Lahjoita tulevaisuus

Taloustiede tuo yhteistä hyvää

Taloustiede on paljon muutakin kuin euroja ja voiton maksimointia. Helsinki Graduate School of Economicsin tutkimusosaamista tarvitaan niin julkisten hankintojen kilpailutuksessa kuin vanhempainvapaiden järjestelyissäkin.
Otto Toivanen
Aalto-yliopiston professori ja Helsinki GSE:n akateeminen johtaja Otto Toivanen.

Mitä yhteistä on ilmastonmuutoksella, päivähoidolla ja teleoperaattoreiden käyttämillä taajuuksilla? Entä mikä yhdistää Suomen Pankkia, Kilpailuvirastoa, pääministeriä ja yritysjohtoa? Vastaus on taloustiede ja alan tohtorit, jotka tuottavat paljon tietoa päätöksenteon tueksi. Suomessa alan huippuosaajista on jo pula.

Helsinki Graduate School of Economicsin (Helsinki GSE) tarkoituksena on vahvistaa ja laajentaa Suomen taloustieteen tutkimusta ja nostaa se korkealle kansainväliselle tasolle. Kyseessä on vuonna 2018 perustettu Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Svenska Handelshögskolanin yhteinen taloustieteen tutkijakoulu ja tutkimusyksikkö. ”Keväästä 2018 lähtien ilmassa on ollut tervettä akateemista startup -henkeä, kun olemme suunnitelleet laitosrajat ylittävää opetusta ja tutkimusta, rekrytoineet uusia professoreja ja tehneet ahkeraa varainhankintaa”, sanoo Aalto-yliopiston professori ja Helsinki GSE:n akateeminen johtaja Otto Toivanen.

Helsinki GSE:hen on tarkoitus perustaa 15 uutta professuuria vuosina 2018-2020. Varainhankinta maailmanluokan huippuosaajien värväämiseksi jatkuu aktiivisena. Tavoitteena on, että Helsinki GSE:sta valmistuu aikaa myöten selvästi nykyistä enemmän maistereita ja tohtoreita.

Data auttaa ymmärtämään

Taloustiede on yhteiskuntatiede, jonka ymmärrystä tarvitaan monilla aloilla. Digitalisaation lisäämän datan myötä se pääsee uusien ja yhä laajempien tutkimuskysymysten äärelle. ”Taloustieteellä on erityisosaamista siitä, kuinka isoista datamassoista kaivetaan esille syy-seuraussuhteita. Keräämme aineistoja ja kehitämme menetelmiä yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi.”

Helsinki GSE:n tutkimusosaamista tarvitaan yhtä hyvin sote-uudistuksen kehittämisessä, kaupunkien asuntomarkkinoilla kuin teleoperaattorien taajuushuutokauppojen järjestämisessäkin. ”Lapsiperheen arjessa työmme näkyy paremmassa julkisen ja yksityisen sektorin päätöksenteossa - kuinka esimerkiksi päivähoito ja julkinen liikenne on järjestetty. Juuri valmistunut väitöstutkimus selvitti vanhempainvapaan vaikutusta äitien työssäkäyntiin.”

Taloustiede elää vahvasti ajassa. Alan Nobel-palkinnon sai hiljattain William Nordhaus, joka tutkii ilmastonmuutoksen ja talouden vuorovaikutusta. ”Ilmastonmuutos johtuu ihmisen toiminnasta, johon voi vaikuttaa sillä, kuinka esimerkiksi liikkuminen hoidetaan ja taloja lämmitetään. Taloustieteestä on apua, kun tarvitaan erilaista ohjausta ja sääntelyä sekä ymmärrystä markkinoiden toiminnasta.”

Kaupunkitaloustieteeseen uusi professuuri

Helsinki GSE:n myötä Suomeen saatiin kaupunkitaloustieteen professuuri, kun Aalto-yliopiston apulaisprofessori Tuukka Saarimaa aloitti tehtävänsä syksyllä 2018. Professuurin lahjoittivat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit sekä Suomen kuntasäätiö, Keva ja Kuntarahoitus. Lahjoituksen arvo on 2,5 miljoonaa euroa. Saarimaa sijoittuu sekä Kauppakorkeakoulun taloustieteen että Insinööritieteiden korkeakoulun rakennetun ympäristön laitoksille. ”Saarimaan professuuri luo ainutlaatuisen sillan Aalto-yliopiston kahden koulun ja kahden varsin erilaisen oppiaineen välille. Toivon, että se näyttää mallia myös tuleville professuureille.”

Kaupunkitaloustiede tulee apuun, kun kaupunkeja kehitetään erilaisten ristipaineiden alla.
Kaupungistumiseen liittyy monia toisiinsa vaikuttavia näkökulmia, kuten tulonjako, yhteiskunnallinen hyvinvointi, talouskasvu ja asumisen vaikutus ilmastonmuutokseen. Isojen ja maanlaajuisten haasteiden ratkomiseen tarvitaan siltoja tieteenalojen välille.

Helsinki GSE:hen perustetaan myös uusi professuuri taloustieteen datatieteiden alueelle. Sen mahdollistaa Saastamoisen säätiön ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston 2,5 miljoonan euron yhteislahjoitus. Professuuri sjoittuu Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun.

”Vaikka olemme Helsinki GSE, on kyseessä pitkälti koko Suomen ponnistus. Meillä on kansallinen vastuu siitä, että Suomessa koulutetaan laajasti taloustieteen tohtoreita sekä julkisen sektorin että yrityselämän tarpeisiin.”

Teksti: Marjukka Puolakka

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: