Alumneille

Kirsikka Lehto-Asikainen

Suomen Israelin suurlähettiläs, Kauppakorkeakoulun alumni Kirsikka Lehto-Asikainen, otti jo opiskeluaikana suunnaksi koko maailman, ja sen suunnan hän on pitänyt. Hän on työskennellyt monipuolisissa kansainvälisissä tehtävissä ulkoministeriössä ja suurlähetystöissä.
Kirsikka Lehto-Asikainen
Kuva: Mallimaailma

Kertoisitko itsestäsi ja urapolustasi.

Olen kauppatieteiden maisteri (KTM) Helsingin kauppakorkeakoulusta ja kansainvälisten suhteiden maisteri Pariisin Panthéon-Sorbonne -yliopistosta. Olen suorittanut myös Ranskan hallintokorkeakoulun ENA:n kansainvälisen koulutusohjelman.

Olen työskennellyt diplomaattina ulkoministeriössä vuodesta 1998 lähtien. Sitä ennen työskentelin pari vuotta Ericssonilla markkinointiviestinnässä. Kansainväliset tehtävät vetivät minua puoleensa, ja olenkin päässyt tekemään hyvin monipuolisia töitä ulkoministeriössä ja ulkomailla mm. turvallisuus- ja puolustuspolitiikan, Eurooppa-asioiden, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan, Afrikan, kehitysyhteistyön sekä vienninedistämisen parissa.

Olen työskennellyt myös Suomen suurlähetystöissä Pariisissa ja Dar es Salaamissa, Tansaniassa, ja huhtikuussa 2019 aloitin Suomen suurlähettiläänä Tel Avivissa, Israelissa.

Miten päädyit opiskelemaan juuri valitsemaasi alaa?

Kauppatieteet vaikuttivat hyvin moneen tehtävään sopivalta alalta ja kansainväliset asiat sekä kielet ovat aina kiinnostaneet minua. Opiskelin Kauppakorkeakoulussa kansainvälistä liiketoimintaa, talousmaantiedettä ja kieliä.

Mikä on opiskeluajan paras muistosi?

Ensimmäisenä tulee mieleen aviomies, joka löytyi Kauppiksesta, ja sen jälkeen hyvät ystävät sekä monet, monet juhlat. Myös opiskeluvaihtovuosi Pariisin kauppakorkeakoulussa (ESCP) oli upea kokemus. Pariisi on minulle kuin toinen kotikaupunki; opiskeleminen ranskan kielellä, ystävät, ranskalaisen ajattelutavan ymmärtäminen ja koko elämäntapa.

Opiskeluajan paras oppi, josta on ollut apua työelämässä?

Niitä on monta, mutta muutaman mainitakseni, esimerkiksi analyyttinen ajattelutapa, esiintymistaito ja kielet sekä kansainvälisyys, mikä on aivan olennainen osa Kauppakorkeakoulun toimintaa.

Kerro jokin yllättävä tieto sinusta.

Olen hevoshullu. Olen harrastanut ratsastusta koko ikäni ja aina ulkomailla ollessani etsin ensimmäisten asioiden joukossa tallin, jossa voin käydä ratsastamassa. Harrastan myös laitesukellusta, jonka aloitin Tansaniassa. Sukellan trooppisissa vesissä, missä on paljon kaunista katsottavaa, kaloja ja koralleja.

Mitä kaikkien tulisi tehdä ja kokea kerran elämässään?

Vierailla savimajassa Afrikassa ja syödä huippuravintolassa Pariisissa. Minusta on rikkautta kokea koko elämänkirjo.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: