Kampus

Jaan Praks

Me olemme rakentaneet ensimmäisenä Suomessa nanosatelliitteja, ja nyt katsotaan jo kauemmaksi. Eniten kuitenkin odotan tulevaisuudelta niitä aivan uusia ja odottamattomia innovaatioita.
Aalto-yliopisto, Otaniemi stories: Jaan Praks, apulaisprofessori, radiotieteen ja -tekniikan laitos / Kuvaaja: Sinikoski

”Ennen kuin päästiin kehittämään radio-ohjelmia, piti keksiä radio. Jokaisen innovaation mahdollistajana on sarja muita keksintöjä ja paljon tiedettä. Me olemme rakentaneet ensimmäisenä Suomessa nanosatelliitteja, ja nyt katsotaan jo kauemmaksi. Kehitys alalla on nopeaa, ja uskon että viimeistään viiden vuoden kuluttua voimme keskittyä ’omien radio-ohjelmien’ tekemiseen. Meidän tapauksessamme se tarkoittaisi hyvälle alustalle rakennettua, satelliiteista käsin tehtävää tieteellistä tutkimusta. Pieniä satelliitteja voidaan käyttää esimerkiksi sään, avaruusympäristön, vesistöjen laadun ja päästöjen reaaliaikaiseen mittaukseen tai vaikkapa lentoturvallisuuden parantamiseen. Eniten kuitenkin odotan tulevaisuudelta niitä aivan uusia ja odottamattomia innovaatioita, jotka hyödyntävät tulevaisuuden avaruustekniikka tavalla, jota kukaan ei osaa vielä edes kuvitella.”

Jaan Praks, apulaisprofessori, radiotieteen ja -tekniikan laitos

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: