Alumneille

Elina Björklund

Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2018 Elina Björklund on Reima Oy:n toimitusjohtaja ja koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hän on toiminut analyytikkona Kansallis-Osake-Pankissa ja Meritassa, ja johtotehtävissä Iittalassa.
Elina Björklund

Kertoisitko itsestäsi ja urapolustasi?

Olen Elina Björklund, ja olen toiminut Reiman toimitusjohtajana vuodesta 2012. Olen valmistunut Helsingin Kauppakorkeakoulusta. Olin vaihdossa Lontoossa, City University Business Schoolissa ja siellä opiskelin rahoituksen MBA-ohjelmassa. Tämä sinetöi ensimmäisen työpaikkani, joka oli Kansallisosakepankissa (KOP). Toimin siellä osakeanalyytikkona. Tämä oli keskellä lamaa vuosina 1993-94 ja KOP teki ensimmäisen rekrytointinsa useaan vuoteen. Tähän tehtävään minua suositteli professori. Kun KOP ja SYP fuusioutuivat Meritaksi, minut nimitettiin osakepuolen pääanalyytikoksi.

Minulla on kolme lasta ja olin heidän kanssaan kotona lähes kuusi vuotta. Tämän jälkeen siirryin Iittalaan kehityspäälliköksi. Melko pian sain tuloslaskelmavastuun ja vastasin globaalisti kaikesta suorasta kuluttajamyynnistä, eli kaikista myymälöistä ja verkkokaupasta. Pian vastasin koko Iittala brändin globaalista toiminnasta. Sain silloin ensi kosketuksen myös Kiinan markkinaan. Vuonna 2010 päätimme muuttaa perheen kanssa Kiinaan ja perustimme mieheni kanssa konsulttiyrityksen. Teimme mieheni kanssa yhdessä töitä ja sitä kautta Reima tuli asiakkaaksemme. Avasin Kiinan markkinan Reimalle ja sitä kautta olen tässä. Minulle tarjottiin Reiman toimitusjohtajan paikkaa melko pian. Nyt olen ollut kahdeksan vuotta toimitusjohtajana.

Reiman koko missio on We champion active childhood – to raise a generation ready for the world to come. Me uskomme, että jos lapsi oppii pienenä olemaan aktiivinen, hänestä tulee parempi aikuinen. Tämän lisäksi strategiassa ja arvomaailmassamme tärkeä asia on kestävä kehitys. Vastuullisen toimitusketjun ja materiaalivalintojen lisäksi panostamme vahvasti tuotteidemme ajattomuuteen, turvallisuuteen ja laatuun. Kun vaatteet kestävät isoveljeltä pikkuveljelle, toimimme osaltamme kestävän kuluttamisen mahdollistajina. Tukeaksemme asiakkaitamme tekemään kestäviä valintoja olemme myös vastikään tuoneet markkinoille lastenvaatteet palveluna, nimeltään Reima Kit. Palvelussa käyttäjä maksaa kuukausimaksun ja voi valita kolme kertaa vuodessa vaatepaketteja käyttöönsä. Sesongin jälkeen vaatepaketit voidaan palauttaa, jonka jälkeen partnerimme myy vaatteet second hand -markkinoilla, ja myyntirahat palautuvat palvelun tilaajalle. Myös digitaalisuus on toiminnassamme avainasia. Tällä hetkellä yli 50% Reiman myynnistä tulee omien ja jälleenmyyjien digitaalisten kanavien kautta.

Miten päädyit opiskelemaan kauppatieteitä?

Olen valmistunut Kauppakorkeakoulusta, lukenut siellä kansainvälistä kansantaloustiedettä, tilastomatematiikkaa ja rahoitusta. Päädyin kauppikseen, koska en kokenut olevani tarpeeksi tekninen Polille. Mietin myös Taikkia, mutta Kauppis oli sellainen, joka ei sulkenut mitään ovia. Pidän matematiikasta paljon ja sitä kautta valikoitui pää- ja sivuaine. Myös kansantaloustiede on lähellä sydäntäni. Pekkarinen-Sutelan pääsykoekirjasta sain oivalluksen tästä alasta ja ymmärsin, että sitä halusin opiskella.

Mikä on opiskeluajan paras muistosi?

Parhaat muistot liittyvät ylioppilaskuntatoimintaan, yhdessä tekemiseen. Olin KY:llä ulkoasiainsihteeri. Se oli fantastinen työ, jossa oppi paljon, oli tosi hauskaa ja joku maksoi siitä vielä palkkaa. Siinä tehtävässä oppi asioiden järjestelemisestä ja ihmisistä. Opiskeluaika yleisesti on elämän parasta aikaa, kun siinä ei ole vielä vastuuta kuin itsestään, mutta on kaikki vapaus.

Opiskeluajan paras oppi, josta on ollut apua työelämässä?

Opiskellessani Lontoossa MBA-ohjelmassa, siellä oli niin paljon tekemistä ja työtä, että opin käsitteen kuin good enough. Pitää yrittää tehdä parhaansa, mutta päästää käsistään, kun se on tarpeeksi hyvä. Perfektionismi vaivaa usein jostain syystä etenkin meitä naisia, mutta koskaan ei työtä saa tekemällä valmiiksi, vaan on pystyttävä miettimään, mikä on tarpeeksi hyvä.

Kerro jokin yllättävä tieto sinusta?

Passissani on 80 Kiinan leimaa eli olen viimeisen reilun seitsemän vuoden aikana tullut maahan Kiinassa 80 kertaa.   

Mitä kaikkien tulisi tehdä ja kokea kerran elämässään

Emotionaalisesti oman lapsen syntymä on niin vahva tunne, että toivoisin, että kaikilla olisi mahdollisuus saada sellainen tunnekokemus.

Olet tällä hetkellä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Alumni Advisory Boardin puheenjohtaja. Mitä alumnius sinulle merkitsee?

Alumnius on mahdollisuus antaa takaisin yhteiskunnalle. Se merkitsee ylpeyttä omasta alma materistaan, kuulumista yhteisöön.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: