Tiede ja tutkimus

Tieteen huiput Aalto-yliopisto

Tieteen huiput

Aalto-yliopistossa työskentelee joukko alansa huippuja. Yliopistossa on myös useita Suomen Akatemian, Euroopan tutkimusneuvoston ja Tekesin rahoittamia huippuyksikköjä ja -hankkeita.

Tieteen akateemikko on tieteellisen työn tunnustus

Akateemikon arvo on Suomen arvostetuin tieteellisen ja taiteellisen työn tunnustus. Aalto-yliopistossa työskentelee kaksi tieteen akateemikkoa: professori Riitta Hari ja Perustieteiden korkeakoulun dekaani, professori Risto Nieminen.

 • Riitta Hari (c) Heli Sorjonen

  Riitta Hari

 • Risto Nieminen

  Risto Nieminen

Akatemiaprofessorit vievät tutkimusta eteenpäin

Suomen Akatemia valitsee akatemiaprofessoriksi henkilön, joka on osoittautunut eteväksi tutkijaksi ja joka edistää tutkimustyöllään oman alansa tieteen kehittymistä. Hänellä on lisäksi mahdollisuudet merkittäviin tieteellisiin läpimurtoihin.

Aalto-yliopistossa on vuonna 2015 kuusi akatemiaprofessoria:

 • Paavo Alku.jpg

  Paavo Alku
  Tilastollisen puhesynteesin menetelmät 
  2015-2019

 • Olli Ikkala (c) Anni Hanén

  Olli Ikkala
  Biologinen ja pehmeän aineen fysiikka
  2012-2016

 • Risto Ilmoniemi (c) Anni Hanén

  Risto Ilmoniemi
  Lääketieteellinen tekniikka
  2012-2016

 • Samuel Kaski

  Samuel Kaski
  Koneoppimismenetelmät
  2016-2020

 • Matti Keloharju

  Matti Keloharju
  Kyky ja menestys liike-elämässä 
  2016-2020

 • Jukka_Pekola.jpg

  Jukka Pekola
  Kvanttifysiikka
  2014-2018

 • Riitta Salmelin (c) Anni Hanén

  Riitta Salmelin
  Systeeminen ja kognitiivinen neurotiede
  2012-2016

 • Jukka Seppälä (c) Anni Hanén

  Jukka Seppälä
  Bioaktiiviset ja biohajoavat polymeerit
  2011-2015

Suomen Akatemian huippuyksiköt – tieteen kärjet

Huippuyksikkö on korkeatasoinen tutkimus- ja tutkijankoulutusyksikkö, joka on alansa kansainvälisessä kärjessä. Suomen Akatemia vastaa kansallisista tutkimuksen huippuyksikköohjelmista ja niiden kehittämisestä.

Yksiköitä rahoittavat kuuden vuoden ajan Akatemian lisäksi yksiköiden isäntäorganisaatiot ja joissakin tapauksissa myös yritykset.

Huippuyksiköt Aalto-yliopistossa kaudella 2014–2019:

lisäksi Aalto-yliopisto on mukana:

 • Laserkeilauksen huippuyksikkö,
 • Auringon pitkäaikaisen muutoksen ja vaikutusten tutkimuksen huippuyksikkö 

Huippuyksiköt kaudella 2012–2017:

lisäksi Aalto-yliopisto on mukana:

Euroopan tutkimusneuvoston ERC-rahoitus lupaavimpaan tutkimukseen

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) tukee uraauurtavaa tutkimusta kaikilla tieteenaloilla rahoittamalla huippututkijoiden työtä. Tiukasti kilpailtua ERC-tutkimusrahoitusta on jaettu vuodesta 2007 lähtien. Vuosina 2007–2013 rahaa jaettiin 7,5 miljardia euroa.

Aalto-yliopistossa on 21 ERC-rahoituksen saajaa. Niistä 14 on viisivuotista ERC Starting Grant -rahoitusta. Se myönnetään lahjakkaille nuorille tutkijoille oman tutkimusryhmän perustamiseen.  ERC Consolidator Grant -rahoituksen saajia on kaksi. Rahoituksella tuetaan ansioituneita ryhmänjohtajia, joilla on jo vähintään 7 ja enintään 12 vuotta tutkijauraa takanaan. ERC-rahoituksesta viisi on ERC Advanced Grant -rahoitusta, joka myönnetään edistyneelle huippututkijalle.

ERC Starting Grant -rahoituksen saajat

ERC Consolidator Grant -rahoituksen saajat

ERC Advanced Grant -rahoituksen saajat

Tekesin strategiset tutkimusavaukset visioivat ratkaisuja

Innovaatiorahoituskeskus Tekes rahoittaa tutkimusorganisaatioiden strategisia tutkimusavauksia. Keskeistä rahoitettaville hankkeille on visio uudesta, haastavasta ratkaisusta, joka synnyttävät toteutuessaan uutta huippuosaamista elinkeinoelämässä tärkeiksi ennakoiduille osaamisaloille.

Tietotyön vallankumous

Hankkeen visio on mullistaa tietointensiivinen työ kehittämällä tiedonhaun ja -käsittelyn menetelmiä. Tutkimusavauksessa yhdistetään HIITin ja Työterveyslaitoksen monitieteinen osaaminen koneoppimisen, ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutuksen, hajautetun laskennan, kognitiivisen neuroergonomian ja työelämän inhimillisten tekijöiden aloilta.
Toimijat: HIIT (Aalto, Helsingin yliopisto), Työterveyslaitos 

Design Driven World of Cellulose 

Hankkeen visio on kehittää uutta liiketoimintaa ja puupohjaiseen selluloosaan perustuvia kansallisia menestystarinoita. Hankkeessa kehitetään kokonaan uusi teollinen ekosysteemi ja luodaan Suomesta jalostettujen selluloosapohjaisten tuotteiden maa. Lisäksi muotoilu ja muotoiluprosessit juurrutetaan osaksi suomalaisten yritysten liiketoiminnan strategista kehittämistä.
Toimijat: Aalto-yliopisto, VTT, Tampereen teknillinen yliopisto 

The New Global

The New Global on monialainen innovaatiotutkimushanke, jonka tavoitteena on luoda resurssiniukkoja innovaatiota vähävaraisille markkinoille ja synnyttää uutta liiketoimintaa suomalaisyrityksille. 

Toimijat: Aalto-yliopisto

3i - Innovative Induction Initiative 

Hankkeen visio on lisätä sydämen ja aivojen kykyä tuottaa uusia soluja omista kantasoluista suun kautta otettavilla lääkkeillä. Jos tämä toteutuu, sydänlihasvaurioiden ja aivosairauksien hoito mullistuvat kokonaan.
Toimijat: Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto

Digital Health Revolution

Hankkeen visio on mahdollistaa yksilöstä saatavan tiedon hyötykäyttö osana personoituja, ennaltaehkäiseviä palveluja sekä parantaa kansalaisen mahdollisuuksia omaehtoiseen hyvinvoinnin ylläpitoon.
Toimijat: Oulun yliopisto, Helsingin yliopisto, Lapin yliopisto, Aalto-yliopisto, Tampereen Teknillinen yliopisto, VTT, Kuluttajatutkimuskeskus

Living Factories – Elävät tehtaat

Hankkeen tavoitteena on kehittää ja hyödyntää synteettiseen biologiaan perustuvia mahdollisuuksia Suomessa. Hankkeessa luodaan uudenlainen kansainvälisesti kilpailukykyinen toimintaympäristö, jossa yhdistyvät tutkimus, koulutus ja teollinen toiminta ja jossa hyödynnetään ainutlaatuisia biologisia toimintoja yhdistettynä insinööritieteisiin.
Toimijat: Aalto-yliopisto, VTT, Turun yliopisto

The Naked Approach – Maailma ilman älylaitteita

Hankkeessa etsitään ja kehitetään vaihtoehtoista, ihmislähtöistä tapaa tuottaa ja käyttää digitaalisia palveluita. Kantavana visiona on digitaalinen paratiisi, jossa käyttäjä voi elää  kantamatta älylaitteita mukanaan. Hankkeessa luodaan ja tutkitaan käyttäjälähtöisesti muotoilun, teknologian ja liiketoiminnan ratkaisuja uudenlaisen digitaalisen vuorovaikutusparadigman toteuttamiseksi. 
Toimijat: VTT, Aalto yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Lapin yliopisto sekä Demos Helsinki.

FiDiPro vierailevien huippututkijoiden rahoitusohjelma

FiDiPro – Finland Distinguished Professor Programme on Suomen Akatemian (SA) ja Tekesin yhteinen rahoitusohjelma ulkomaisten tai pitkään ulkomailla toimineiden suomalaisten professoritasoisten huippututkijoiden rekrytoimiseksi määräajaksi Suomeen.

Micronova (c) Aino Huovio

Aalto-yliopistossa työskentelee tällä hetkellä seuraavat Suomen Akatemian ja Tekesin rahoittamat FiDiPro-professorit ja FiDiPro Fellow -tutkijat.

FidiPro-professorit

 • Marcus Greferath (University College Dublin, Ireland), SCI, Applied algebra in communications technology.
 • Hiroshi Mamitsuka (Kyoto University, Japan), SCI, Machine Learning for Augmented Science and Knowledge Work.
 • Eri Rauf Hürman (University of the Witwatersrand, South Africa), CHEM, Sustainable production of ferroalloys, yhteinen FiDiPro Oulun yliopiston kanssa.
 • Hannes Jónsson (University of Iceland and Brown University, Iceland/USA), SCI, Development and application of advanced simulation and computational techniques for nanoparticle-facilitated catalysis in solar cells.
 • Lauri Koskela (School of the Built Environment, UK), ENG, Building information modeling for lean construction.
 • Leon Lefferts (University of Twente, Netherlands), CHEM, Hydrogen from Biomass using Thermo-chemical methods.
 • Nasser Peyghambarian (University of Arizona, USA), ELEC, Emerging nanophotonic devices using advanced materials, 2014-2018, yhteinen FiDiPro Itä-Suomen yliopiston kanssa.
 • Dominique Richon (École Nationale Supérieure de Techniques Avancées, France), CHEM, Phase Equilibria for Biorefineries.
 • Stefano Zapper (National Research Council of Italy, CNR-IENI & Consorzio Nazionale Delle Ricerche, Italy), SCI, Noise and fluctuations in materials.
 • Peter McNeil (University of Technology, Sydney, Australia), ARTS, “Costume Methodologies – Building Methodological Tools for Research in the Field of Costume Design”.
 • Gang Xiong (Chinese Academy of Sciences, China), SCI, “Social Manufacturing”.
 • Junuthula N. (J.N.) Reddy (Texas A&M University, College Station, USA), ENG ,Non-Linear Response of Large, Complex and Thin-Walled Structures.

FiDiPro Fellow -tutkijat

 • Richard Cuthbertson (University of Oxford), “Red Queen Effect: Strategies for an Innovative Landscape”.

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 25.08.2015.