Alumneille

Jukka Mäkelä

Espoon kaupunginjohtaja ja Insinööritieteiden korkeakoulun Vuoden alumni 2018 Jukka Mäkelä uskoo yhteistyön ja yhdessä tekemisen voimaan.
Jukka Mäkelä

Kertoisitko itsestäsi ja urapolustasi?

Olen kotoisin Espoon Tapiolasta – toinen nimenikin on sen kunniaksi Tapio. Urapolkuni alkoi Etelä-Tapiolan lukiosta, jonka jälkeen jatkoin opiskeluja Teknillisessä korkeakoulussa (TKK). Valmistuin TKK:sta materiaali- ja kalliotekniikan koulutusohjelmasta diplomi-insinööriksi vuonna 1992.

Järjestötoiminnasta kiinnostuin jo opiskeluaikoina. Urapolun kannalta merkittävää oli mm. se, että toimin Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan (TKYH) puheenjohtajana vuonna 1988. Opintojen jälkeen työskentelin Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry:ssä vastuualueenani koulutus-, tutkimus- ja työllisyysasiat. Tieni vei lopulta Espoon kaupunginvaltuuston ja -hallituksen kautta eduskuntaan vuonna 2007 ja vuonna 2011 aloitin nykyisessä toimessani kotikaupunkini Espoon kaupunginjohtajana.

Miten päädyit opiskelemaan juuri valitsemaasi alaa?

Asetelma oli itse asiassa aika perinteinen: isäni oli diplomi-insinööri ja seurasin hänen jalanjäljissään. Insinööriopintojeni aikoihin Tamrock oli maailman johtava kallioporakoneiden valmistaja. Ala kiinnosti minua ja haaveilin silloin työurasta Tamrockin palveluksessa opintojen päätyttyä.

Mikä on opiskeluajan paras muistosi?

Opiskeluajoilta hienoja muistoja on paljon. Sanon kuitenkin, että parhaat muistot ovat ajalta, jolloin toimin TKYH-88:n puheenjohtajana. Opin sen aikana paljon, sain elinikäisiä ystäviä ja meillä oli hauskaa. Tapaamme edelleen silloisen hallituksen jäsenten ja mielitiettyjemme kanssa joka kesä.

Opiskeluajan paras oppi, josta on ollut apua työelämässä?

Opiskeluajan tärkein oppi oli ehdottomasti yhteistyön ja yhdessä tekemisen merkityksen ymmärtäminen. Tämän olen tuonut myös työhöni kaupunginjohtajana: toimintamme ydinajatus ja kantava voima on se, että Espoo tehdään yhdessä. Paras voimavaramme ovat ihmiset, yhteisöt ja yritykset itse.

Otin opiskeluvuosilta mukaani myös huumorin. On hyvä osata välillä keventää ja hymyillä itselleen.

Kerro jokin yllättävä tieto sinusta.

Olen edelleen Aallon opiskelija: suoritan Aalto Executive MBA -ohjelmaa.

Mitä kaikkien tulisi tehdä ja kokea kerran elämässään?

Jokaisen tulisi uskaltaa jossain asiassa panna itsensä ja kaikkensa aidosti peliin.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: