Alumneille

Annaleena Hämäläinen

Konseptoinnin, brändäyksen ja muotoilun moniosaaja Annaleena Hämäläinen saa toteuttaa unelmaansa ja visioitaan perheyrityksen, suomalaisia design-huonekaluja valmistavan Hakolan, luovana johtajana.
Alumnihaastattelu_Annaleena_Hämäläinen

Kertoisitko itsestäsi ja urapolustasi.

Olen Annaleena Hämäläinen, 34-vuotias muotoilija, huonekaluyrittäjä ja kahden pienen pojan äiti Espoosta. Valmistuin Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta Taiteen kandidaatiksi vuonna 2011 pääaineenani tekstiilisuunnittelu. Sivuaineena opiskelin kandiaikoinani huonekalusuunnittelua ja sisustusarkkitehtuuria. Maisterivaiheessa sivuaineenani oli International Design Business Management (IDBM, kansainvälinen muotoilujohtaminen).

Ennen kuin aloitin opiskelut silloisessa Taideteollisessa korkeakoulussa (TaiK), työskentelin viisi vuotta visualistina Bestsellerin, tanskalaisen vaatealan yrityksen, vaateliikkeissä. Opiskeluaikana työskentelin sisustussuunnittelijana Artekilla ja perustin oman yrityksen kahden ystäväni kanssa. Suunnittelimme oman mattomalliston, jonka tuotteet meille valmistivat saarenmaalaiset mummot kotonaan kutoen. Myimme tuotteet verkkokaupassa.

Viisi vuotta sitten lähdin jatkamaan isäni vuonna 1963 perustamaa huonekaluyritys Hakolaa. Toimin yrityksemme luovana johtajana ja vastuullani on malliston, brändin ja markkinoinnin kehittäminen.

Miten päädyit opiskelemaan valitsemaasi alaa?

Olen aina ollut hyvin visuaalinen ihminen. Jo pienestä pitäen tiesin haluavani opiskella ja työskennellä luovalla alalla, ja peruskoulun jälkeen muutinkin Pohjanmaalta Tampereelle opiskelemaan Tammerkosken kuvataidelukioon. Silloinen kuvaamataidonopettajani kehotti minua hakemaan TaiKiin, mikä olikin aina ollut haaveeni.

Aluksi ajattelin haluavani sisustusarkkitehdiksi, mutta toista kertaa pääsykokeissa ollessani ymmärsin, että ala ei sittenkään ole minua varten – olen siihen aivan liian suurpiirteinen. Sain tietää, että TaiKissa olisi juuri minulle sopiva koulutusohjelma: tekstiilisuunnittelu. Siellä olin täysin omassa elementissäni, kun pääsin värien, mallistojen ja kokonaisuuksien pariin. Ymmärsin, että tuotesuunnittelu ei ole minua varten; kun muut suunnittelivat tuotteita, minä suunnittelin kokonaisuuksia, ja miten ne konseptoidaan ja paketoidaan. 

Mikä on opiskeluajan paras muistosi?

Huonekalusuunnittelun opintojen aikaiset päätösbileet olivat aina hauskoja. Yksi parhaista muistoistani on se, kun erään kurssin päätteeksi kiipesimme salaa koulun katolle Arabiassa juomaan viiniä. Aurinko paistoi, kesä ja loma olivat edessä. Monet parhaista muistoistani liittyvät myös opettajiin. Meillä oli aivan mahtavia, inspiroivia opettajia kuten Helena Hyvönen, Jouko Järvisalo, Kaarina Kaikkonen ja Raija Malka.

Opiskeluajan paras oppi, josta on ollut apua työelämässä?

Minulle paras oppi on tullut siitä kokonaisuudesta, minkä onnistuin opiskeluaikana luomaan itselleni. Löysin itseäni kiinnostavat aiheet jo varhain ja hakeuduin kursseille, joista koin olevan minulle eniten hyötyä. Nykyisessä työssäni mallistoamme rakentaessa olen hyötynyt kaikkein eniten väriopista, tuoteportfolion hallinnasta, kuosisuunnittelun mallistoajattelusta ja materiaalien tuntemisesta. Olen henkilökohtaisesti mukana jokaisessa tuotekehitysprojektissamme muotoilijan kanssa, joten on erittäin tärkeää, että ymmärrän itsekin huonekalujen suunnittelun ja valmistamisen perusteet.

Markkinointiin ja brändäykseen sain parhaat opit IDBM:ssä opiskellessani. Siellä opin kyseenalaistamaan alan totuttuja käytäntöjä ja ajattelemaan uudella tavalla. Se innosti minua jatkamaan perheyritystämme, jonka toimintaa isäni oli lopettamassa, ja jatkamaan sitä täysin uusin metodein. Uudistimme yrityksen lähes kokonaan ja myymme nykyään valtaosan huonekaluistamme verkkokaupan kautta.

Kerro jokin yllättävä tieto sinusta.

15-vuotiaana muutin kotoa pois Tampereelle, missä asuin yksin. Vanhempani eivät olleet tästä kovin innostuneita, eivätkä luvanneet tukea minua taloudellisesti. Menin siis töihin ja työskentelin koko lukioajan kaupan kassalla, siivoojana ja puhelinmyyjänä. 

Mainitse joku työn ohella sinulle tärkeä asia.

Minulle lasten saaminen on ollut todella mullistava tapahtuma. Se on laittanut elämänarvoni täysin uusiksi ja opettanut minua elämään hetkessä. 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu