Uutiset

Shaking up Tech toi sadat tytöt ja tekniikan yhteen – hämähäkkisilkin venytystä ja avaruusmatkoja VR-laseilla

Linda Liukas avasi Shaking up Tech –tapahtuman kertomalla, että teknologia kuuluu kaikille. Espoon tapahtumassa lukiolaiset tekivät Aurinkokunnan läpilennon VR-lasien avulla, venyttivät hämähäkkisilkkiä ja kokosivat omin käsin satelliitin.

Shaking up Tech -tapahtumaan osallistui torstaina 10. lokakuuta yhteensä noin 450 lukiolaista naista Espoossa, Lappeenrannassa ja Tampereella. Moniosaaja ja Shaking up Techin suojelija Linda Liukas avasi tyttöjen päivän tapahtuman rohkaisevasti.

Shaking up Tech: Linda Liukas. Kuva: Mikko Raskinen.

”Oppiminen lähtee tekemisestä, ja sitä varten te olette kaikki täällä tänään. Toivoisin, että te kuulette tämän päivän aikana, että kaikki uutta luovat ihmiset joutuvat aloittamaan nollasta. Kukaan ei osaa niitä asioita, joita lähtee tekemään. Kaikilla on turhautumisen hetkiä.”

Lindan mukaan kuka tahansa voi rakentaa teknologian tulevaisuutta. Jokaisen ääntä tarvitaan.

”Teknologia ei kuulu vain jollekin toiselle ihmiselle. Se ei ole pelkästään parrakkaiden miesten tai hupparipäisten poikien juttu.”

Shaking up Tech: Anne Lähteenmäki. Kuva: Mikko Raskinen.

Radioastronomian professori Anne Lähteenmäki kertoi puheenvuorossaan muun muassa mustan aukon tutkimuksesta. Myös hänellä oli selkeä viesti nuorille.

”Koko maailmankaikkeudessa on miljardeja galakseja ja jokaisessa galaksissa on miljardeja tähtiä. Te voitte tavoitella näitä tähtiä. Oli se sitten ihan oikea tähti avaruudessa, tai jokin teille tärkeä asia. Menkää rohkeasti sinne, missä kukaan aikaisemmin ei ole käynyt. Tutkikaa uusia ja kummallisia maailmoja. Maailmankaikkeudessa on tilaa meidän kaikille tavoitteille ja unelmille, myös teille.”

Shaking up Tech: Sabrina Maniscalco. Kuva: Mikko Raskinen.

Kvanttifysiikan professori Sabrina Maniscalco kannusti nuoria löytämään itsessään sen kohdan, jossayhdistyy intohimo ja vahvuudet, oma luontainen lahjakkuus.

”Ei kannata silti odottaa, että elämä on yhtä suurta kuherruskuukautta. Täytyy olla sinnikäs, vaikka joutuisi tekemään myös asioita, joista ei pitäisi ja tekisi mieli luovuttaa.”

Shaking up Tech: Marjet Mäkinen. Kuva: Mikko Raskinen.

Suomen Kovabetoni Oy:n toimitusjohtaja Marjet Mäkinen kuvaili lukiolaisille opiskelemista tekniikan alalla. Hän aloitti tuotantotalouden opinnot Otaniemessä vuonna 2007.

”Otaniemi on aika hieno ja yhteisöllinen paikka. Täällä oppii kaiken. Ei tarvitse hetkeäkään miettiä, pärjääkö täällä.”

Shaking up Tech: Riitta Silvennoinen. Kuva: Mikko Raskinen.

St1:n energia- ja ilmastoasioiden päällikkö Riitta Silvennoinen kertoi ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä, kiertotalouden kehittämisestä sekä uusiutuvien energiaratkaisujen edistämisestä.

”Ymmärrän itse tekniikkaa ja luonnontieteitä, ja olen matemaattisesti lahjakas. Juuri nyt tarvitaan ihmisiä, jotka ymmärtävät isoa kuvaa ja haluavat parantaa maailmaa.”

Työpajasta siunaantui kesätyöpaikka

Iltapäivällä lukiolaiset jakautuivat pienempiin ryhmiin ja pääsivät konkreettisesti tutustumaan tekniikkaan monissa eri alojen työpajoissa.

Astroinformatiikan ja magnetismin työpajassapääsi muun muassa kokemaan Aurinkokunnan läpilennon Aalto Virtual Planetarium -sovelluksen siivittämänä. Lisäksi astoinformatiikan ja magnetismin työpajassa kerrottiin muun muassa, miten revontulet syntyvät. Osallistujia kiinnosti myös tietää, onko Marsissa elämää, mitä tapahtuisi, jos magneettikenttä häviäisi ja miten magneettikenttä ylipäätään toimii.

Shaking up Tech: Iisa Vallirinne. Kuva: Matti Ahlgren.

”Isä on diplomi-insinööri ja hän on vienyt minua erilaisiin paikkoihin, missä luonnontieteet ovat tulleet tutuksi. Olen erittäin kiinnostunut fysiikasta ja muista luonnontieteistä, ja tulevaisuudessa haluaisin opiskella Aallossa”, Iisa Vallirinne kertoo.

Iisa Vallirinne osasi kysyä tutkijoilta asiantuntevia kysymyksiä maapallon magneettikentästä, eikä se jäänyt huomaamatta. Työpajan lopuksi yksi työpajan vetäjistä, avaruusfysiikan professori Eija Tanskanen ja Iisa Vallirinne sopivat alustavasti kesätyöpaikasta: Iisa Vallirinne on menossa ensi kesäksi Eija Tanskasen ohjaukseen Sodankylän geofysiikan observatorioon.

”On aivan selvää, että lukiolaisten pitää päästä tutustumaan yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin. Iisa Vallirinne on aivan erityisen innostunut ja kyselee aktiivisesti. Niin sitten sovimme alustavasti ensi kesästä.”

Hämähäkkisilkin venyttämisestä satelliitin kokoamiseen

Shakin up Tech, biomimeettinen silkki. Kuva: Mikko Raskinen.

Maaria Tiiri, Tiia Aaltonen ja Annukka Hautamäki pääsivät kemian laboratoriossa venyttämään hämähäkkisilkkiä sen jälkeen, kun silkkiproteiini oli sopivasti tiivistynyt. Työpajan muissa pisteissä pääsi muun muassa keräämään silkkiä ja tutkimaan sitä elektronimikroskoopilla.

”Olen tyytyväinen, että olen saanut päivän aikana lisää tietoa tekniikan aloista”, Tiia Aaltonen sanoo.

”Työpaja vakuutti minut. Tästä tulee ensimmäinen hakukohteeni”, kertoo puolestaan Maaria Tiiri.

Joanna Autio ja Josefiina Saukko osallistuivat Aivot ja mieli -aiheiseen työpajaan, jossa testattiin EEG-mittauksen tekemistä.

”Aivot kiinnostavat minua kaikkein eniten. Tämä on varmasti ollut sellainen asia, joka jää mieleen”, Joanna Autio pohtii.

”Aikaisemmin ei ole oikein ollut käsitystä siitä, mitä tekniikan ala on. Nyt se käsitys on löytynyt ja monipuolistunut,” Josefiina Saukko kertoo.

Joanna Autio haluaisi ratkaista maailman jäteongelman. Hänen mukaansa pitäisi löytää uusia keinoja, jotta jätteitä saataisiin käytettyä monipuolisemmin. Jos Josefiina Saukko saisi valita supervoiman, se liittyisi maailman pelastamiseen ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen.

Shaking up Tech: avaruustekniikka tutuksi. Kuva: Mikko Raskinen.

Avaruustekniikan työpajassa Anni Toijala, Janika Olshin ja Ilona Hiltunen purkivat ja kokosivat satelliitin. Ryhmä oli tyytyväinen, että heidän edessään oli omin käsin purettu ja koottu satelliitti, jonka kaikki osat tulivat tutuiksi työpajan aikana. Myös Linda Liukkaan puhe oli luonut heihin uskoa ja rohkeutta.

”Minulla päivä on vahvistanut kiinnostusta astrofysiikkaan”, Ilona Hiltunen sanoo.

Shaking up Tech: liikenteen ohjaus. Kuva: Mikko Raskinen.

Linda Tiihonen ja Viivi Ihalainen mallinsivat ja ohjelmoivat Aalto Juniorin työpajassa liikennevaloja. Lindan ja Viivin mukaan päivän perusteella on selvää, että tekniikan alalla on paljon vaihtoehtoja, ja on myös paljon erilaisia tapoja työskennellä tekniikan parissa.

Shaking up Tech Tampere. Kuva: Jonne Renvall.

Tampereen yliopisto: Lisää naisia teknologia-alan eturiviin

Shaking up Tech -tapahtuma kokosi myös Tampereelle Hervannan kampukselle noin 100 tekniikasta kiinnostunutta nuorta naista. Iltapäivän työpajoissa osallistujat pääsivät itse tekemään ja kokemaan erilaisia teknologioita fotoniikasta ja aerosolifysiikasta digitaalisen valmistukseen sekä tarkastelemaan maailmaa muun muassa nanomittakaavan mikroskoopilla. Lue lisää Tampereen yliopiston sivuilta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: