Uudistuneiden ohjelmien lisäksi koulu- ja laitosrajat ylittävät ja yliopistojen väliset yhteisohjelmat jatkavat uudistuksen jälkeenkin:
Master’s Programme in Creative Sustainability
Master’s Programme in International Design Business Management
Master’s Programme in Urban Studies and Planning
Master's Programme in Animation
Master’s Programme in Nordic Visual Studies and Art Education
Re:Anima - European Joint Master Degree in Animation
Bachelor's Programme in Design
Käytännössä mitään aloja ei lakkauteta, vaan olemassa olevat ohjelmat ja pääaineet järjestetään järkeviksi kandi- ja maisterijatkumoiksi yhdistämällä ja jakamalla nykyisiä ohjelmia sopivan kokoisiksi ohjelmakokonaisuuksiksi. Nykyiset ohjelmat jatkavat käytännössä joko ohjelmina tai uusien ohjelmien pääaineina.
Nykyisistä kandidaatin tutkintoon ja ylempiin korkeakoulututkintoihin johtavista ohjelmista lakkautetaan 31.5.2021 annetulla rehtorin päätöksellä Taiteiden ja suunnittelun kandidaattiohjelma sekä kaksitoista maisteriohjelmaa 31.7.2022. Niiden tilalle perustettavat uudet ohjelmat ja pääaineet aloittavat toimintansa 1.8. 2022.
Opetusportfoliouudistuksella on siirtymäkausi (ks. siirtymäkausi alla).
OPINTOJEN JATKAMINEN VANHOJEN TUTKINTOVAATIMUSTEN MUKAAN
Nykyisten opiskelijoiden osalta uudistus tarkoittaa sitä, että kun uusi ohjelma-pääainejako tulee voimaan 1.8.2022, opiskelijat ehtivät valmistua siirtymäajan puitteissa nykyisistä ohjelmista nykyisten tutkintovaatimusten mukaisesti ja opinnot saadaan suoritettua joustavasti loppuun siirtymien ja korvaavuuksien avulla kaikissa tapauksissa.
Opiskelijalla on halutessaan oikeus siirtyä suorittamaan tutkintoa uudessa ohjelmassa siirtymäsäännössä päätettyjen siirtymäpolkujen mukaan jo ennen siirtymäkauden päättymistä.
Pääainekohtaisissa korvaavuustaulukoissa kuvataan:
- Mitkä opinnot uudessa opetussuunnitelmassa korvaavat aikaisempien tutkintovaatimusten mukaisia opintoja (mikäli opiskelija suorittaa tutkintoaan aikaisempien tutkintovaatimusten mukaisesti)
- Mitkä aiemmin suoritetut opinnot korvaavat uusien tutkintovaatimusten mukaisia opintoja (mikäli opiskelija siirtyy suorittamaan tutkintonsa loppuun uudessa ohjelmassa)
KURSSIKORVAAVUUSTAULUKOT
SIIRTYMINEN UUSIIN OHJELMIIN
Opiskelijat voivat siis suorittaa tutkintonsa siirtymäajan sisällä vanhoilla tutkintovaatimuksilla tai siirtyä uusiin ohjelmiin määriteltyjen siirtymäpolkujen mukaan.
Milloin uusiin ohjelmiin siirrytään?
- Siirtymistä voi hakea jo keväällä 2022 (31.5.2022 mennessä) uusiin ohjelmiin, jotka aloittavat 1.8.2022. Tämän lisäksi siirtymistä voi hakea myöhemminkin siirtymäkauden kuluessa.
- Mikäli opiskelija opiskelee vanhojen tutkintovaatimusten ja tutkintorakenteiden mukaan ja on valmistumassa lukuvuoden 2022-23 aikana, ei siirtymistä uuteen ohjelmaan suositella.
- Jos opiskelija valmistuu kevätlukukauden 2022 aikana (ennen 31.7.2022) taiteen kandidaatiksi tai tekniikan kandidaatiksi voi valmistumisvaiheessa jättää hakemuksen siirtymisestä uuteen maisteriohjelmaan 1.8.2022 alkaen.
- Mikäli opiskelija ei ole valmistunut nykyisestä ohjelmasta ennen siirtymäajan päättymistä, hänet siirretään siirtymäsäännön mukaiseen uuteen ohjelmaan automaattisesti.
Opintojen suunnittelu uusissa ohjelmissa
- Opintoja uusissa ohjelmissa voi suunnitella Sisun opintosuunnitelman avulla, jo ennen siirtymistä uusiin ohjelmiin. Uusien ohjelmien opintosuunnitelmapohjat ovat käytettävissä huhtikuun loppupuolella.
- Opiskelija voi perehtyä uusiin tutkintorakenteisiin Intossa huhtikuun alusta alkaen sekä kurssikorvaavuustaulukoihin kevään aikana.
- Opintojen suunnitteluun saa tarvittaessa tukea kevään aikana järjestettävillä portfoliouudistuksen klinikoilla. Tietoa klinikoista lähetetään opiskelijoille sähköpostitse.