Uutiset

Alumnisuurlähettiläs Juha Aarvala: Suosittelen verkostoitumaan, käymään vaihdossa ja nauttimaan opinnoista!

Alumnisuurlähettiläämme Juha Aarvala on työskennellyt lääketieteen alalla yli 20 vuoden ajan. Hän jakoi uratarinansa kanssamme ja antoi muutamia vinkkejä nykyisille opiskelijoille: ”Aktiivisuudella opintojen alusta alkaen on merkitystä, samoin verkostoilla ja sitkeydellä. Verkostojen merkitystä ja hyötyä ei tulisi koskaan aliarvioida! Käy tapahtumissa, tapaa uusia ihmisiä ja opi heidän kauttaan uusia asioita.”
School of Business Alumni Ambassador Juha Aarvala

Kerro lyhyesti itsestäsi.

Opiskelin Kauppiksessa 1989–1993, pääaineena markkinointi ja sivuaineina laskentatoimi sekä yrittäjyys ja pienyritysten johtaminen. Valmistumisen jälkeen olen toiminut erilaisissa myynnin ja markkinoinnin tehtävissä: aloitin Unileverillä markkinoinnin trainee-ohjelmassa, josta etenin vastuullisempiin tehtäviin ensin saman yrityksen sisällä ja sitten Philipsille tuotepäälliköksi. Hieman myöhemmin aloitin Leiraksella ensin tuoteryhmäpäällikkönä ja sitten markkinointipäällikkönä. Kokemuksen karttuessa kokeilin yrityksen käynnistämistä Suomessa, kun siirryin 2000-luvun alkupuolella toimitusjohtajaksi start-up-yritykseen, Magnum Medical Finlandille.

Kuluvan vuosikymmenen alussa toimin Orton Oy:llä toimitusjohtajana, ja nykyisin olen HYKS-instituutin toimitusjohtaja. HYKS-instituutti Oy hallinnoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) ulkopuolisella rahoituksella toteutettavia kliinisiä tutkimuksia ja kehittää tutkimuspalveluja yhteistyössä HUSin ja Helsingin yliopiston kanssa. HYKS-instituutti on toiminut Meilahden kampuksella vuodesta 1992 alkaen.

Mikä sai sinut kiinnostumaan lääketieteen alalla työskentelystä?

Tulin sattuman kautta headhuntatuksi Leirakselle 1997. Leiras oli tuolloin yksi isoin markkinoija Suomessa ja se kiinnosti minua. Terveydenhoidon alalla saa tehdä töitä erittäin fiksujen ja erilaisen koulutuksen saaneiden ihmisten kanssa, ja työ, jota tehdään, auttaa ihmisiä ja antaa merkityksen työskentelylle, muunkin kuin vain pelkän toimeentulon.

Kannattaa opetella jatkuvan oppimisen malli jo opintojen aikana.

Kauppakorkeakoulun alumnisuurlähettiläs Juha Aarvala

Miten opinnot ovat hyödyttäneet työelämääsi?

Opiskelujen aikana oppi hahmottamaan suuria kokonaisuuksia, erottamaan oleellisen epäoleellisesta ja saamaan hyvin laaja-alaisen käsityksen yritystoimintaan vaikuttavista monista tekijöistä – unohtamatta laajaa verkostoa, joka opiskeluaikojen kuluessa muodostui.

Opiskelin tutkinnon tiiviissä tahdissa, jolloin piti rytmittää sekä suunnitella tekemisiään melko tarkasti ja kuitenkin niin, että opintoihin kuuluviin erilaisiin rientoihinkin oli aikaa! Myös opiskeluajan harrastuksilla ja aktiviteeteilla voi nimittäin olla ratkaiseva merkitys uran alkuvaiheessa, ja miksei myöhemminkin.

Suosittelen verkostoitumaan, käymään vaihdossa ja nauttimaan opinnoista! Kannattaa kuitenkin opetella ”jatkuvan oppimisen malli”, eli totutella siihen ajatukseen, ettei oppiminen pääty yhteen tutkintoon vaan jatkuu koko eliniän.

Ajatuksia yritysmaailmasta tai ajankohtaisista asioista? Mitä omalla työpaikallasi tehdään juuri tällä hetkellä?

Tekoälyn, digitalisaation ja robotiikan kehitys muokkaavat etenkin lääketieteen alaa. Toisaalta taas vanhat tutut asiat, kuten ihmisten kohtaaminen, palvelumuotoilu sekä ihmisten johtaminen ja motivointi toistuvat tekemisessämme ja keskusteluissamme.

Rohkaisen kaikkia olemaan avoimia ja luottavaisia siihen, että omalla osaamisella ja sen päivittämisellä kyllä pärjää. Asioilla on aina tapana järjestyä, kuten sanonta kuuluu. Muutos on mahdollisuus!

Monet, etenkin juuri opiskelunsa aloittaneet, ovat huolissaan, miten löytävät ensimmäisen oman alan työpaikan. Onko sinulla vinkkejä tähän?

Itse valmistuin keskelle 1990-luvun lamaa. Tein 600 erilaista lähestymistä eri yrityksiin kevään 1993 aikana ennen kuin löysin työpaikan. Sen jälkeen kaikki onkin ollut aika paljon helpompaa. Aktiivisuudella opintojen alusta alkaen on merkitystä, samoin verkostoilla ja sitkeydellä.

Verkostojen merkitystä ja hyötyä ei tulisi koskaan aliarvioida! Käy tapahtumissa, tapaa uusia ihmisiä ja opi heidän kauttaan uusia asioita. Kannattaa hyödyntää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tarjoamat mahdollisuudet tavata alumneja eri uratapahtumissa, osallistua mentorointiin ja saada uraneuvontaa.

Me Kauppiksen alumnit jaamme mielellämme omia kokemuksiamme niin opiskelusta kuin työelämästäkin. Itse sain Aallosta erinomaiset eväät (työ)elämään ja nyt tuntuu hyvältä antaa jotain takaisin. Olen edelleen erittäin ylpeä Aallosta valmistunut kauppislainen!

Lisätiedot:

Tutustu tarkemmin Juha Aarvalan urapolkuun LinkedInissä!

Lue lisää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumniyhteistyöstä sekä muista alumnisuurlähettiläistä, jotka Juha Aarvalan tavoin ovat mukana kehittämässä koulun alumnitoimintaa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Women in Finance -tilaisuus, Annukka Paloheimo
Yhteistyö Julkaistu:

Pehmeitä taitoja kannattaa vahvistaa – ne ovat kovaa valuuttaa työmarkkinoilla

Kauppakorkeakoulu antaa valmiudet toimia niin ekstroverteille kuin introverteille sopivissa tehtävissä.
Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.