Vastuullinen Aalto
Vastuullisuus ja kestävä kehitys näkyvät monipuolisesti tutkimuksessa ja opetuksessa sekä yliopiston omassa toiminnassa. Myös kampuksen kehittäminen on keskeinen keino toteuttaa ja luoda uusia malleja kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan.
Tutustu Aalto-yliopiston vastuullisuusraportteihin ja -lukuihin.
Vastuullisuus osana opetusta ja oppimista
Aalto-yliopiston tavoitteena on saada vastuullisuus ja kestävä kehitys läpileikkaavana teemana osaksi kaikkea opetusta. Esimerkiksi kandidaatti- ja maisteritason koulutusohjelmien tavoitteisiin sisällytetään kytkentä vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen. Lisäksi opetushenkilöstölle tarjotaan malleja ja hyviä käytänteitä vastuullisuuden huomioimiseksi opetuksen arjessa sekä kurssien toimintatavoissa ja sisällöissä.
Kestävää kehitystä edistetään Aalto-yliopiston opetuksessa poikkitieteellisesti kaikkien kuuden korkeakoulun kanssa ohjelma- ja kurssitasoilla sekä lukuisissa opiskelijaprojekteissa. Esimerkkejä kestävään kehitykseen keskittyvistä ohjelmista ovat muun muassa:
- Creative Sustainability -maisteriohjelma. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun, Kauppakorkeakoulun ja Insinööritieteiden korkeakoulun yhteisessä ohjelmassa opiskelijat oppivat yhdistämään eri alojen osaamista kestävien ratkaisujen luomiseksi.
- Sustainable Global Technologies on kolmen kurssin kokonaisuus, joka korostaa kestävän kehityksen ja teknologian roolia globaalissa maailmassa.
- Environmental Engineering on pohjoismainen monitieteinen maisteriohjelma, joka käsittelee keskeisiä yhteiskunnallisia haasteita ilmastonmuutoksesta kestävän kehityksen energiaratkaisuihin.
- Environomical Pathways for Sustainable Energy Systems -maisteriohjelma tarjoaa opetusta tulevaisuuden kestävistä energiajärjestelmistä.
- Innovative and Sustainable Energy Engineering on pohjoismainen maisteriohjelma, jonka sisällöt käsittelevät monipuolisesti kestävän kehityksen energiaratkaisuja.
- Water and Environmental Engineering on monitieteinen maisteriohjelma, joka painottaa erityisesti teorian soveltamista yhteiskunnan haasteiden ratkaisuissa.
-
Kemian-, bio- ja materiaalitekniikan maisteriohjelma koostuu neljästä eri kansainvälisestä maisteriohjelmasta ja on saanut EIT Climate KIC -tunnustuksen tavoitteenaan kouluttaa biomassan ekologisesti ja taloudellisesti kestävän käytön osaajia.
-
Master’s Programme in Advanced Materials for Innovation and Sustainability (EIT Raw Materials) keskittyy materiaalien ja arvoketjujen optimointiin kiertotalouden näkökulmasta. Tarjoaa käsityksen materiaalien arvoketjuista sekä kestävään kehitykseen keskittyvistä innovaatioista ja yrittäjyydestä.
-
Advanced Energy Solutions -maisteriohjelma tarjoaa osaamista, jota tarvitaan yhteiskunnan radikaaleihin muutoksiin ja haasteisiin vastaamiseksi energiakontekstissa. Kostuu useista ala-ohjelmista Aalto-yliopiston tekniikan kouluissa:
Tutkimus ja taide rakentavat kestävää yhteiskuntaa
Aalto-yliopiston tutkimuksen avainalueet linkittyvät keskeisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin, kuten ilmastonmuutos, energian saatavuus, terveydenhuolto sekä ravitsemus. Keskeiset tutkimusalueet pureutuvat muun muassa kestävään liikkumiseen, uusiutuvaan energiaan, biotalouteen ja robotiikkaan. Tutkimustyön pohjalta luotu osaaminen ja uudet ratkaisut ovat osa yliopiston yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Aalto-yliopiston tutkimustoiminnassa vastuullisuus ja kestävä kehitys näyttäytyvät sekä tutkimusten sisällöissä ja tuloksissa että tutkimusprosesseissa ja -käytänteissä. Myös Aalto-yliopiston taiteellisella toiminnalla on vahva yhteys vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Taiteellisen toiminnan yhteiskunnallinen rooli on monitahoinen – sen tehtävä on esimerkiksi tuottaa kriittistä ajattelua ja kykyä luoda uusia käsitteellisiä ideoita ja ajattelumalleja yhteiskunnan haasteisiin.
Yliopistossa toimivat esimerkiksi seuraavat kestävään kehitykseen keskittyvät tutkimusryhmät ja -verkostot:
- Aalto Energy Efficiency Research Programme ja Energy Garage keskittyvät kestävän kehityksen ratkaisuihin energiakontekstissa poikkitieteellisesti.
- Aalto Global Impact -organisaatio edistää ja fasilitoi Aalto-yliopiston tutkimus- ja opetustoiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta globaalisti.
- Impact Iglu auttaa yrityksiä, jotka ratkovat yhteiskunnallisia ongelmia.
- Social Acceptability Study (SAS) -verkosto on tutkimusalusta tiedon ja kokemusten jakamiselle kestävän, biopohjaisen yhteiskunnan luomiseksi.
- Sustainability in Business Research -tutkimusryhmä keskittyy muun muassa kestävän kehityksen rooliin organisaatioiden oppimisessa ja organisaatioiden välisissä suhteissa, sekä yritysten vastuullisuuden ja kestävän kehityksen arviointiin.
- Water & Development Research Group on monitieteinen tutkimusryhmä, joka keskittyy veden ja yhteiskunnallisen kehityksen väliseen yhteyteen sekä integroitujen vesijärjestelmien tutkimukseen.
- NODUS on kestävän kehityksen uusiin teoria-avauksiin, käytänteisiin ja systeemiseen toteutukseen keskittyvä tutkimusryhmä Muotoilun laitoksella.
Lue myös: vastuullinentiede.fi
Kestävän kehityksen kampus
Kampuksen keskeiset ympäristövaikutukset liittyvät energian kulutukseen, liikkumiseen ja lajitteluun. Kestävän kehityksen mukainen kampus on keskeinen osa yliopiston kampusstrategiaa. Aalto-yliopiston kampuksilla toimitaan aktiivisesti nykyisen kiinteistökannan energiatehokkuuden kehittämiseksi ja energiankulutuksen vähentämiseksi.
Aalto-yliopistokiinteistöt Oy panostaa oman energian tuottamiseen ympäristöystävällisin keinoin. Kiinteistöyhtiö vastaa noin 75 prosentista yliopiston käytössä olevista tiloista. Tavoitteena on saavuttaa energiaomavarainen Otaniemi 2030.
Lue lisää: https://aaltogreencampus.fi
Noin 95 % opiskelijoista ja 55 % henkilökunnasta saapuu kampukselle julkisilla kulkuneuvoilla, pyörällä tai kävellen. Henkilökunnan liikkumiseen kampuksella on tarjolla kampuspyöriä.
Vastuullisuus Aallon arjessa
Vastuullisuus huomioidaan kaikessa Aalto-yliopiston päivittäisessä toiminnassa, hankinnoissa ja tukipalveluissa. Toimintaa ohjaavat muun muassa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo-ohjeet sekä saavutettavan oppimisen toimenpanosuunnitelma. Aalto-yliopistossa toimii tutkimuseettinen neuvottelukunta sekä vastuullisuustyöryhmä, joka tukee yliopiston eri toimintojen kehitystyötä ja vastuullisia toimintatapoja sekä yliopiston vastuullisuusraportointia.
Lue lisää kestävän kehityksen käytännöistä Aalto-yliopistossa (pdf).
Vastuullisuutta yhteistyössä
Vuonna 2012 Aalto-yliopisto perusti pohjoismaisten yliopistopartnerien kanssa kestävän kehityksen verkoston Nordic Sustainable Campus Network (NSCN), jonka koordinoijana Aalto toimii. Lisäksi Aalto on jäsenenä kestävän kehityksen yliopistoverkostoissa International Sustainable Campus Network (ISCN), Global Alliance ja Yliopistojen kehitysyhteistyöverkosto. Kesällä 2015 Aalto-yliopisto liittyi myös Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) ilmastoalan osaamis- ja innovaatioyhteisöön (Climate KIC, Nordic Node). Yhteistyöprojektin puitteissa tullaan toteuttamaan ilmastonmuutokseen liittyvää opetusta sekä innovaatio- ja yrittäjyystoimintaa. Aalto-yliopisto on myös allekirjoittanut yliopistojen Rio+20-sopimuksen.
Aalto-yliopisto kuuluu useisiin kansainvälisiin ja kotimaisiin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden verkostoihin:
- Nordic Sustainable Campus Network on Aalto-yliopiston koordinoima ja perustama pohjoismaisten yliopistojen kestävän kehityksen verkosto.
- ISCN, International Sustainable Campus Network on laaja kansainvälinen yliopistojen verkosto. Aalto-yliopiston vastuullisuusraportointi perustuu ISCN-verkoston raportointivaatimuksiin.
- Climate KIC on Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin rahoittama tieto- ja innovaatioyhteisö, jonka painopisteenä on ilmastomuutoksen hidastaminen.
- Yliopistojen kehitysyhteistyöverkosto keskittyy erityisesti erilaisiin tutkimus-, kehitys- ja opiskelijaprojekteihin kehitysmaissa. Aalto Global Impact on keskeisessä roolissa Aallon toiminnassa tässä verkostossa.
- Suomen keke-foorumi (bup.fi) -verkostossa vaihdetaan ajankohtaista tietoa kestävästä kehityksestä Suomen korkeakoulujen kesken.
- Helsingin kaupungin Ilmastokumppanit on Helsingin kaupungin, yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteinen alueellinen verkosto. Aalto-yliopiston ilmastositoumus löytyy täältä.
- Kestävän kehityksen kasvatuksen ja koulutuksen verkosto Espoo RCE on osa YK:n yliopistojen kestävän kehityksen verkostoa.
- Ympäristöjohtamisen yhdistys on verkosto, jossa erityisesti Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu on aktiivinen jäsen.
- Yliopistohallinnon ympäristöverkosto edistää yliopistojen välistä yhteistyötä ympäristöasioissa.