Palvelut

Datan uudelleenkäyttö

Hyödynnä aiemmin syntynyttä dataa tutkimuksen lähtöaineistona. Sivulla on ohjeita ja linkkejä datan hakemiseen eri lähteistä.
Person working in front of a computer at a laboratory in School of Chemical engineering. Photo by Mikko Raskinen.

Voit käyttää muiden julkaisemaa tutkimusdataa vaihtoehtona tutkimusaineiston tuottamiselle kokonaan itse. Hyvä lähtökohta avoimen tutkimusdatan etsintään ovat alakohtaiset data-arkistot. Voit hakea datoja useistakin lähteistä ja luoda ainutlaatuisia yhdistelmiä. Datan käyttöön voi liittyä rajoituksia, lisenssien tarkistuksessa auttaa OpenAIREn julkaisema ohje (englanniksi).

Ohje lisensseistä: Can I reuse someone else's research data? (OpenAIRE)

Tutkimusdatan hakupalveluita

Aalto-yliopiston Data Hub

Aalto-yliopiston Data Hub on helposti etsittävä datalähdekatalogi, joka sisältää tietoa myös Aalto-yliopiston käyttöönsä ostamista tietoaineistoista. Data Hubin datalähteet voivat olla tietoaineistoja, tietokantoja, repositorioita, dataa myyviä palveluita tai muita. Data Hubissa on kuvaukset datalähteistä ja sen ylläpito tarjoaa käyttäjille myös tukea ja teknistä neuvontaa datan uudelleenkäytössä.

Data Hub

OpenAIRE Explore

Hakuportaali, johon on indeksoitu useita kansainvälisiä data-arkistoja.

OpenAIRE explore -portaali

Google Dataset search

Googlen hakukone etsii tutkimusdataa arkistoista, julkaisijoiden tietokannoista, kirjastoista ja jopa tutkijoiden ylläpitämiltä verkkosivuilta.

Google Dataset search

Fairdata Etsin

Etsimen avulla voit etsiä tutkimusaineistoja ja niiden metatietoja Fairdata-palveluista ja mm. Tietoarkistosta, Kielipankista ja SYKEstä.

Fairdata Etsin

Mendeley Data

Tieteenalakohtaisia arkistoja ja yleiskäyttöisiä arkistoja yhdistelevä hakukone.

Mendeley Data

Alakohtaiset data-arkistot

Sopivia tutkimusaineistoja kannattaa etsiä tieteenalakohtaisesta data-arkistosta. Apuna soveltuvan arkiston löytämiseksi lukuisten joukosta voi käyttää listoja ja hakukoneita.

Data-arkistojen listaus (University of Chicago)

Chigagon yliopiston kirjasto ylläpitää kätevää verkkosivua, jonne on koottu aloittain lajiteltu listaus alakohtaisista data-arkistoista.

Data repositories (uchicago.edu)

Re3data

Re3data on 2 000 arkistoa kattava tietokanta tutkimusdataa julkaisevista arkistoista ja tietokannoista.

Haku Re3data-tietokannasta

Aalto Visual Resources Centre

Aallon oppimiskeskuksen Visual Resources Centre ylläpitää luetteloa kuva-aineistojen hakemiseen sopivista hakukoneista ja tietokannoista. Tutkimuksessa voit hyödyntää vaikka avoimia kulttuuriaineistoja kirjastojen, museoiden ja arkistojen digitaalisista tietokannoista.

Visual Resources Centre: kuva-aineistot

Avoimien kulttuuriaineistojen käyttö

Avoimet kulttuuriaineistot ovat digitaalisessa muodossa olevia kulttuurisisältöjä, jotka ovat käytettävissä vapaasti ja maksutta. Näitä aineistoja ei löydy tavallisilla hakukoneilla, mutta laajimpien tietokantojen avulla saat käyttöösi miljoonia digitoituja töitä ympäri maailmaa.

Kolme henkilöä tutkii lattialle pinottuja piirustuksia Taideteollisessa korkeakoulussa 1960-luvulla.. Kuva: Aalto-yliopiston arkisto.

Avoimien kulttuuriaineistojen käyttö

Avoimet kulttuuriaineistot ovat kulttuurisisältöjä tai dataa, joka on saatavilla maksutta, digitaalisessa muodossa ja vapaasti käytettävissä.

Palvelut

Tutkimusdatan hallinnan ohjeita

Näillä linkeillä voit selata tutkimusdatan hallinnan ohjeita.

People talking with each other

Tutkimusdatan hallinta ja avoin tiede

Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: