Alumneille

Elina Björklund

Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2018 Elina Björklund on Reima Oy:n toimitusjohtaja ja koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hän on toiminut analyytikkona Kansallis-Osake-Pankissa ja Meritassa, ja johtotehtävissä Iittalassa.
Elina Björklund

Elina Björklund, toimit Reiman toimitusjohtaja. Kertoisitko itsestäsi ja urapolustasi?

Olen 48-vuotias ja tällä hetkellä Reiman toimitusjohtaja. Olen valmistunut Helsingin Kauppakorkeakoulusta. Olin vaihdossa Lontoossa, City University Business Schoolissa ja siellä opiskelin rahoituksen ohjelmassa. Tämä sinetöi ensimmäisen työpaikkani, joka oli Kansallisosakepankissa (KOP). Toimin siellä osakeanalyytikkona. Tämä oli keskellä lamaa vuosina 1993-94 ja KOP teki ensimmäisen rekrytointinsa useaan vuoteen. Tähän tehtävään minua suositteli professori. Kun KOP ja SYP fuusioutuivat Meritaksi, minut nimitettiin osakepuolen pääanalyytikoksi.

Minulla on kolme lasta ja olin heidän kanssaan kotona lähes kuusi vuotta. Tämän jälkeen siirryin Iittalaan kehityspäälliköksi. Melko pian sain tuloslaskelmavastuun ja vastasin globaalisti kaikesta suorasta kuluttajamyynnistä, eli kaikista myymälöistä ja verkkokaupasta. Pian vastasin koko Iittala brändin globaalista toiminnasta. Sain silloin ensi kosketuksen myös Kiinan markkinaan. Vuonna 2010 päätimme muuttaa perheen kanssa Kiinaan ja perustimme mieheni kanssa konsulttiyrityksen. Teimme mieheni kanssa yhdessä töitä ja sitä kautta Reima tuli asiakkaaksemme. Avasin Kiinan markkinan Reimalle ja sitä kautta olen tässä. Minulle tarjottiin Reiman toimitusjohtajan paikkaa melko pian. Nyt olen ollut kesäkuussa kuusi vuotta toimitusjohtajana.

Reiman koko missio on Joy of movement, liikunnan ilo. Uskotaan, jos lapsi oppii pienenä olemaan aktiivinen, hänestä tulee parempi aikuinen. Tänä päivänä universaali haaste on lasten liikkumattomuus, johon yksi syy on mm. pelaaminen. Reiman strategiaa pohdittaessa ajattelimme, että jos lapsi saa valita, pelaako hän vai lähtee ulos leikkimään, niin pelit ja ruutuaika usein vievät voiton. Me emme halunneet vastustaa pelejä, jotka tuovat lapselle iloa, vaan halusimme viedä pelit lasten kanssa ulos, pelillistää ulkoilua. Suunnittelimme Suunnon kanssa Reima Go -aktiivisuussensorin, jonka voi liittää vaatteisiin. Sensorissa on kiihtyvyysanturi sisällä, joka mittaa liikkeen intensiteettiä. Ilmaisesta sovelluksesta Bluetoothin kautta puhelimesta näkee aktiivisuusdatan, joka kertoo, mitä on tapahtunut koulu- tai tarhapäivänaikana. Mitä enemmän liikut, sitä pidemmälle pääset pelissä ja saat enemmän palkintoja. ReimaGO inspiroi lapsia ja myös perheitä liikkumaan enemmän yhdessä. Meillä on nuoria isiä töissä, jotka ovat kehittäneet ReimaGO:n seuraamisesta iltarutiinin lastensa kanssa. Tavoitteemme onkin, että ReimaGO yhdistää myös perheitä. Koko Reiman missio on liikuttaa kaikkia maailman lapsia. One more hour outdoors makes a difference.

Miten päädyit opiskelemaan kauppatieteitä?

Olen valmistunut Kauppakorkeakoulusta, lukenut siellä kansainvälistä kansantaloustiedettä, tilastomatematiikkaa ja rahoitusta. Päädyin kauppikseen, koska en kokenut olevani tarpeeksi tekninen Polille. Mietin myös Taikkia, mutta Kauppis oli sellainen, joka ei sulkenut mitään ovia. Pidän matematiikasta paljon ja sitä kautta valikoitui pää- ja sivuaine. Myös kansantaloustiede on lähellä sydäntäni. Pekkarinen-Sutelan pääsykoekirjasta sain oivalluksen tästä alasta ja ymmärsin, että sitä halusin opiskella.

Mikä on opiskeluajan paras muistosi?

Parhaat muistot liittyvät ylioppilaskuntatoimintaan, yhdessä tekemiseen. Olin KY:llä ulkoasiainsihteeri. Se oli fantastinen työ, jossa oppi paljon, oli tosi hauskaa ja joku maksoi siitä vielä palkkaa. Siinä tehtävässä oppi asioiden järjestelemisestä ja ihmisistä. Opiskeluaika yleisesti on elämän parasta aikaa, kun siinä ei ole vielä vastuuta kuin itsestään, mutta on kaikki vapaus.

Opiskeluajan paras oppi, josta on ollut apua työelämässä?

Opiskellessani Lontoossa MBA-ohjelmassa, siellä oli niin paljon tekemistä ja työtä, että opin käsitteen kuin good enough. Pitää yrittää tehdä parhaansa, mutta päästää käsistään, kun se on tarpeeksi hyvä. Perfektionismi vaivaa usein jostain syystä etenkin meitä naisia, mutta koskaan ei työtä saa tekemällä valmiiksi, vaan on pystyttävä miettimään, mikä on tarpeeksi hyvä.

Kerro jokin yllättävä tieto sinusta?

Passissani on 80 Kiinan leimaa eli olen viimeisen reilun seitsemän vuoden aikana tullut maahan Kiinassa 80 kertaa.   

Mitä kaikkien tulisi tehdä ja kokea kerran elämässään

Emotionaalisesti oman lapsen syntymä on niin vahva tunne, että toivoisin, että kaikilla olisi mahdollisuus saada sellainen tunnekokemus.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu