Aalto-yliopisto Junior

Kurssit

Nuorille tarkoitet­tua huip­puope­tus­ta ja mah­dol­lisu­us tutus­tua yliopis­tom­aail­maan. Inten­si­ivikursse­ja syksy­isin ja keväisin, opet­ta­ji­na Aal­to-yliopis­ton pro­fes­sorit, tutk­i­jat ja opet­ta­jat.
Kolme nuorta tietokoneilla
Nainen katsoo oikealle ja koskettaa kuvan vasemmalta tulevaa kättä. Etualalla värikkäitä geometrisiä kappaleita

Kvanttilaskennan perusteet 2022

Espoon lukioverkko ja Aalto-yliopisto toteuttavat yhteisen kansallisen kvanttilaskennan lukiokurssin keväällä 2022

Kvanttitietokoneet ovat jo todellisuutta, ja sovelluksia on jo olemassa laskennallisessa kemiassa, taloustieteissä ja esimerkiksi kryptografiassa. Aalto-yliopiston ja Espoon lukioverkon yhteistyökurssilla tutustutaan miten tieto ilmaistaan tavallisen tietokoneen muistissa bittien ja kvanttitietokoneen muistissa kubittien avulla. Kurssilla opitaan millaisia kvanttimekaniikan laskusääntöjä ja periaatteita kubitit noudattavat, ja millaisissa tilanteissa kvanttitietokoneiden laskuteho on ohittanut tavallisten tietokoneiden suorituskyvyn. Kurssilla generoidaan koodia python-ohjelmointikielellä, joka voidaan lähettää pilvessä olevalle oikealle kvanttitietokoneelle. Lisäksi annetaan yleinen kuva siitä, mitä kvanttilaskenta tarkoittaa käytännössä ja tarkastellaan useita potentiaalisia sovelluskohteita.

Sisällöt

Kurssilla tutustutaan kvanttilaskennan periaatteisiin ja sovelluksiin tieteissä. Kurssilla opit ohjelmoimaan jopa aivan oikealla kvanttitietokoneella. Kurssin alussa kerrataan tarvittavat esitiedot kompleksiluvuista, vektorimatematiikasta, matriisilaskennasta, binääriluvuista ja perinteisten tietokoneiden käyttämien loogisten peruspiirien toiminnasta. Klassisen taustan lisäksi kurssilla opetellaan kvanttitietokoneen toimintaan läheisesti liittyvät fysiikan periaatteet ja sekä kvanttilaskennassa käytettävien loogisten porttien laskutoimitukset kubittien tilojen määrittämiseksi. Kurssin tavoitteena on tuottaa oikean kvanttitietokoneen ymmärtämää koodia python-ohjelmointikielellä.

Lisäksi keskustellaan kvanttilaskentaan tehdyistä mijardien eurojen investoinneista maailmassa, esitetään raportoituja business-keissejä ja odotettavia vaikutuksia yhteiskuntaan.

Kenelle:
Kurssi sopii kaikille matematiikasta, teknologiasta, ohjelmoinnista tai luonnontieteistä kiinnostuneille lukiolaisille.

Ajankohta:
Ajankohtana 4.jakso kevät 2021. Luennot ja harjoitukset 8-palkissa MA ja KE klo 15.00 - 16.15. Kurssi alkaa 9.2.2022. Luennot ja harjoitukset lähetetään myös verkkoon, jolloin on mahdollista osallistua voi myös etänä. Viikottaisia kokoontumisia on yleensä 2 oppituntia. Luento ja harjoitus.

Paikka:
Otaniemen lukio, Tietotie 6, Espoo

Suoritus:
Osallistuminen työpajoihin ja verkossa julkaistujen luentojen seuranta. Verkossa julkaistujen tehtävien palauttaminen tapahtuu Google Classroom-ympäristössä. Osallistuminen myös vierailuihin tai kurssin kokoontumisiin. Mahdollisuus suorittaa myös etäopiskeluna.

Ilmoittautuminen:
Espoolaiset lukiolaiset voivat ilmoittautua Wilmassa- yhteistarjottimelta (TEC06 Kvanttilaskenta). Muiden kuntien lukiolaiset: [email protected]

Opettajat:

Ilkka Tittonen, Dr Sc. fysiikan professori, Aalto-yliopisto
Matti Heikkinen, fysiikan lehtori Otaniemen lukio

Tiedustelut: [email protected]

 

 

_________________________

Muu tarjonta:

Aallon avoimen yliopiston kurssit lukiolaisille

Avoin yliopisto tarjoaa kursseja lukiolaisille monipuolisella tarjottimella. Opintopolun hakukone auttaa sinua löytämään sopivimman. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Juniorilaisten fiilistelemät MOOC-kurssit 

Katso MOOC-valikoimastamme itsellesi sopivat kurssit ja tee ne kun sinulle sopii.

 

 

 

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu