Aalto-yliopisto

ÄlyOppi - sähköisten oppimisympäristöjen käyttö ja kehitys

Älykkäät oppimisympäristöt ja niiden sisällöntuotanto -hankkeen tarkoituksena on kehittää ja laajentaa yliopistokohtaisia sähköisiä oppimisympäristöjä korkeakoulujen väliseen käyttöön. Älykkäillä oppimisympäristöillä tarkoitetaan muun muassa automaattista tarkastamista, visualisaatioita ja simulaatioita. Näillä pyritään tarjoamaan opiskelijoille vuorovaikutteista oppimismateriaalia ja tukea itsenäistä työskentelyä, sekä mallintaa ja analysoida alakohtaista oppisisältöä.

ÄlyOppi-hankkeen tarkoitus on hyödyttää opiskelijan lisäksi opettajia ja kurssien järjestäjiä rakentamalla yhtenäisiä ympäristöjä korkeakoulujen välille ja mahdollistamalla järjestelmien käytön avoimesti kaikissa oppilaitoksissa. Opettajille muodostetaan avoimet alakohtaiset verkostot, joiden avulla mahdollistetaan sisältöjen jakaminen ja tarjotaan tukea käyttöönottoon.

Tapahtumat

ÄlyOppi järjestää webinaarisarjan, joka esittelee kunkin osahankkeen tuotoksia ja saavutuksia. Webinaarit kestävät noin tunnin, ja noin ensimmäinen 40 minuuttia esityksestä tallennetaan jälkikatselua varten. Loppuosan kysymysosiota ei nauhoiteta.

Kaikki webinaarit alkavat klo 09:00.

 

  6.11. klo 09:00

  STACKin tilalliset tehtävät (Matti Harjula, Matematiikka/Aalto-yliopisto ja Kimmo Kulmala, Fysiikka/Aalto-yliopisto)

  • Fysiikan osahankkeessa on laadittu suuri määrä erityyppisia tehtäviä STACK-järjestelmän varaan. Esityksessä keskitytään uudentyyppiseen ns. tilalliseen tehtävään, jossa tehtävä mukautuu opiskelijan vastausten perusteella.

   Zoom

    

   20.11. Matematiikan osahankkeen yleiskuvaus (Simo Ali-Löytty, Tampereen yliopisto)

   • Matematiikan osahankkeessa on kehitetty paitsi suuri määrä tehtäviä STACK-järjestelmän varaan, myös STACK-järjestelmään uusia ominaisuuksia.  Lisäksi hankkeessa on tuotettu verkkomateriaalia useita kokonaisia kursseja varten. Tässä esityksessä kuvataan matematiikan osahankkeen kokonaisuutta.  Webinaarisarjan myöhemmissä esityksissä keväällä 2021 kuvataan alahankkeita tarkemmin.

   4.12. TIM-järjestelmä (Vesa Lappalainen, Jyväskylän yliopisto)

   • TIM on uudentyyppien oppimisalusta, jonka avulla on helppo rakentaa verkkoon opetusmateriaalia, jossa on laaja valikoima erilaisia vuorovaikutteisia elementtejä ja jossa materiaalin yhteiskehittäinen on helppoa. Opettaja pystyy myös seuraamaan, miten opiskelijat ovat käyttäneet materiaalia.

   11.12. Plussa-järjestelmä (Terhi Kilamo, Tampereen yliopisto)

   • Plussa (tai A+) on alunperin Aalto-yliopistossa kehitetty oppimisalusta tietotekniikan ja erityisesti ohjelmoinnin opetusta varten. Se mahdollistaa hyvin erilaisten vuorovaikutteisten komponenttien lisäämisen materiaalin, mm. tehtävien automaattista tarkastamista varten. Aalto ja Tampereen yliopisto ovat kehittäneet järjestelmää yhdessä.

    

   Menneet webinaarit

   25.9. Soveltavan fysiikan osahanke (Juho Alatalo, Oulun yliopisto ja Otto Ellonen, Vaasan yliopisto)

   • Osahankkeessa on kehitetty kone- ja sähkötekniikan alueille vuorovaikutteisia, automaattisesti tarkastettavia tehtäviä, jotka perustuvat STACK-järjestelmään.

   9.10. STACK-järjestelmä ja Abacus-projekti (Petri Salo, Aalto-yliopisto ja Simo Ali-Löytty, Tampereen yliopisto)

   • STACK on matemaattisten, symbolista laskentaa sisältävien tehtävien laatimista ja automaattista tarkastamista varten kehitetty ohjelma. Abacus-projektissa on kehitetty suuri määrä tehtäviä matematiikan, fysiikan ja tekniikan alueille. Esityksessä esitellään tarkemmin STACKin käyttöä ja tehtävien laatimista.

   23.10. Tietotekniikan osahankkeen yleisesittely (Lauri Malmi ja Ari Korhonen, Aalto-yliopisto)

   • Tietotekniikan osahankkeessa on useita alahankkeita, jotka liittyvät tietotekniikkaa tukevien oppimisympäristöjen kehittämiseen ja niiden yhteensopivuuden parantamiseen. Hankkeen tärkeänä osana on rakentaa opettajaverkostoja eri teemojen, kuten ohjelmoinnin perusopetuksen tai tietokantojen opetuksen, ympärille. Tässä esityksessä kuvataan tietotekniikan osahankkeen kokonaisuutta. Webinaarisarjan myöhemmissä esityksissä syksyllä 2020 ja keväällä 2021 kuvataan alahankkeita tarkemmin. 

    

   Menneiden webinaarien tallenteet

   Osahankkeet

   ÄlyOppi jakautuu aloittain neljään eri osahankkeeseen: tietotekniikka, matematiikka, fysiikka ja soveltava fysiikka.

   Lue lisää

   Partnerit

   ÄlyOppi-hanke toteutetaan yhdentoista suomalaisen korkeakoulun yhteistyönä. Hanketta koordinoi Aalto-yliopisto, ja partnereina toimivat Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Vaasan yliopisto, Arcada yrkeshögskolan, Metropolia ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu.

   Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa hanketta 2018-2020.

   ÄlyOppi-hankkeen partnerikorkeakoulujen logot

   Lisätietoja

   Nea Pirttinen

   Projektisuunnittelija, Helsingin yliopisto
   • Julkaistu:
   • Päivitetty:
   Jaa
   URL kopioitu