Kestävä kehitys

A Blanc - peruskorjauksella kohti kestävämpää kampusta

Alvar Aallon suunnitteleman, alun perin 1960-luvulla valmistuneen ostoskeskuksen peruskorjauksessa kiinnitettiin huomiota myös rakennuksen kestävän kehityksen ratkaisuihin.
Näkymä A Blancilta amfiteatterille
Ostoskeskus A Blanc. Kuva: Anders Portman

Vuosina 1961 ja 1969 kahdessa osassa valmistunut Otaniemen ostoskeskus, nykyinen A Blanc, valmistui peruskorjauksesta kesällä 2021. Rakennus uusittiin kokonaan talotekniikaltaan ja kunnostettiin sekä entisöitiin julkisivuiltaan. Peruskorjaus pidensi rakennuksen ikää merkittävästi ja monipuolisti myös kampuksen palveluita. Ostoskeskuksen eteen toteutettiin esimerkiksi viihtyisä kesäterassi.

-Kestävä kampus ei tarkoita pelkästään sähkön tai veden kulutuksen pihistelyä. Kestävyyttä voidaan tarkastella kokonaisuutena, jossa rakennuksille annetaan lisävuosia parannus- ja korjaustoimin, etenkin kun kyseessä on kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kiinteistöjä. Lisäksi näkökulmaksi voi ottaa sosiaalisen kestävyyden ja kampuksen käyttäjien hyvinvoinnin palvelutarjonnan parantuessa, sanoo Satu Kankaala, Head of Business Development and Sustainability (Aalto University Campus & Real Estate).

A Blanc on suojeltu julkisivultaan ja hahmoltaan, joten se toi haasteita etenkin talotekniikan uusimisessa, mutta innovatiivisilla ratkaisuilla kaikki tarvittavat muutokset saatiin tehtyä. Kiinteistöön rakennettiin uusi jäähdytysjärjestelmä, joka koostuu kylmävesiasemasta vapaajäähdytyksellä. Lauhteet johdetaan ulkoilmaan nestejäähdyttimellä. Ilmanvaihdon osalta kohteessa päädyttiin pääosin hajautettuun ilmanvaihtojärjestelmään, jossa on pienempiä liiketilakohtaisia ilmanvaihto­laitteita lämmön talteenotolla.

Peruskorjauksessa tehtiin myös kaksi 180 metriä syvää maalämpökaivoa, joista otetaan maalämpöä ilmanvaihdon esilämmitykseen ja jäähdytykseen. Energiakaivoilla voidaan nostaa lämmön talteenoton vuosihyötysuhdetta ravintolatiloissa. Peruskorjauksen myötä ostoskeskuksen energiatehokkuus parani merkittävästi, ja talo vastaa nyt tekniikan puolesta uudisrakennusta energiatehokkuudeltaan.

A Blanc on saanut myös paljon kiitosta vetovoimaisista palveluistaan. Tällä hetkellä kauppakeskus A Blocin "sisarusparinakin" lanseeratussa ostoskeskuksessa toimii muun muassa terveyspalveluja, kahvila, parturi-kampaamo sekä pukuvuokraamo.

A Blancin logo

A Blanc (ulkoinen linkki)

Uudistunut ostoskeskus A Blanc Alvarinaukion laidalla on kampuksen toinen palvelukeskittymä. A Blanc tarjoaa arkea tukevia lähipalveluita sekä kohtaamispaikkoja ravintoloineen, myymälöineen ja toimistotiloineen.

Ostoskesus A Blanc edestä

A Blanc

Otakaari 27

Toimipisteet
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: