Lahjoita tulevaisuus

Suomalainen animaatioalan osaaminen vahvistuu

Animaatioala kasvaa voimakkaasti niin Suomessa kuin maailmalla. Se on olennainen osa kaikkea mediatuotantoa, joten osaajia kaivataan.
Animaatioalan opiskelijoita piirtämässä. Kuva: Unto Rautio

Animaation maisteritason opetus on kuulunut monen eurooppalaisen elokuvakoulun tarjontaan jo pitkään, ja viime vuonna alan korkeampaa opetusta saatiin myös Suomeen. Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen ja median laitoksen yhteinen animaation maisteriohjelma käynnistyi syksyllä 2019 ja se veti korkeatasoista hakijajoukkoa.

”Animaation maisteriohjelma täydentää Aallon opetustarjontaa. Tietotekniikan laitoksella on tutkittu ja kehitetty teknologiaa animaatioiden tekemiseen, ja yhdessä korkealaatuisen sisältöosaamisen kanssa uusia mahdollisuuksia kotimaiselle animaatiotuotannolle avautuu”, kertoo ohjelmasta vastaava Executive in Residence Tuula Leinonen Aalto-yliopistosta. 

Suomessa on tarjottu animaation kandidaattitasoista opetusta jo pidempään ja Aallossakin on voinut suorittaa animaation sivuaineen, mutta jatkaakseen opintoja opiskelijoiden on pitänyt hakeutua ulkomaille. Nyt tuoreella maisteriohjelmalla on viritteillä yhteistyötä muun muassa Tukholmaan hiljattain perustetun vastaavan koulutusohjelman kanssa. Aallon koulutusohjelma on herättänyt jo runsaasti kansainvälistä kiinnostusta ja se pääsi heti mukaan EU:n Erasmus+ -ohjelmaan, joka toteutetaan Joint Master's Degree -ohjelmana yhteistyössä belgialaisen LUCA School of Artsin ja portugalilaisen Lusofona Universityn kanssa.

Kuvassa Aalto-yliopiston kampuksella Tuula Leinonen, Executive in Residence, animaation maisteriohjelma
Tuula Leinonen

Kansainvälinen ala

Huippuosaamista animaatiotuotannoissa ei ole Suomessa tähän asti löytynyt kattavasti omasta takaa. Kun esimerkiksi peliyhtiö Rovion animaatiostudio laajeni, rekrytoinnit piti tehdä ulkomailta. Kansainvälinen taso on kuitenkin saavutettavissa.

”Kun alalle saadaan kansainvälisen tason osaajia, koko kotimainen animaatiokenttä hyötyy. Tekijöitä ei tarvitse niin usein rekrytoida ulkomailta. Animaatiostudiot voivat ottaa vastaan monimuotoisia projekteja ja osallistua vaativiin kansainvälisiin tuotantoihin”, Leinonen toteaa.

Animaatio yhdistää ilmaisua, tekniikkaa ja kaupallista osaamista ja niitä kaikkia voi opiskella Aalto-yliopistossa. On tärkeää, että kaikkia näitä aloja myös kehitetään yhdessä. Animaatiossa on kyse liikkeen luomisesta, ja mitä tällä liikkeellä ilmaistaan. Sen käyttöalueet jatkavat kasvuaan.

”Suomalaisten kannattaa ottaa tästä kasvusta osansa. Animaatio ylittää kielirajat ja tarjoaa kansainvälistä näkyvyyttä”, sanoo Leinonen. Työllistymisnäkymät ovat hyvät, sillä ala on jo lähtökohdiltaan kansainvälistä, ja se tarjoaa osaajille tehtäviä esimerkiksi yhteistuotannoissa ja ohjaavassa roolissa, kun osia tuotannoista tehdään alihankintana.

Lahjoitusprofessuuri

Taiteellinen kunnianhimo on aina ajanut alaa eteenpäin. Alan kehittäjät on helppo tunnistaa ja heidän työnsä muistetaan. Leinonen iloitsee, että suomalaisille studioille on saatu suurtuotantoja kuten Muumilaakso-sarja ja ne ovat näkyvästi mukana kansainvälisellä animaatiokentällä. ”Tätä positiivista kehitystä pitää koulutuksen tukea”, Leinonen sanoo.

Korkeatasoinen animaatio-osaaminen vaatii kuitenkin vielä lisäpanostuksia opetukseen. Tätä kehitystä mahdollistamaan Aalto-yliopisto hakee nyt lahjoituksia animaation työelämäprofessuuriin yksityisiltä henkilöiltä, yrityksiltä ja säätiökentältä.

Lahjoittamalla animaation professuuriin olet tukemassa tavoitettamme nostaa suomalainen animaatio kansainvälisesti tunnetulle ja arvostetulle tasolle.

Lisätietoja:

Tuula Leinonen, Executive in Residence
animaation maisteriohjelma
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
p. 0400 688 054
[email protected]

Nora Rahnasto
Aalto-yliopiston lahjoittajasuhteet
p. 050 362 2243
[email protected] 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: