Kääntöpuoli

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoiden teokset alkavat tulla näkyviksi myös Otaniemen kampuksella. Sähkötekniikan korkeakouluun on avattu näyttelytila, jossa esittäytyy Kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden Maalauksen syventävän kurssin öljyvärimaalausnäyttely Kääntöpuoli. Näyttely koostuu useista croquis-maalauksista, jotka on tehty yhden päivän aikana ryhmätöinä.
Aalto-yliopisto/Kääntöpuoli-näyttely

Kurssin opettaja Tuomo Saali kuvailee projektia: ”Aluksi jokainen maalariopiskelija teki paletin valmiiksi, värisekoituksineen ja - taittamisineen ja valitsi kuva-aiheen. Yhteisesti (ja väljästi) aihepiiriksi oli sovittu ihmiset ja eläimet. Luokassa kiersi kaksi 6 henkilön muodostamaa ”maalauspiiriä”. Prosessi eteni siten, että kukin maalasi n. 2 minuuttia kutakin teosta, jonka jälkeen vaihdettiin paikkoja. Toisin sanoen jokainen toi vuorollaan jotakin omaa kuhunkin teokseen, tai jopa muutti kokonaisuutta toiseen suuntaan. Tässä kokeiltiin intimiteetin rajoja; taiteilijathan kokevat paletin tai koko ateljeen hyvin intiimiksi ja henkilökohtaiseksi alueeksi, tämä toimi varmaan siksi, että kaikki oli sovittu etukäteen.

Prosessi herätti paljon ajateltavaa: Mitä tapahtuu, jos sallimme toisen ihmisen tulla näin lähelle ja kuinka omia loppujenlopuksi kehittämämme asiat ovat? Eikö taiteessa kaiken pitäisi olla vapaata ja yhteistä? Onko tässä kyse vuoropuhelusta? Voiko tällaisen projektin avulla poistaa itsessämme olevia ilmaisun esteitä? Maalauskursseillahan opitaan paljon nimenomaan toisten tekemisistä.

Itse opettajana osallistuin prosessiin muistuttamalla vain rohkeudesta: maalaamisessahan on kyse aina pelon voittamisesta. Ja kaikkihan tietävät, että maalaus on valmis silloin kun se on sopivasti auki (kesken), mutta silti siihen ei tarvitse lisätä enää mitään, sillä loput asiat täydentyvät katsojan mielikuvituksessa.”

Aalto University / Kääntöpuoli

Kurssin opettaja:
Tuomo Saali, taidemaalari 
[email protected]
www.tuomosaali.net

Opiskelijat:
Eveliina Ahtiainen
Nanni Clusker
Jaakko Jekunen
Jonna Jylhä
Adalmiina Jämbäck
Noora Kaunisto
Outi Kekkonen
Tiina Kemppinen
Maisa Koivisto
Tero Levo
Heidi-Annica Ljungqvist
Alisa Majuri
Neonilla Narjus
Julia Savtchenko
Katri Takkinen
Aini Väätti

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: