovittava etukäteen. Voimme ottaa vastaan pääasiassa ryhmiä.
Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion aurinkokartat ovat nähtävillä verkossa lähes reaaliajassa osittaisen auringonpimennyksen aikaan tiistaina 25. lokakuuta.

Kiinnostunut vierailusta?

Metsähovissa vierailu on mahdollista vain ennalta sovitusti. Parhaiten radio-observatorioon pääsee tutustumaan ryhmävierailujen yhteydessä. 

Observatorion toiminnasta, tieteestä ja ja tekniikasta kiinnostuneille ryhmille voidaan järjestää esittelykierroksia, joihin kuuluu esitelmä observatorion toiminnasta ja tutkimuksesta, sekä tutustuminen itse observatorioon ja sen laitteisiin. Vierailu kestää noin kaksi tuntia.

Mikäli olet kiinnostunut vierailun järjestämisestä, ota mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteyttä: [email protected]

Tulossa vierailulle?

Huomaa, että koko Metsähovin alueella on voimassa radiohiljaisuus! 

Observatorioalue alkaa portista, jonka sisäpuolella mikään radioaaltoja lähettävä laite ei saa olla toiminnassa. Toisin sanoen matkapuhelimet, tietokoneet, tabletit, älykellot, kamerat ym. on ehdottomasti oltava pois päältä tai lentotilassa ja niistä on kytketty pois:

  • Puhelinverkko (lentotila)
  • Datayhteys (mobile data, 3/4/5G jne.)
  • Langaton verkko (WLAN, WiFi, myös oma yhteyspiste)
  • Bluetooth

Huomaathan, että yleensä puhelimen kytkeminen lentotilaan sammuttaa puhelinverkon ja datayhteyden, mutta mallista riippuen ei välttämättä langatonta verkkoa tai Bluetoothia, joten nämä tulee tarkistaa ennen portista ajamista.

Puhelimen tai muun laitteen äänetön tila ei missään nimessä riitä, vaan kaikki data- ja tiedonsiirtoyhteydet on oltava pois käytöstä. Alueella on kellon ympäri jatkuvassa käytössä useita äärimmäisen herkkiä radioteleskooppeja ja muita tutkimuslaitteita, ja jo yksikin päälle unohtunut matkapuhelin voi pilata käynnissä olevat mittaukset.

Huomio: mikäli autossa on datayhteys (esim. auton tietoja voi seurata kännykällä), jota ei voi kytkeä pois päältä, autoa ei saa ajaa portin sisäpuolelle, vaan se tulee pysäköidä levennykselle portin ulkopuolelle. Navigaattorin GPS-vastaanotin ja auton oma radio tai radion bluetooth-yhteys eivät aiheuta häiriöitä, eli vaikka autossa olisi bluetooth-yhteys, sen voi silti ajaa alueelle, kunhan mikään autossa oleva puhelin ei ole yhteydessä.

Radioyhteydellä toimivat lääkinnälliset laitteet (esim. Bluetooth-yhteydellä toimiva insuliinipumppu) eivät ole este vierailulle, mutta niistä tulee ilmoittaa etukäteen.

Kuvaaminen alueella on sallittua ja kameraa tai lentotilassa olevaa puhelinta voi käyttää kuvaukseen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: