Tohtoritason osaamiselle on tarvetta, kun ABB valmistautuu vihreään loikkaan
Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteisissä väitöstutkimushankkeissa koulutetaan tohtoreita, joilla on huippuosaamista tulevaisuuden menestystuotteiden kehittämiseen.
Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteistyö käsittää tutkimushankkeita, professuureja, vierailuluentoja sekä opiskelija- ja tohtorinkoulutusyhteistyötä. ABB tekee yhteistyötä myös Aalto EE:n (Aalto Executive Education and Professional Development) kanssa.
Aallon opiskelijat tekevät ABB:lle vuosittain noin kolmesta viiteen tohtorintutkintoa, muutamia kandidaatintutkielmia ja 20-30 maisterintutkinnon lopputyötä, joista suurin osa on diplomi-insinööritutkinnon lopputöitä.
Sähkökäyttöjen ja verkkosuuntaajien säädön kehittäminen on ollut yksi keskeisistä yhteistyön aihepiireistä. Vuodesta 2001 lähtien sähkökäyttöjen ja verkkosuuntaajien säädöstä on tehty muun muassa yli 20 tohtorinväitöskirjaa, lukuisia diplomitöitä ja tieteellisiä julkaisuja. Myös patentteja on syntynyt.
”Etenkin oman osaamisemme kehittyminen ja huippuosaajien rekrytointi ovat olleet ABB:n liiketoiminnalle arvokkaita tuloksia yhteistyöstä Aallon kanssa”, toteaa ABB Drives-liiketoimintayksikön teknologiajohtaja Matti Kauhanen.
Yhteisiä tutkimushankkeita on tällä hetkellä käynnissä myös muun muassa sähkömekaniikan, tehoelektroniikan, sähköverkkojen, tietoliikenne- ja tietoverkkojen (5G ja sovellukset), tekoälysovellusten, esineiden internetin, meritekniikan ja mekatroniikan alueilla.
”Laivojen siltojen toiminnan sekä eri järjestelmien käytettävyyden analysoinnin ja kehittämisen alueilla on tehty monta hedelmällistä tutkimushanketta. Niitä on toteutettu sekä opiskelijaprojekteina Design Factoryssa että diplomi- ja väitöskirjatöinä”, kertoo teknologiajohtaja Roy Funck ABB Marine and Ports -liiketoimintayksiköstä.
Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteisissä väitöstutkimushankkeissa koulutetaan tohtoreita, joilla on huippuosaamista tulevaisuuden menestystuotteiden kehittämiseen.
Green Electrification 2035 -veturiohjelman tavoitteena on kehittää ratkaisuja vihreään siirtymään.
Aalto-yliopiston alumni tutki väitöskirjassaan seuraavan sukupolven verkkomuuntajien säätöalgoritmeja, joilla voidaan lisätä tuuli- ja aurinkosähkön osuutta energiatuotannosta.
”Systemaattinen ja pitkäjänteinen opiskelijayhteistyö nähdään ABB:llä erittäin arvokkaana. Yhteistyössä korostuu molemminpuolisuus: toisaalta haluamme tarjota opiskelijoille mahdollisuuksia tutustua työelämään ja ABB:hen yrityksenä, toisaalta me opimme yrityksenä valtavasti opiskelijoilta. Haluamme jatkuvasti kehittää yhteistyötä, ja meille on tärkeää kuulla opiskelijoiden näkemyksiä ja toiveita”, toteaa Maria Pasanen, Country Manager - University Relations, Early Talents & Employer Branding.
Aallon opiskelijat vierailevat ABB:llä useita kertoja vuodessa, ja ABB on aktiivisesti mukana Aallon järjestämissä ura- ja rekrytointitapahtumissa. ABB:llä työskentelee satoja Aalto-yliopiston alumneja, joista moni on toiminut opiskelijoiden mentoreina ja tavannut heitä muun muassa Career Cáfe -tilaisuuksissa.
Opetusyhteistyö ABB:n fokuksessa
Opiskelijoiden tekemä yritysprojekti lisäsi asiakkaan ymmärrystä tulospohjaisen liiketoimintamallin soveltamisesta.
Kansainvälisiä opiskelijoita ja suomalaisia yrityksiä yhdistävässä ryhmämentorointiohjelmassa on tänä vuonna mukana yli 180 opiskelijaa ja 16 yritystä.
Aalto-yliopisto ja Aalto EE ovat jo pitkään auttaneet ABB:ta henkilöstön osaamisen kehittämisessä. Jo yli 30 vuotta kestänyt yhteistyö on luonut suuren määrän ABB:lle räätälöityjä ohjelmia, joista pitkäikäisin, ABB Manager, on ollut käynnissä jo vuodesta 1989. ABB:n johto ja henkilöstö osallistuvat myös aktiivisesti Aalto EE:n avoimiin ohjelmiin esimerkiksi johtamisen, digitalisaation, uusien liiketoimintamallien innovoinnin, palvelumuotoilun ja lean-menetelmien alueilla.
Viime aikoina ABB ja Aalto ovat kehittäneet yhdessä aivan uudenlaisia elämänlaajuisen oppimisen ohjelmia, joissa muokataan yliopiston olemassaolevaa akateemista tarjontaa yrityksen ajankohtaisiin tarpeisiin.
Aalto on jo pitkään auttanut ABB:tä varmistamaan henkilöstönsä kyvykkyyksien jatkuvan kehittämisen.
Läpi työuran kantava osaaminen vaatii jatkuvaa päivittämistä. Anu Saarelainen ja Ismo Laukkanen ABB:ltä kertovat kuinka yhteistyö Aalto EE:n kanssa auttaa ABB:tä fasilitoimaan henkilöstön elämänlaajuista oppimista.
ABB Marine & Ports ja heidän laitetoimittajakumppaninsa Typhoon HIL lahjoittavat kuusi simulaattoria tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön.
”Maailma on vahvassa murroksessa, ja on tärkeää huolehtia osaamisen kehittämisestä. Laadukas tutkimus ja tulevaisuuden huippuosaajat tukevat Suomen kilpailukykyä jatkossakin”, sanoo ABB Oy:n toimitusjohtaja Pekka Tiitinen.