Aalto-yliopisto

Puolueettomuus ja esteellisyysohjeet yliopistossa

Päätöksentekijöiden ja päätöksenteon valmisteluun osallistuvien puolueettomuus on tärkeä keino varmistaa päätösten oikeudenmukaisuutta ja hyväksyttävyyttä. Yliopiston kaikkeen toimintaan sovelletaan esteellisyyssäännöksiä, joten esteellinen eli jäävi henkilö ei voi valmistella tai tehdä päätöksiä taikka olla läsnä toimielimen kokouksessa asiaa käsiteltäessä. Tähän ohjeeseen on koottu tietoa esteellisyystilanteiden ja eturistiriitatilanteiden tunnistamiseksi sekä toimintatavoista esteellisyystilanteiden varalta.

Ohje päivitetty:

  • 3.3.2021 (sivutoimia ja sidonnaisuuksia koskeva linkki)
  • 6.8.2021 (tenure track: viittaus erilliseen ohjeeseen poistettu) 

Päivitykset ohjeeseen hyväksytään lakipalveluissa.

Yleisen oikeustajun vaatima käsittelyn ja päätöksenteon puolueettomuus on tärkeimpiä oikeudenmukaisen kohtelun ja päätöksenteon hyväksyttävyyden edellytyksiä. Puolueettomuutta edellyttää hyvän hallinnon periaatteisiin lukeutuva objektiviteettiperiaate. Yliopiston toiminnassa on noudatettava objektiviteettiperiaatetta konkretisoivia esteellisyys- tai jääviyssäännöksiä, jotta tehtävät päätökset ja toiminta ovat lainmukaisia. 

Jokainen vastaa itse siitä, ettei käsittele (valmistele tai päätä) asiaa esteellisenä. Eturistiriitatilanteet aiheuttavat yleensä esteellisyyden. Akateemisissa yhteyksissä tutkimusyhteistyö ja yhteisjulkaisut synnyttävät usein esteellisyystilanteen. Vaikka laissa puhutaan virkamiehen vastuusta, merkitystä ei ole sillä, että yliopiston henkilöstö ei ole virkasuhteessa.

Esteellisyyssäännöksiä sovelletaan yliopiston kaikkeen toimintaan. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi rekrytointimenettelyä, tenure track-prosessia, tutkimusrahoituksen ja apurahojen tai muiden etuuksien myöntämistä, opintoasioita koskevaa päätöksentekoa, hankintojen ja sopimuksien tekemistä ja tutkimusprojektien päätöksentekoa. Esteellisyyssäännökset soveltuvat siis myös  kun kyse ei ole yliopiston julkisen hallintotehtävän hoitamisesta tai virallisten hallintopäätösten tekemisestä.

Esteellisyyden tunnistaminen esteellisyysperusteiden avulla 

On tärkeää tunnistaa ja estää ennalta esteellisyystilanteiden synty. Esteellisyyttä arvioidaan ulkopuolisen näkökulmasta, joten omalla käsityksellä siitä, kuinka puolueettomana on mahdollista pysyä esteellisyystilanteesta huolimatta, ei ole merkitystä. Esteellisyyttä arvioidaan tapauskohtaisesti kulloinkin vallitsevan tilanteen mukaan. Laissa kuvatut esteellisyysperusteet ja esimerkit niistä yliopistokontekstissa on koottu seuraavaan taulukkoon: 

Hallintolain mukaan yliopiston työntekijä on esteellinen

ESIMERKKITILANTEET YLIOPISTOSSA

1) jos hän tai hänen läheisensä* on asianosainen eli esimerkiksi hakemuksen tehnyt tai muu henkilö, jolle päätöksestä on etua tai haittaa (asianosaisjäävi)

* Läheisellä tarkoitetaan

1) puolisoa ja lasta, lapsenlasta, sisarusta, vanhempaa, isovanhempaa ja muuten erityisen läheistä henkilöä samoin kuin tällaisen henkilön puolisoa;

2) vanhempien sisarusta sekä hänen puolisoaan, virkamiehen sisarusten lapsia ja virkamiehen entistä puolisoa;

3) puolison lasta, lapsenlasta, sisarusta, vanhempaa ja isovanhempaa samoin kuin tällaisen henkilön puolisoa sekä puolison sisarusten lapsia.

Asianosainen on se, jonka etua, oikeutta tai velvollisuutta asia koskee.

• Yliopiston opettaja ei voi arvostella lapsensa tai lapsensa puolison opintosuorituksia.

• Tutkija ei voi osallistua tutkimusrahoituksen myöntämistä koskevan asian käsittelyyn, jos hän itse tai hänen läheisensä on hakemuksen tekijä. 

• Henkilö ei voi päättää hänen läheiselleen tehtävästä työsopimuksesta tai tutkinnonsuoritusoikeudesta.

• Oman läheisen työtuntimerkintöjä ei saa kuitata.

• Henkilö ei voi osallistua päätöksentekoon oman läheisensä palkkausasiassa. Henkilö ei voi järjestää läheiselleen työtilaa taikka muita etuisuuksia.

2) jos hän tai hänen läheisensä avustaa taikka edustaa asianosaista tai sitä, jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa (edustusjäävi)

• Henkilö, joka edustaa tai jonka läheinen edustaa esimerkiksi hakemuksen jättänyttä opiskelijaa tai tutkijaa, ei voi osallistua opiskelijaa tai tutkijaa koskevaan päätöksentekoon. 

• Monijäsenisissä toimielimissä lakisääteinen jonkin henkilöryhmän edustamien ei rajoita kyseisten ryhmien edustajia tuomasta esille edustettavan ryhmän näkemyksiä ja kannanottoja.

3) jos asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa hänelle tai hänen läheiselleen (intressijäävi)

Hyödyn tai vahingon on yleisen elämänkokemuksen mukaisesti oltava todennäköinen. Hyöty tai vahinko voi olla oikeudellista tai taloudellista, mutta sen on oltava vähäistä suurempaa.

• Toimintarakenteen muutosta valmisteleva henkilö voi olla esteellinen, jos tulos voisi olennaisesti vaikuttaa hänen tai hänen läheisensä asemaan.

 • Yksikön tai tutkimusryhmän/hankkeen tehdessä hankintoja tulee varmistaa, ettei hankinnasta ole päättämässä ja sopimuksia allekirjoittamassa henkilöitä, joilla on sidonnaisuuksia hankittavien tavaroiden tai palveluiden tuottajaan.

4) jos hän on palvelussuhteessa tai käsiteltävään asiaan liittyvässä toimeksiantosuhteessa asianosaiseen tai siihen, jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa (palvelussuhde- ja toimeksiantojäävi)

• Yleensä esimiessuhde ei aiheuta jääviyttä, mutta asiaa on harkittava tapauskohtaisesti. 

• Toimeksiantosuhteessa syntynyt lojaalisuus perustaa jääviyden, kun toimeksiantosuhteella ja käsiteltävällä asialla on yhteys. Esimerkiksi yhteistyösopimuksessa yliopiston edustaja ei voi olla antamassa toimeksiantoja tai tilauksia yhteistyökumppanille, johon hänellä on sidonnaisuuksia.

• Erityistä huolellisuutta tulee noudattaa tilanteessa, jossa yliopiston työntekijällä on sivutoimi.

5) jos hän tai hänen läheisensä on hallituksen, hallintoneuvoston tai niihin rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka toimitusjohtajana tai sitä vastaavassa asemassa sellaisessa yhteisössä, säätiössä, valtion liikelaitoksessa tai laitoksessa, joka on asianosainen tai jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa (yhteisöjäävi)

Hyöty tai vahinko on luonteeltaan erityistä, esimerkiksi taloudellisesti tuntuvaa tai muuten merkityksellistä. Hankinnoissa ja tutkimus- ja opetusyhteistyösopimuksissa sekä luovutettaessa yliopiston omaisuutta on huolehdittava, että valmistelu ja päätöksiä tekevät henkilöt eivät ole lain mainitsemissa asemissa toisella osapuolella.

6) jos hän tai hänen läheisensä kuuluu viraston tai laitoksen johtokuntaan tai siihen rinnastettavaan toimielimeen ja kysymys on asiasta, joka liittyy tämän viraston tai laitoksen ohjaukseen tai valvontaan (ohjaus- ja valvontajäävi)

 

7) jos luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu (ns. yleislausekejäävi)

• Esimerkiksi läheiset ystävyyssuhteet, perhesiteet ja julkiset vihamielisyydet taikka yleisesti tiedossa olevat vahvat ennakkokäsitykset voivat aiheuttaa esteellisyyden. 

• Tutkimusyhteistyö kuten yhteinen tutkimusprojekti tai yhteinen julkaisu tai opinnäytteen ohjaaminen voivat aiheuttaa esteellisyyden.

• Tavanomainen tieteellinen erimielisyys tai samassa työyhteisössä työskentely eivät pääsääntöisesti aiheuta esteellisyyttä. 

•  Pelkkä jonkun tuntema epäluottamus tai tyytymättömyys ei aiheuta esteellisyyttä, vaan luottamuksen vaarantumiselle on oltava erityinen syy; sen on oltava ulkopuolisen havaittavissa ja suunnilleen samanasteinen kuin erikseen määritellyissä esteellisyysperusteissa.

Toimintaohjeet ja esteellisyyden arviointi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: