Taiteiden alan ennakkotehtävät 2023

Yleisohjeet
Palauta ennakkotehtävät sähköisesti Opintopolkuun viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00 Suomen aikaa. Palautuksen täytyy olla valmis klo 14.59.
Myöhässä saapuneita ennakkotehtäviä ei huomioida. Hakuajan viimeisinä päivinä ja tunteina Opintopolussa voi olla ruuhkaa, mikä saattaa vaikuttaa järjestelmän kantokykyyn. Lataa ennakkotehtävät hyvissä ajoin, jotta tiedostot ehtivät varmasti latautua ennen hakuajan päättymistä. Hakija vastaa tehtävien toimittamisesta vaaditulla tavalla määräaikaan mennessä.
Toimi näin:
- Lue nämä yleisohjeet sekä hakukohdekohtaiset ohjeet alta. Seuraa annettuja ohjeita. Sinun täytyy tehdä kaikki hakukohteen vaatimat ennakkotehtävät. Voit tehdä tehtävät suomeksi tai ruotsiksi.
- Tallenna tehtävät tehtävänannossa määrätyssä muodossa. Muissa formaateissa palautettuja tehtäviä ei huomioida. Palauta kukin tehtävä yhtenä tiedostona. Tiedostossa voi olla useita sivuja. Palauta vain se määrä tiedostoja, joka hakukohdekohtaisissa ohjeissa pyydetään. Jos tehtäviin sisältyy video, palautustapa on kerrottu hakukohdekohtaisissa ohjeissa.
- Nimeä tiedostot annettujen ohjeiden mukaisesti. Tiedostot eivät saa olla samannimisiä.
- Tarkasta tiedostojen toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Suositeltava tiedoston koko on enintään 100 Mt. Opintopolkuun ladattavien tiedostojen maksimikoko on 1 Gt. Tehtävän on oltava tiedostossa oikein päin (vaakasuora liite vaakasuorassa ja pystysuora pystysuorassa).
- Liitä ennakkotehtävät Opintopolun hakulomakkeelle. Hakulomakkeella on liitepyyntö ennakkotehtävistä. Ennakkotehtävät täytyy olla ladattuna ja hakemuksen lähetettynä viimeistään hakuajan loppuun mennessä 30.3.2023 ennen klo 15.00 Suomen aikaa. Lähetyksen täytyy olla valmis klo 14.59.
Tärkeää! Ennakkotehtävät ovat valinnan ensimmäisenä vaiheena osa valintaprosessia. Hakijan tulee tehdä ne itsenäisesti ja ilman ohjausta. Yliopiston henkilökunta ei tarkenna tehtäviä tai anna lisäohjeistusta tehtäviin liittyen. Ennakkotehtäväsi voidaan hylätä, jos käy ilmi, että olet saanut apua toimittamiesi tehtävien tekemisessä kolmannelta taholta, esimerkiksi kaupalliselta valmennuskurssilta.
Katso hakukohteesi hakuohjeet Opintopolusta. Taiteiden alan hakukohteet on listattu sivulla https://www.aalto.fi/fi/hakijapalvelut/haku-kandidaattikoulutuksiin-0, jolta löydät linkit Opintopolun hakuohjeisiin.
Hakukohteet
Palauta tehtävät 1 ja 2 erillisinä PDF-tiedostoina Opintopolkuun. Palauta yhteensä 2 PDF-tiedostoa. Nimeä tiedostot: sukunimi-etunimi-tehtävännimi.
Palauta tehtävä 3 YouTube-linkkinä (valitse yksityisyysasetus ”Unlisted”). Linkki voi vaihtoehtoisesti olla myös Vimeo-palveluun (yksityisyysasetus ”Password” tai ”Unlisted”). Merkitse linkki ja mahdollinen salasana Opintopolun hakulomakkeelle. Hakija huolehtii siitä, että linkki johtaa suoraan kyseiseen videoon ja että se toimii koko hakukierroksen ajan 7.1.2024 saakka.
Huom. Dokumentaarisen elokuvan hakukohde arvioi ennakkotehtävät anonyymeina. Nimeä PDF-tiedostot ohjeiden mukaan, mutta ethän kirjoita nimeäsi tiedostojen sisältöön muualle kuin tehtävän 1 ansioluetteloon (tehtävän 1 osa B). Koko nimesi ei saa näkyä YouTube- tai Vimeo-kanavan käyttäjänimessä.
Liitä ennakkotehtävät Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedostojen ja linkkien toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Katso tarkemmat yleisohjeet yllä.
TEHTÄVÄ 1: MOTIVAATIO JA ANSIOLUETTELO
A) MOTIVAATIO
Kirjoita tietokoneella vapaamuotoinen korkeintaan yhden (1) sivun teksti, jossa kerrot, miksi haluat opiskella dokumentaarista elokuvaa.
Kerro tämä siten, että lukija saa käsityksen sinusta ihmisenä sekä asioista ja hetkistä, jotka ovat vaikuttaneet kiinnostukseesi dokumentaarista elokuvaa kohtaan. Kerro myös siitä, mitä olet aiemmin opiskellut.
Aloita motivaatiokirje lauseella, joka kertoo millaisia elokuvia haluaisit dokumentaarisen elokuvan ohjaajana tehdä.
Arviointiperusteet: Motivaatio ja kyky ilmaista haluaan nimenomaisesti dokumentaarisen elokuvan opiskeluun.
B) ANSIOLUETTELO x 2
Kirjoita valikoitu ansioluettelosi listan muodossa. Kirjoita sitten myös listan muodossa toinen ansioluettelosi, jossa kerrot, mitä ensimmäisen listan asioiden kulissien takana tapahtui. Sijoita listat rinnakkain joko pysty- tai vaaka-asentoon tallennetulle sivulle.
Koko tehtävän pituus yhteensä korkeintaan yksi (1) sivu.
Arviointiperusteet: Itsetuntemus ja sen välittäminen kirjallisesti, dramaturgian taju.
Tallenna tehtävän A- ja B-osat yhdeksi PDF-tiedostoksi. Sisällytä B-osaan oma nimesi.
TEHTÄVÄ 2: ELOKUVAN IDEA
Kirjoita korkeintaan yhden (1) sivun synopsis, jolla esität dokumentaarisen elokuvan idean. Käytä viitekohtanasi taideteosta tai tekstiä.
Anna elokuvallesi nimi.
Liitä tiedostoon 3 valokuvaa valitsemassasi järjestyksessä elokuvaideaan liittyen.
Tallenna tehtävä yhdeksi PDF-tiedostoksi.
Arviointiperusteet: Kyky löytää kiinnostava dokumentaarinen, elokuvallinen idea ja omintakeinen näkökulma sekä välittää se kuvan ja tekstin keinoin.
TEHTÄVÄ 3: LYHYT VIDEOELOKUVA
Tee korkeintaan kolmen (3) minuutin dokumentaarinen elokuva aiheesta ”Piilo”. Anna elokuvallesi nimi.
Arviointiperusteet: Toteutustavan elokuvallisuus, kyky eläytyä kuvattavien maailmaan, kyky välittää kokemuksia, sisällön ja muodon yhteys.
Palauta kukin tehtävä yhtenä PDF-tiedostona. Palauta yhteensä 3 PDF-tiedostoa.
Liitä ennakkotehtävät Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedostojen toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Katso tarkemmat yleisohjeet yllä.
TEHTÄVÄ 1: ELOKUVAKOHTAUS
Kirjoita fiktiivinen elokuvakohtaus aiheesta ’Hetki, jonka muistan aina’.
Maksimipituus kaksi A4-sivua. Kirjoita käsikirjoitusformaattiin. Katso esimerkiksi: http://oppimateriaali.wikidot.com/elokuvakasikirjoituksen-formaatti
https://www.voodoofilm.org/artikel/manus-formatregler (kohta ”Filmmanusets formatregler”)
Halutessasi voit hyödyntää ilmaisia formaattiohjelmia, kuten
- Beat (Mac) https://www.kapitan.fi/beat/
- Fade In (Windows, Mac, Linux) https://www.fadeinpro.com/page.pl?content=download
Lisäksi selvitä max. 100 sanalla, millaisen ajatuksen halusit kohtauksella välittää katsojalle.
Nimeä tyyliin ”Sukunimi_Etunimi_ T1” ja tallenna pdf-muodossa.
Arviointiperusteet: Draamallinen ajattelu. Kyky vaikuttaa katsojaan. Käsikirjoitukselliset valmiudet.
TEHTÄVÄ 2: LYHYTELOKUVAKÄSIKIRJOITUS
Kirjoita lyhytelokuvakäsikirjoitus, jonka pohjana on Kertomus näkymättömästä lapsesta (Tove Janssonin teoksessa Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia).
Pohdi kertomuksen henkilöhahmoja syvällisesti. Valitse henkilöistä yksi ja kirjoita lyhytelokuvakäsikirjoitus, jossa hänen kaltaisensa henkilö kokee itselleen uudenlaisen tilanteen. Kirjoita elokuvaan mukaan yksi tai kaksi muuta henkilöä, jotka keksit itse. Voit sijoittaa tarinan nykyaikaan tai mihin tahansa valitsemaasi aikakauteen.
Kirjoita lisäksi lyhyt teksti, jossa kerrot, miten käsikirjoituksesi suhteutuu alkuperäiseen tarinaan. Tämän oheistekstin pituus on enintään 100 sanaa.
Maksimipituus neljä A4-sivua. Kirjoita käsikirjoitus ns. käsikirjoitusformaattiin. Katso esimerkiksi: http://oppimateriaali.wikidot.com/elokuvakasikirjoituksen-formaatti
https://www.voodoofilm.org/artikel/manus-formatregler (kohta ”Filmmanusets formatregler”)
Katso aiemmassa tehtävässä mainitut formaattiohjelmat Beat tai Fade In tai vastaava.
Nimeä tyyliin ”Sukunimi_Etunimi_T2” ja tallenna pdf-muodossa.
Arviointiperusteet: Kyky havaita ja kiteyttää tarinallisia merkityksiä. Taito tunnistaa elokuvallisia elementtejä. Draamallinen ajattelu.
Tehtävässä 2 käytettävät lähteet:
- Kertomus näkymättömästä lapsesta (kirjassa Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia)
- Saatavissa myös ruotsiksi: Berättelsen om det osynliga barnet (i boken Det osynliga barnet och andra berättelser)
- Saatavissa myös englanniksi: The Invisible Child (in the book Tales from Moominvalley)
TEHTÄVÄ 3: ANSIOLUETTELO
Liitä hakemukseen ansioluettelosi.
Nimeä tyyliin ”Sukunimi_Etunimi_CV” ja tallenna pdf-muodossa.
Arviointiperusteet: Kyky tiivistää olennainen lyhyeen tekstiin, oman osaamisen ja kiinnostuksen kohteiden esittely tiiviissä muodossa.
Palauta kukin tehtävä yhtenä PDF-tiedostona. Palauta yhteensä 3 PDF-tiedostoa.
Liitä ennakkotehtävät Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedostojen toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Katso tarkemmat yleisohjeet yllä.
TEHTÄVÄ 1: ”TUNNE TILASTA”
Muistele jotain tilaa, paikkaa tai ympäristöä, joka on vaikuttanut tunteisiisi voimakkaasti. Vaikutus voi olla positiivinen tai negatiivinen. Tila, paikka tai ympäristö voi olla julkinen, yksityinen, kuviteltu tai unessa nähty. Se voi sijaita missä tahansa: kuten vaikkapa kaupungissa, metsikössä tai mielen perukoilla.
Visualisoi tilan herättämä tunne.
Toteutustapa:
Maalaten, kuvan koko A3.
Skannaa tai kuvaa työsi.
Nimeä tiedosto: sukunimi-etunimi-tunnetilasta.pdf.
Arvosteluperusteet:
- Mielikuvituksen käyttö
- Taiteellinen ilmaisu
- Kyky tilakokemuksen välittämiseen
TEHTÄVÄ 2: ”SANASTA KUVAKSI”
Millaisia assosiaatioita seuraavat sanat sinussa herättävät?
1. Kuiskaus
2. Avoin
3. Häiriö
Tee ajatuksistasi kolme kuvaa:
- kollaasi, kokoon A3 (Kuiskaus)
- valokuva, kokoon A4 (Avoin)
- värillinen piirros, kokoon A3 (Häiriö)
Skannaa tai kuvaa työsi. Yhdistä kuvat yhdeksi PDF-tiedostoksi.
Nimeä tiedosto: sukunimi-etunimi-sanastakuvaksi.pdf.
Arvosteluperusteet:
- Mielikuvituksen käyttö
- Taiteellinen ilmaisu
- Visuaalisen idean omaperäisyys
TEHTÄVÄ 3
Kirjoita motivaatiokirje aiheesta: Miksi haluat opiskella elokuva- ja tv-lavastusta?
Laita kirjeeseen nimesi ja piirrä siihen omakuvasi.
Liitä mukaan myös aikajärjestyksessä etenevä lista elämäsi keskeisimmistä ja omasta mielestäsi tärkeimmistä vaiheista, kokemuksista, opiskelusta, töistä sekä sinuun henkilökohtaisesti vaikuttaneista asioista. Kirjoita myös tämän listan alkuun nimesi.
Tekstin pituus noin kaksi A4-sivua.
Nimeä tiedosto: sukunimi-etunimi-tehtävä3.pdf.
Arvosteluperusteet:
- Motivaatiokirjeen suhteen: kyky ilmaista, perustella ja jäsentää omaa motivaatiota elokuva- ja televisiolavastuksen opiskelua kohtaan
- Aikajärjestyksessä etenevän listan suhteen: selkeys sekä kyky muokata laajasta ja runsaasta materiaalista omaperäinen ja ilmaiseva tiivistelmä
Palauta kukin tehtävä yhtenä PDF-tiedostona. Palauta yhteensä 3 PDF-tiedostoa. Nimeä tiedostot: sukunimi-etunimi-tehtävännimi.
Liitä ennakkotehtävät Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedostojen toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Katso tarkemmat yleisohjeet yllä.
TEHTÄVÄ 1: MINÄ TUOTTAJANA
Kirjoita enintään 2 A4 pituinen teksti aiheesta minä tuottajana. Kerro, mitä sinä koet tärkeänä tuoda elokuva- ja TV-kerronnan kentälle. Millaisia tarinoita kertoisit? Mitä haluat näillä tarinoilla sanoa maailmasta? Miksi olisi tärkeää, että juuri sinä tuottaisit näitä elokuvia tai sarjoja?
Mikä sinua kiinnostaa tuottajan työssä? Mitä haluat oppia?
Sisällytä tekstiin myös tieto koulutustaustasi, työkokemuksestasi sekä harrastuksistasi.
Toteutustapa: Kirjoittamalla tekstinkäsittelyohjelmalla. Laajuus enintään 2 A4-liuskaa, pistekoko 12, riviväli 1,5.
Arviointiperusteet: Näkemyksellisyys, itseanalyysi, soveltuvuus alalle, kirjallinen ilmaisu.
TEHTÄVÄ 2: ANALYYSI
Esittele ja analysoi sinulle tärkeä audiovisuaalinen teos. Teos voi olla muodoltaan elokuva tai sarja, fiktio tai dokumentti.
Esittelyistä tulee käydä ilmi, miksi valitsit tämän teoksen ja mikä teoksen sisällössä sinua puhuttelee. Analysoi teoksessa käytettyjä audiovisuaalisen kerronnan keinoja ja kerro miten nämä keinot vaikuttivat omaan katsomiskokemukseesi?
Toteutustapa: Kirjoittamalla tekstinkäsittelyohjelmalla. Laajuus enintään 2 A4-liuskaa, pistekoko 12, riviväli 1,5.
Arviointiperusteet: Yleissivistys, kyky elokuvallisen teoksen analysointiin, näkemyksellisyys, kirjallinen ilmaisu.
TEHTÄVÄ 3: TARINA
Kirjoita fiktiivinen tarina. Tarinassa tulee olla 4 henkilöä ja sen aiheena on VAHVUUS.
Halutessasi voit kirjoittaa tarinan elokuvakäsikirjoituksen formaattiin.
Toteutustapa: Kirjoittamalla tekstinkäsittelyohjelmalla. Laajuus enintään 2 A4-liuskaa, pistekoko 12, riviväli 1,5.
Arviointiperusteet: Kirjallinen ilmaisu, kerronnalliset taidot, havainnointi- ja ideointikyky, näkemyksellisyys.
Palauta kukin tehtävä yhtenä PDF-tiedostona. Palauta yhteensä 3 PDF-tiedostoa. Nimeä tiedostot: sukunimi-etunimi-tehtävännimi.
Liitä ennakkotehtävät Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedostojen toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Katso tarkemmat yleisohjeet yllä.
TEHTÄVÄ 1: OMAELÄMÄKERTA
Kirjoita tekstinkäsittelyohjelmalla tarinan muotoinen elämäkertasi, josta käy ilmi mistä sait kimmokkeen elokuva-alalle, ja miksi juuri elokuvaleikkaus innostaa sinua. Anna tarinalle nimi. Pyri todentuntuun ja vaikuttavuuteen.
Toteutustapa:
Kirjallinen, pituus enintään yksi (1) sivu.
Liitä mukaan ansioluetteloa muistuttava lista elämäsi todellisista tapahtumista (kirjallinen, pituus enintään 1 sivu) sekä omaelämäkertaasi liittyvä omakuva, ei passikuvaa. Omakuvan tekotapa on vapaa.
Arviointiperusteet: Kerrontataito, motivaatio.
TEHTÄVÄ 2: KUVALLINEN TEHTÄVÄ
Visualisoi ”Heijastus”.
Toteutustapa:
Piirrä, maalaa tai valokuvaa aiheesta ”Heijastus” yhdeksän (9) kuvan sarja. Skannaa tai kuvaa työsi.
Kuvia ei saa kommentoida tekstein.
Tee työstäsi tiivistelmä sarjan kymmenenneksi (10) kuvaksi. Tiivistelmä voi olla myös kirjallisessa muodossa, pituus korkeintaan 3 riviä.
Yhdistä kuvat (9 kpl) ja niihin liittyvä tiivistelmä yhdeksi PDF-tiedostoksi, sivuja voi olla 2-10. Liitä tiivistelmä omalle sivulleen.
Numeroi sivut. Anna tarinallesi nimi.
Arviointiperusteet:
Visuaalisen hahmotuksen kyky, elokuvallisen rakenteen ymmärtäminen ja aiheen persoonallinen käsittely. Tilan ja muodon hahmottaminen, tunnelman välittäminen. Kiteyttämisen kyky.
TEHTÄVÄ 3: KIRJALLINEN TEHTÄVÄ
Tutustu Eila Hiltusen teokseen Sibelius-monumentti ‘Passio Musicae', (1967), materiaali haponkestävä teräs.
Kuva veistoksesta löytyy esimerkiksi osoitteesta:
https://www.hamhelsinki.fi/sculpture/sibelius-monumentti-eila-hiltunen/
Toteutustapa:
Kirjoita tekstinkäsittelyohjelmalla tarina, johon taideteos liittyy. Maksimipituus 2 liuskaa.
Arviointiperusteet: Draamallinen kerrontataito, havaintojen tarkkuus.
Palauta tehtävät 1 ja 2 sekä tehtävän 3 kirjallinen osuus erillisinä PDF-tiedostoina Opintopolkuun. Palauta yhteensä 3 PDF-tiedostoa. Nimeä tiedostot: sukunimi-etunimi-tehtävännimi.
Palauta tehtävän 3 elokuvakohtaus YouTube-linkkinä (valitse yksityisyysasetus ”Unlisted”). Linkki voi vaihtoehtoisesti olla myös Vimeo-palveluun (yksityisyysasetus ”Password” tai ”Unlisted”). Merkitse linkki ja mahdollinen salasana Opintopolun hakulomakkeelle. Hakija huolehtii siitä, että linkki johtaa suoraan kyseiseen videoon ja että se toimii koko hakukierroksen ajan 7.1.2024 saakka.
Huom. Elokuvaohjauksen hakukohde arvioi ennakkotehtävät anonyymeina. Nimeä tiedostot ohjeiden mukaan, mutta ethän kirjoita nimeäsi tiedostojen sisältöön. Koko nimesi ei saa näkyä YouTube- tai Vimeo-kanavan käyttäjänimessä.
Liitä ennakkotehtävät Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedostojen ja linkkien toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Katso tarkemmat yleisohjeet yllä.
1. TARINA: ULKOPUOLINEN
Osa a)
Kirjoita henkilön X tarina varhaisnuoruudesta tähän hetkeen. Sijoita tarina mielestäsi kiinnostavaan ympäristöön ja kuvaile ympäristö lyhyesti. Käytä tarinassa hyväksesi omia kokemuksiasi. Kirjoita tarinaan keskeiset käänteet ja kohtaamiset. Maksimipituus yksi sivu.
Osa b)
Liitä tarinaasi sen maailmaan kytkeytyvä keskeinen kuva, johon sijoitat itsesi jollain tavalla. Huom. Sijoita itsesi kuvaan tunnistamattomana.
Osa c)
Tarkastele kirjoittamaasi tarinaa. Kuvittele tarinasi henkilölle kuuntelija. Määrittele ja kuvaile lyhyesti tilanne, jossa tarinasi henkilö kohtaa hänet. Maksimipituus puoli sivua.
Arviointiperusteet: havainnointikyky, tarinankerrontataito, mielikuvitus, maailman hahmottamisen taito
2. VALOKUVASARJA: ”PELOTTAVA, JA SIKSI KIEHTOVA”
Valitse fiktiivisen tai dokumentaarisen kuvasarjan pohjaksi tilanne, jossa on läsnä samanaikaisesti pelko ja kiehtovuus, ja johon liittyy kaksi henkilöä.
Kuvaa kolmen kuvan sarja valitsemastasi tilanteesta. Pyri välittämään perustelusi kuvissasi. Järjestä kolme kuvaasi sellaiseen järjestykseen, että kuvat mielestäsi kertovat tarinan.
Otsikoi kuvasarjasi tehtävätiedostoon (huom. tiedoston sisältöön, ei tiedostonimeen) tavalla, joka avaa mielestäsi kuvasarjaa.
Arviointiperusteet: visuaalisuus, tarinan visualisoinnin taito, näkökulman ja havainnon tarkkuus
3. ELOKUVAKOHTAUS: KAKSI KAPINALLISTA
Käsikirjoita ja toteuta alla olevien ohjeiden mukainen fiktiivinen elokuvakohtaus.
Kohtauksen määritelmä: yksi toiminnallinen tapahtuma, joka tapahtuu yhdessä toimintaympäristössä ilman aikasiirtymiä.
Elokuvakohtauksen nimi: ”KAKSI KAPINALLISTA” kohtaus sisältäen:
- kaksi henkilöä
- kohtauksen tulee sisältää käänne
- kohtaus ei saa sisältää dialogia eli repliikkejä tai muuta puhetta
- kohtaus ei saa sisältää selittäviä tekstityksiä
- kohtaus ei saa sisältää musiikkia
- kohtauksessa ei saa olla ajallisia siirtymiä, kohtauksen tilanne tapahtuu siis yhdessä jatkuvassa hetkessä
- kohtauksen maksimipituus 2 minuuttia
Liitä hakemukseesi videomuodossa elokuvakohtaus sekä PDF-muodossa elokuvan one-liner (yhden virkkeen kuvaus elokuvasta) ja lyhyt sanallinen luonnehdinta (maksimipituus puoli sivua) elokuvan tapahtumista ennen ja jälkeen kohtauksen.
Arviointiperusteet: ideointikyky, omaperäisyys, elokuvallinen hahmotuskyky, draamallinen ajattelu, kyky vaikuttaa katsojaan
Palauta tehtävä 1 yhtenä PDF-tiedostona Opintopolkuun. Nimeä tiedosto: sukunimi-etunimi-tehtävännimi.
Palauta tehtävien 2 ja 3 elokuvat erillisinä YouTube-linkkeinä (valitse yksityisyysasetus ”Unlisted”). Linkit voivat vaihtoehtoisesti olla myös Vimeo-palveluun (yksityisyysasetus ”Password” tai ”Unlisted”). Merkitse linkit ja mahdolliset salasanat Opintopolun hakulomakkeelle. Hakija huolehtii siitä, että linkki johtaa suoraan kyseiseen videoon ja että se toimii koko hakukierroksen ajan 7.1.2024 saakka.
Huom! Palauta tehtävien 2 ja 3 elokuvat myös kahtena (2) erillisenä videotiedostona Opintopolkuun. Tallenna tiedostot MP4-muodossa. Nimeä tiedostot: sukunimi-etunimi-tehtävännimi.
Liitä ennakkotehtävät Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedostojen ja linkkien toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Katso tarkemmat yleisohjeet yllä.
TEHTÄVÄ 1: KOKEMUKSENI TÄHÄNASTISESSA ELÄMÄSSÄ
Kirjoita kuvaus elämästäsi, ja kuvaile yksityiskohtia ja kokemuksia, jotka ovat johtaneet siihen, että haet opiskelemaan elokuvausta.
Pituus enintään yksi (1) sivu.
Kirjoita omaa ansioluetteloasi muistuttava lista elämäsi todellisista tapahtumista.
Pituus enintään yksi (1) sivu.
Arviointiperusteet: Kerrontataito, selkeä kirjallinen ilmaisu.
TEHTÄVÄ 2
Tee lyhytelokuva alla olevan ohjeen mukaan.
Elokuvan nimi: ”MITÄ SINÄ ET TIEDÄ”
Voit käsitellä annettua aihetta vapaasti, mutta tärkeintä on pureutua aiheen visuaalisiin mahdollisuuksiin.
- elokuvan maksimipituus 3 minuuttia
- elokuvan tulee olla MYKKÄ. Ts. elokuvassa ei saa käyttää mitään äänitehosteita / musiikkia
- elokuvassa EI saa olla puhetta (dialogia / monologia)
- elokuvan oltava VÄRILLINEN
Arviointiperusteet:
Visuaalisuus, tarinankerrontataito, kuvilla kertomisen kyky, draaman taju, kyky luoda atmosfääriä, värien käyttö draaman elementtinä, tunnelman kokonaisuuden hallinta ja viimeistely.
TEHTÄVÄ 3
Tee lyhytelokuva alla olevan ohjeen mukaan, lainauksen inspiroimana.
”Tuhlattavaksi on meille elämä annettu, ainutkertainen, rakastetaan toisiamme yli varojen”
(Arto Melleri, teoksessa ”Elävien kirjoissa: myöhempien aikojen historia, lyhyt oppimäärä”)
- elokuvassa EI saa olla puhetta (dialogia / monologia)
- elokuvan maksimipituus 3 minuuttia
- musiikin käyttö on sallittua
- elokuva on mustavalkoinen
Arviointiperusteet:
Visuaalisuus, kyky persoonalliseen kerrontaan, kuvilla kertomisen kyky, draaman taju, kyky luoda atmosfääriä, mustavalkoisen kerronnan käyttö draaman elementtinä, tunnelman kokonaisuuden hallinta ja viimeistely.
Huom! Kuvaa elokuvasi loppuun yhden (1) minuutin mittainen haastattelusi, jossa kerrot miksi teit juuri tällaiset elokuvat (tehtävät 2 ja 3).
Palauta tehtävät 1 ja 3 erillisinä PDF-tiedostoina Opintopolkuun. Palauta yhteensä 2 PDF-tiedostoa. Nimeä tiedostot: sukunimi-etunimi-tehtävä1 ja sukunimi-etunimi-tehtävä3.
Palauta tehtävä 2 YouTube-linkkinä (valitse yksityisyysasetus ”Unlisted”). Linkki voi vaihtoehtoisesti olla myös Vimeo-palveluun (yksityisyysasetus "Password" tai "Unlisted"). Merkitse linkki ja mahdollinen salasana Opintopolun hakulomakkeelle. Hakija huolehtii siitä, että linkki johtaa suoraan kyseiseen videoon ja että se toimii koko hakukierroksen ajan 7.1.2024 saakka.
Huom! Palauta tehtävä 2 myös videotiedostona Opintopolkuun. Tallenna tiedosto MP4-muodossa. Nimeä tiedosto: sukunimi-etunimi-tehtävä2.
Hakukohde arvioi ennakkotehtävät anonyymeina. Nimeä tiedostot ohjeiden mukaan, mutta ethän kirjoita nimeäsi tiedostojen sisältöön. Koko nimesi ei saa näkyä YouTube- tai Vimeo-kanavan käyttäjänimessä.
Liitä ennakkotehtävät Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedostojen ja linkkien toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Katso tarkemmat yleisohjeet yllä.
TEHTÄVÄ 1
Kirjoita tarinan muodossa elämäkertasi, josta käy ilmi mikä herätti kiinnostuksesi elokuva-alalle, ja miksi ääni elokuvakerronnan osa-alueena innostaa sinua. Anna tarinalle nimi. Pyri koskettavuuteen ja vaikuttavuuteen. Liitä mukaan ansioluetteloa muistuttava lista elämäsi todellisista tapahtumista.
Toteutustapa: Tarinan ja listan pituus enintään à 250 sanaa. Kirjoita molemmat tekstinkäsittelyohjelmalla ja toimita ne yhtenä pdf-tiedostona.
Arviointiperusteet: Motivaatio, omaperäisyys, kerrontataito.
TEHTÄVÄ 2
Suunnittele ja toteuta lyhytelokuva nimeltä "Ei enää ikinä". Käytä myös ääntä aktiivisesti tarinan kertomiseen. Liitä elokuvasi loppuun jakso, jossa kerrot kameralle, mihin pyrit ja miksi teit juuri sellaisen elokuvan kuin teit.
Rajoitukset: Elokuvan ääniraidalla ei saa käyttää puhetta, musiikkia, eikä seuraavia äänitehosteita: kellon tikitys, sydämen lyönnit, korvien vinkuminen.
Toteutustapa: Elokuvan ääniraidalla ei saa käyttää puhetta eikä musiikkia. Elokuvan pituus enintään 2 minuuttia ja loppujakson enintään 1 minuutti.
Arviointiperusteet: Elokuvallinen kerrontataito, kyky käyttää ääntä kerronnan elementtinä, dramaturginen ajattelu, kuvan ja äänen yhteistoiminnan hahmotuskyky, mielikuvitus. Elokuvan tekninen laatu ei ole ratkaiseva.
TEHTÄVÄ 3
Laadi käsikirjoitus kahden minuutin pituiseen lyhytelokuvaan ”Viimeinen”, jossa myös ääni vie tarinaa eteenpäin. Kirjoita siitä mitä elokuvassa näkyy ja kuuluu. Käsikirjoituksessa saa olla enintään kolme repliikkiä.
Rajoitukset: Käsikirjoituksessa ei saa käyttää mahdollisen kolmen repliikin lisäksi muuta puhetta, musiikkia, eikä seuraavia äänitehosteita: kellon tikitys, sydämen lyönnit, korvien vinkuminen.
Toteutustapa: Toimita käsikirjoitus pdf-dokumenttina. Käsikirjoituksen maksimipituus on 500 sanaa.
Arviointiperusteet: Kyky käyttää ääntä kerronnan elementtinä, dramaturginen ajattelu, kuvan ja äänen yhteistoiminnan hahmotuskyky, mielikuvitus.
Palauta kukin työ yhtenä PDF-tiedostona tai videolinkkinä. Palauta yhteensä 3 PDF-tiedostoa tai videolinkkiä.
Palauta videomuotoiset työt YouTube-linkkeinä (valitse yksityisyysasetus ”Unlisted”). Linkit voivat vaihtoehtoisesti olla myös Vimeo-palveluun (yksityisyysasetus ”Password” tai ”Unlisted”). Merkitse linkit ja mahdolliset salasanat Opintopolun hakulomakkeelle. Hakija huolehtii siitä, että linkki johtaa suoraan kyseiseen videoon ja että se toimii koko hakukierroksen ajan 7.1.2024 saakka.
Nimeä työt seuraavasti:
sukunimi_etunimi_Reviiri1_työnnimi
sukunimi_etunimi_Reviiri2_työnnimi
sukunimi_etunimi_Reviiri3_työnnimi
Liitä ennakkotehtävät Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedostojen ja linkkien toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Katso tarkemmat yleisohjeet yllä.
ENNAKKOTEHTÄVÄ 2023
REVIIRI
Tee kolmen työn kokonaisuus, jossa pohdit reviiriä käsitteenä ja kokemuksena.
Voit lähestyä aihetta esimerkiksi reviirin luomisen, reviirin ylittämisen, reviirille kutsumisen tai muusta itse valitsemastasi näkökulmasta.
Numeroi työt ja nimeä jokainen kolmesta työstä erikseen (katso palautusohje yllä).
Toteutustapa:
Töiden toteutustapa on vapaa (esim. kuva, video, peli, installaatio, dokumentoitu performanssi).
Töiden mahdolliset tallennusmuodot ovat PDF tai video.
Videon enimmäiskesto on 1 minuutti.
Interaktiivisen toteutuksen (esim. ohjelma, peli) idean täytyy välittyä yhdessä minuutissa. Toteutusten täytyy olla käyttöjärjestelmäneutraaleja.
Arviointiperusteet:
Kolmen työn kokonaisuuden arvioinnissa kiinnitetään huomiota:
- visuaalisen ja käsitteellisen ajattelun välittymiseen
- taiteellisen kokonaisidean avautumiseen
- taiteellisen toteutustavan osuvuuteen
Palauta kukin tehtävä yhtenä PDF-tiedostona Opintopolkuun. Palauta yhteensä 3 PDF-tiedostoa. Nimeä tiedostot: sukunimi-etunimi-tehtävännimi.
Muodin hakukohde arvioi ennakkotehtävät anonyymeina. Nimeä PDF-tiedostot ohjeiden mukaan, mutta ethän kirjoita nimeäsi tiedostojen sisältöön.
Liitä ennakkotehtävät Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedostojen toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Katso tarkemmat yleisohjeet yllä.
TEHTÄVÄ 1: KUOSI
Tutustu nykyvalokuvataiteilijoiden valittuihin töihin, ja etsi kyseiset teokset/kuvasarjat netin välityksellä.
- Viviane Sassen, Parasomnia kuvasarja, 2010
- Wolfgang Tillmans, Abstract Pictures kuvasarja, 2011
- Martin Parr, Life’s a Beach kuvasarja, 2012
Valitse yhden valokuvataiteilijan teokset. Havainnoi valokuvan tai valokuvien muotoja, materiaaleja, värejä, pintastruktuureja sekä sommittelua. Hyödynnä havaintojasi ja suunnittele niiden pohjalta painokuosi. Käytä kuosin toteutuksessa kahta eri välinettä. Valitse esimerkiksi näistä välineistä kaksi: vesivärit, puuvärit, liidut, tussit, lyijykynä, akryyli, väripaperit, guassi tai muste.
Suunnittele painokuosi (jatkuva/toistuva kuvio) vaatetustarkoitukseen ja luo sille kaksi (2) toisistaan huomattavasti poikkeavaa väritystä. Piirrä ja maalaa kumpikin väritys kuosista omalle A3-paperille. Lisäksi suunnittele vaate tai asukokonaisuus, jossa käytät suunnittelemaasi kuosia. Kuvaa vaate ihmisen päällä A3-paperiarkille.
Skannaa tai kuvaa tekemäsi kolme A3-arkkia ja tee niistä PDF-tiedosto. Kiinnitä huomiota kuvien laatuun ja väriin, jotta alkuperäinen suunnittelutyösi toistuu mahdollisimman hyvin.
Toteutustapa:
Koko A3, väritehtävä, piirtäen, maalaten tai kollaasitekniikalla (ei digitaalisia menetelmiä)
Arviointiperusteet:
Idearikkaus, värin ja pinnan käyttö, sommittelu, painokuosin käyttö ja käytettävyys vaatetuksessa
TEHTÄVÄ 2: MALLISTO
Suunnittele kymmenen asukokonaisuuden vaatemallisto, jonka lähtökohtana käytät sinua inspiroivaa kaupunkia ja sen ilmapiiriä tai tunnelmaa.
Kuvaa mallistosi asukokonaisuudet ihmisen päällä A2-paperiarkille. Lisäksi kirjoita kaksi lausetta, miksi olet valinnut kyseisen kaupungin ja mitä vaikutteita olet kaupungista hyödyntänyt omassa suunnittelussasi.
Skannaa tai kuvaa tekemäsi A2-arkki ja tee siitä PDF-tiedosto. Kiinnitä huomiota kuvien laatuun ja väriin, jotta alkuperäinen suunnittelutyösi toistuu mahdollisimman hyvin.
Toteutustapa:
Koko A2, väritehtävä, vesi- tai peitevärit tai tussit (ei digitaalisia menetelmiä)
Arviointiperusteet:
Ideointikyky, mallistokokonaisuuden hahmottaminen, vaatteellinen ajattelu
TEHTÄVÄ 3: MATERIAALI SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHTANA
Tällä hetkellä merkittävä osa suomalaisesta lampaanvillasta menee hukkaan. Tutustu kotimaisen lampaanvillan hyödyntämisen nykytilaan tekstiili- ja vaateteollisuudessa. Voit etsiä lähteitä vapaasti. Pohdi villamateriaalin ominaisuuksia, etuja sekä mahdollisuuksia. Suunnittele tiedon pohjalta kolmen kaupallisen tuotteen kokonaisuus. Kiinnitä suunnittelussasi huomiota erityisesti siihen, että määrittelemäsi kuluttajaryhmä innostuisi ostamaan ja käyttämään tuotteita. Tuotteet voivat olla vaatteita tai asusteita.
Kuvaa suunnittelemasi tuotteet ihmisen päällä edestä ja takaa A3-paperiarkille.
Perustele tekemäsi suunnitteluvalinnat viidellä lauseella.
Skannaa tai kuvaa tekemäsi A3-arkki ja tee siitä PDF-tiedosto. Liitä PDF-tiedostoon viiden lauseen tekstisi. Kiinnitä huomiota kuvien laatuun ja väriin, jotta alkuperäinen suunnittelutyösi toistuu mahdollisimman hyvin.
Toteutustapa:
Koko A3, väritehtävä, vesi- tai peitevärit tai tussit (ei digitaalisia menetelmiä)
Arviointiperusteet:
Luovuus, toiminnallisuus, kaupallinen potentiaali ja taustatiedon hyödyntäminen
Palauta ennakkotehtävä yhtenä PDF-tiedostona Opintopolkuun. Nimeä tiedosto: sukunimesi-etunimesi. Liitä ennakkotehtävä Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedoston toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Katso tarkemmat yleisohjeet yllä.
ENNAKKOTEHTÄVÄ 2023
ALAKULTTUURI
Tehtäväohje
Tehtävässä on kolme osaa: taustatutkimus, suunnittelu ja esittely.
1. TAUSTATUTKIMUS
Tutustu johonkin olemassaolevaan tai historialliseen alakulttuuriin. Suomenkielinen Wikipedia kuvaa alakulttuuria näin:
“Alakulttuuri tai osakulttuuri on yhteisö, jonka omanlainen yhteinen kulttuuri, elämäntapa tai identiteetti erottaa sen jollain merkittävällä tavalla pääkulttuurista eli emokulttuurista, josta se on syntynyt. Kulttuurilla viitataan tässä yhteydessä laajasti ryhmän koko elämäntapaan. Siihen voidaan sisällyttää ryhmän maalliset ja uskonnolliset arvojärjestelmät, ja lisäksi kaikki sellaiset merkitykselliset tavat, kuten elokuva, muoti ja tyyli, ruokakulttuuri, ajanviettotavat, mainonta ja musiikki, joiden kautta ihmiset viestivät mieltymyksistään sekä ilmaisevat identiteettiään. Alakulttuuri voi perustua monenlaisen erityyppisen kiinnostuksen kohteen tai toiminnan ympärille.”
Etsi eri lähteistä tietoa valitsemastasi alakulttuurista. Lähteenä voi käyttää esimerkiksi verkkosivuja, media-aineistoja (videot, podcastit jne.), harrastajien haastattelua, sekä omaa kokemustasi. Valitse kolme mielestäsi parasta lähdettä ja kirjoita niiden pohjalta alakulttuuria esittelevä teksti. Tekstin pituus noin puoli sivua. Tekstin oheen voi liittää valokuvia. Mainitse käyttämäsi lähteet ainakin tekstin lopussa.
2. SUUNNITTELU
Suunnittele taustatutkimuksen perusteella toinen seuraavista:
Vaihtoehto A. Väline jota tarvitaan alakulttuuriin liittyvässä palvelussa tai tapahtumassa.
Vaihtoehto B. Alakulttuuriin liittyvä tuote.
Tee välineestä tai tuotteesta kaksi värillistä kuvaa. Esitä ensimmäisessä pelkkä väline tai tuote. Esitä toisessa kuvassa väline tai tuote käytössä, esimerkiksi osana tilannetta tai toimintaa. Tee kuvat maalaamalla, piirtämällä, tai kollaasina. Voit käyttää esimerkiksi vesi-, peite- tai öljyvärejä, tusseja, puuvärejä, liituja, musteita, itse värittämiäsi sekä valmiita papereita. Kuvia ei saa tehdä tietokoneella eikä digitaalisilla työkaluilla. Lopuksi valokuvaa suunnitelma hyvässä valaistuksessa.
3. ESITTELY
Kirjoita korkeintaan puolen sivun mittainen teksti, jossa kerrot, miten suunnittelemasi väline tai tuote pohjaa taustatutkimukseen. Kerro myös miten väline tai tuote liittyy alakulttuuriin. Voit esimerkiksi kuvailla, mihin välinettä käytetään tai milloin tuotetta tarvitaan.
Tehtävän palautus
Tee kokonaisuudesta tietokoneella yksi tiedosto seuraavasti:
Osa 1, jossa taustatutkimuksen perusteella esittelet valitsemasi alakulttuurin. Voit liittää tekstin oheen valokuvia alakulttuurista. Anna tekstille otsikoksi alakulttuurin nimi. Osan laajuus korkeintaan 1 sivu.
Osa 2, jossa valokuvina suunnittelemasi väline tai tuote yksinään ja käytössä. Osan laajuus 2 sivua.
Osa 3, jossa lyhyesti kuvailet, miten suunnittelemasi väline tai tuote liittyy alakulttuuriin. Osan laajuus korkeintaan puoli sivua.
Sommittele sivut tietokoneen ruudulta katseltaviksi.
Tallenna tiedosto PDF-muodossa ja nimeä se sukunimesi-etunimesi.
Tehtävän arviointiperusteet
Tulkintakyky. Kyky käyttää taustatutkimusta suunnittelun lähtökohtana.
Ilmaisutaito. Kyky ilmaista tehtävässä pyydetyt visuaaliset ja kirjalliset osat selkeästi ja vakuuttavasti.
Lisäksi tehtävän arvioinnissa voidaan huomioida korkeatasoinen taiteellinen ja tekninen ilmaisu sekä suunnitellun välineen tai tuotteen idean korkea taso.
Palauta kukin tehtävä yhtenä PDF-tiedostona. Palauta yhteensä 3 PDF-tiedostoa.
Liitä ennakkotehtävät Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedostojen toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Katso tarkemmat yleisohjeet yllä.
TEHTÄVÄ 1: LEIJUTIN
Suunnittele ja piirrä leijutin.
Toteutustapa:
Piirrä lyijykynällä A3-kokoiselle paperille.
Valokuvaa työ ja tallenna se PDF-muodossa.
Nimeä tiedosto: etunimi_sukunimi_leijutin.pdf
Arvosteluperusteet:
- Idea
- Sommittelu
- Tilan ja liikkeen taju
- Havainnollisuus
- Valo ja varjo
TEHTÄVÄ 2: UNI
Maalaa päiväuni ja painajainen.
Toteutustapa:
Piirrä ja/tai maalaa kaksi värillistä kuvaa yhdelle A3-kokoiselle paperille.
Valokuvaa työ ja tallenna se PDF-muodossa.
Nimeä tiedosto: etunimi_sukunimi_uni.pdf
Arvosteluperusteet:
- Idea
- Sommittelu
- Eläytymiskyky
- Maalauksellisuus
- Tunnelma
- Tila, valo ja väri
TEHTÄVÄ 3: KELLUTIN
Suunnittele ja rakenna kellutin.
Toteutustapa:
Rakenna grillitikuista ja paperista suunnittelemasi kellutin.
Valokuvaa se vedessä kellumassa.
Tallenna työ PDF-muodossa.
Nimeä tiedosto: etunimi_sukunimi_kellutin.pdf
Arvosteluperusteet:
- Idea
- Kelluvuus
- Muoto ja rakenne
- Materiaalin käyttö
- Kolmiulotteisuus
Ennakkotehtävissä tarvittavat materiaalit ja tarvikkeet:
- A3 piirustuspaperia
- Lyijykyniä
- Värikyniä
- Peitevärit
- Vesivärit
- Siveltimiä
- Viivoitin
- Askarteluliimaa
- Mattoveitsi
- Grillitikkuja
Palauta kukin tehtävä yhtenä PDF-tiedostona Opintopolkuun. Palauta yhteensä 3 PDF-tiedostoa. Nimeä tiedostot: sukunimi-etunimi-tehtävännimi.
Visuaalisen viestinnän muotoilun hakukohde arvioi ennakkotehtävät anonyymeina. Nimeä tiedostot ohjeiden mukaan, mutta ethän kirjoita nimeäsi tiedostojen sisältöön.
Liitä ennakkotehtävät Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 30.3.2023 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedostojen toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida. Katso tarkemmat yleisohjeet yllä.
Tehtävä 1: Teksti ulkona
Kirjoita yhden virkkeen mittainen teksti suomeksi tai ruotsiksi.
Toteuta teksti kahdella erilaisella tavalla ulkotilassa.
Ota kuva kummastakin tekstiteoksesta.
Huolehdi siitä, että teksti on luettavissa.
Liitä valokuvat rinnakkain samaan PDF-tiedostoon.
Arviointiperusteet: käsitteellistämiskyky, luova ajattelu, viestivyys
Tehtävä 2: 1 + 1 = 3
Toteutustapa: vapaa.
Palautus yhtenä yksisivuisena PDF-tiedostona.
Arviointiperusteet: omaperäisyys, luova ajattelu, kekseliäisyys
Tehtävä 3: Omat työni
Esittele kuvin kolme vapaavalintaista työtäsi. Liitä mukaan työn alalaitaan lyhyt teksti, jossa kerrot kustakin työstä yhdellä lauseella.
Toteutustapa: vapaa, palautus kolmesivuisena PDF-tiedostona.
Arviointiperusteet: visuaalinen ilmaisu, omaperäisyys, monipuolisuus
Kaikki tehtävät palautetaan PDF-tiedostoina (kuvan resoluutio min. 1200 x 1600 px).
- Julkaistu:
- Päivitetty: