Career Design Lab

Keskity vahvuuksiisi

Keskittymällä omiin luontaisiin vahvuuksiisi rakennat kestävää työuraa, jonka peruselementtejä ovat mielekkyys, hyvinvointi ja tuloksellisuus.
An illustration of a person, pie chart and geometrical shapes

Taidoilla ja vahvuuksilla on eroa. Taidot ovat opittuja, kun taas vahvuudet ovat itselle luontaisia ja tärkeitä ajattelu- ja toimintatapoja. Jokaisella on omat vahvuutensa. Positiivisen psykologian mukaan keskittymällä vahvuuksiin heikkouksien sijaan voimaannuttaa ja auttaa tavoitteiden saavuttamisessa.

Tutkimusten mukaan loppuunpalamisriski on suurempi sellaisessa työssä, joka perustuu opituille taidoille mutta jossa ei pääse käyttämään luontaisia vahvuuksiaan. Vahvuuksien hyödyntäminen lisää työn mielekkyyttä ja sitä kautta myös hyvinvointia. Siksi vahvuuksien roolia on alettu pitää erittäin tärkeänä myös uravalinnoissa.

Tunne siis omat rajoitteesi ja kehitä taitojasi mutta keskitä energiasi ja aikasi vahvuuksiisi. Ne ovat avain motivaatioon, iloon ja hyvinvointiin.

Tehtävä

a) Tunnista vahvuutesi

Tarkastele omia aiempia kokemuksiasi ja mieti, millaisia vahvuuksia sinulla on. Voit käyttää seuraavia kysymyksiä apunasi:

  • Minkälaisia asioita opit nopeasti ja helposti?
  • Mitä rakastit tehdä lapsena?
  • Millaiset aktiviteetit antavat sinulle energiaa?
  • Millaiset asiat saat helposti tehtyä, vaikket laittaisi niitä to-do -listallesi?
  • Mitä ominaisuuksia muut ihailevat sinussa?

b) Tee testi

Testit auttavat suhteuttamaan ja kiteyttämään asioita. Erilaisia testejä on tarjolla paljon sekä ilmaiseksi että maksua vastaan. VIA-testi on positiiviseen psykologiaan perustuva ilmainen arviointitesti, jonka avulla saat selville viisi erityisvahvuuttasi.

VIA Character Strengths

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: