Uutiset

Suomen mestaruuden voittaneessa muodostelmaluistelujoukkue Team Uniquessa luistelee peräti viisi Aallon opiskelijaa

Aallon eri korkeakouluissa opiskelevat luistelijat kuuluvat Aallon Urhea-urheilijoihin.
Muodostelmaluistelujoukkue Team Unique'n aaltolaiset luistelijat
SM-kultamitalistit. Tarkkasilmäisimmät huomaavat, että luistelijat muodostavat sormillaan kirjaimet A-A-L-T ja O-kirjaimena toimii tuore kultamitali! Anna Loimaranta (vas.), Malva Zechner, Aino Äijö, joukkueen kapteeni Tuulia Niittuinperä ja Jenni Puhakka

Team Unique on tuoreena Suomen mestarina maamme ykkösedustusjoukkue maalis-huhtikuun taitteessa käytävissä muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskilpailuissa Lake Placidissa Yhdysvalloissa.

Joukkueessa luistelee 19 nuorta huippu-urheilijaa, joista peräti viisi opiskelee tällä hetkellä Aallossa. Aaltolaiset luistelijat ovat Anna Loimaranta (informaatioverkostot), joukkueen kapteeni Tuulia Niittuinperä (bioinformaatioteknologia), Jenni Puhakka (Computer Science), Malva Zechner (sähkötekniikka) ja Aino Äijö (kauppatieteet).

Aalto-yliopistossa tehdään töitä sen eteen, että urheilijoiden kaksoisurat ovat aidosti mahdollisia. Urheilijoiden kaksoisuralla pyritään siihen, että tavoitteellisen urheilun ja opintojen yhdistäminen olisi mahdollisimman toimivaa ja tasapainoista. Aalto-yliopistolla ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemialla Urhealla on ollut kumppanuussopimus vuodesta 2015 alkaen.

Team Unique -joukkueen kapteeni Tuulia Niittuinperä
Joukkueen kapteeni Tuulia Niittuinperä

Kauppakorkeakoulun oppimispalveluiden suunnittelija Elli Hämäläinen  on koordinoinut Aallon Urhea-toimintaa jo muutaman vuoden ajan.

”Kilpaurheilijoiden määrä yliopistossamme kasvaa koko ajan ja samalla heille kohdennettuja tukipalveluita ja toimintaa kehitetään jatkuvasti. Tällä hetkellä Aallon Urhea-tiimillä on työn alla muun muassa kilpaurheilijoiden tukemisesta kertovat uudet aalto.fi-verkkosivut sekä kilpaurheilijoiden yhteisen tapaamisen järjestäminen keväällä. Kilpaurheilijoille tarjottuja Urhea-kursseja päivitettiin viime syksynä ja niiden vastuuopettajana toimii Kauppakorkeakoulun työelämäprofessori Sami Itani. On ollut hienoa saada Sami Urhea-tiimiin ja mukaan toimintaan”, Elli Hämäläinen sanoo.

Tänä vuonna 20 vuotta täyttänyt Urhea perustettiin vuonna 2003 ja se on Suomen Olympiakomitean hyväksymä virallinen huippu-urheiluakatemia. Akatemia toimii kiinteässä yhteistyössä Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kanssa ja sen taustalla toimii Urhea-säätiö.

Team Unique, keskellä luistelija Malva Zechner
Malva Zechner etualalla

Huippu-urheilun ja yliopisto-opintojen yhdistäminen on Aallossa mahdollista

Team Unique on Helsingfors Skridskoklubb rf:n (HSK) SM-seniorijoukkue eli joukkue kilpailee lajin korkeimmalla sarjatasolla. Joukkue on yksi maailman parhaiten menestyneistä muodostelmaluistelujoukkueista. Luistelijat harjoittelevat noin 25 tuntia viikossa, joskin mukaan lukien harjoituksiin kulkeminen ja muu urheilijan elämä tunteja kuluu helposti yli 30 viikoittain. Luistelun lisäksi harjoitusohjelmaan kuuluu muun muassa tanssia, kuntosaliharjoitusta, juoksulenkkejä ja psyykkistä valmennusta.

Muodostelmaluistelu on joukkuelaji, jossa jäällä olevat 16 luistelijaa tekevät kaiken keskenään täysin samanaikaisesti. Näin ollen esimerkiksi yksilöllisen harjoitusaikataulun luominen yksittäisille luistelijoille ei ole mahdollista, vaan kaikkien on oltava aina harjoituksissa. Muodostelmaluistelun kilpailukausi on yliopiston lukuvuoden kanssa samaan aikaan eli lajin ”off season” on kesäloman aikaan. Huipputasolla laji vaatii erittäin vahvaa sitoutumista sekä fyysisesti että henkisesti. 

”Näiden lajivaatimusten puitteissa pyrimme joustamaan omista aikatauluistamme mahdollisimman hyvin. Meillä viidellä opiskelun ja urheilun yhdistäminen on ollut pääosin sujuvaa – muttei ilman haasteita. Isona apuna opintojen ohjaamisessa ovat olleet Aallon oppimispalveluista Tiina Kerola ja Piia Ylitalo”, luistelijat kiittävät. 

Team Uniquen Aino Äijö nostoliikkeessä
Aino Äijö ylhäällä nostossa, Anna Loimaranta toinen vasemmalta

”Kovin moni professori ei vielä tunne tätä Urhea-konseptia, joten aikaa menee usein asian selittämiseen, vaikka ymmärrystä professoreilta yleensä löytyy”, kertoo Malva. Annalla opintojen ja urheilun yhdistäminen on sujunut pääosin hyvin. ”Tenttiaikoihin ja kurssin suoritustapoihin on löytynyt joustoa. Joitain kursseja olen päättänyt jättää pois tasapainon säilyttämiseksi.”

Jennillä opiskelu on sujunut suorastaan todella hyvin. ”Kohdalle on osunut professoreita, jotka ovat ymmärtäneet tilanteeni ja halunneet auttaa. Iso apu on myös ollut mahdollisuus etäopiskeluun. Itselleni opiskelu on huippu-urheilun vierellä hyvin tärkeää ja haluan menestyä myös siinä. Joskus tietynlaiset ennakkoasenteet urheilijoiden opiskelumotivaatiota kohtaan tuntuvat harmittavilta. Itselläni ainakin opiskelumotivaatio on erittäin korkealla ja kuuluisalla huippu-urheilijan asenteella pyrin aina parhaimpaani.”

Aino on viisikosta tuorein aaltolainen. Hän aloitti Kauppakorkeakoulussa viime syksynä. ”Omalla kohdallani opinnot ovat lähteneet hyvin käyntiin. Opiskelutahti on tuntunut itselleni sopivalta ja olen saanut suoritettua kursseja hyvin arvosanoin”, Aino kertoo. Tuulia sanoo oppineensa urheilussa lukemattomia tärkeitä elämäntaitoja, joista on paljon apua urheilun ja opintojen yhdistämisessä. ”Esimerkiksi itseohjautuvuus auttaa oman arjen hallitsemisessa ja mahdollistaa energian riittämisen sekä opiskeluun että treeneihin. Monista asioista tulee elämässä mahdollisia, kun jaksaa vähän miettiä, miten niitä kannattaa tehdä.”

Onnea ja menestystä tuleviin kilpailuihin Team Unique! Samaa toivotamme kaikille muillekin suomalaisille joukkueille ja yksilöurheilijoille, ja erityisen vahva onnenpotku tietenkin silloin, kun urheilijoiden voidaan ajatella edustavan hieman myös Aalto-yliopistoa!

Muodostelmaluistelujoukkue Team Unique, joukkueessa myös Aallon opiskelijoita
Joukkueet harjoittelevat ja kilpailevat joka kausi yhdellä lyhytohjelmalla ja yhdellä vapaaohjelmalla. Edessä Jenni Puhakka.

Haastattelut ja teksti: Terhi Ollikainen
Kuvat: Team Unique

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opinnot Julkaistu:

Uusi 3:n op:n kurssi Mind & Study - hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki tulossa 2. periodissa

Aallon opintopsykologien kehittämä kaikille avoin opintopisteytetty ryhmämuotoinen verkkokurssi alkaa loppusyksystä!
Welcome Evenig 2023 panel discussion.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Uudet Kauppiksen opiskelijat tapasivat alumneja Welcome Evening -tapahtumassa

Uudet Kauppiksen opiskelijat saivat tietoa työelämästä alumneilta Welcome Evening -tapahtumassa.
Graduation party
Opinnot Julkaistu:

Uusia valmistuneita Kemian tekniikan korkeakoulusta

Koulussamme jaettiin yhteensä 86 tutkintotodistusta 27.9.2023.
Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin