Uutiset

Tohtorikoulutuspilotti on herättänyt laajaa kiinnostusta sekä hakijoissa että yrityskumppaneissa

Tohtorikoulutuspilotti on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin. Niihin hakukohteisiin, joissa Aalto-yliopisto on mukana, on tullut jo yli 3000 hakemusta, vaikka kevään hakuajat ovat vielä meneillään.
Image from the conferment ceremony

Aalto-yliopisto sai yhteensä 178 uutta tohtorikoulutuspaikkaa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa pilotissa. Paikat jakaantuvat 11 eri konsortioon. Eniten paikkoja Aallossa saivat kvantti-, biotalous- ja tekoälyteemaiset konsortiot.

Ensimmäisenä hakunsa käynnisti tekoälyn kansallinen tohtoriohjelmaverkosto AI-DOC (Finnish Doctoral Program Network in Artificial Intelligence). Hakijamäärä oli todella runsas – yhteensä 2530 hakemusta tuli määräaikaan mennessä verkostossa oleviin yliopistoihin.

Monissa tohtoripilotin konsortioissa haku on parhaillaan käynnissä. Myös yrityskumppaneita haetaan edelleen.

Avoimet paikat tohtorikoulutuspilotissa 

Tietoa yritysyhteistyöstä

Tekoäly kiinnosti erityisesti

Tekoälyyn keskittyvässä AI-DOC-verkostossa hakijat hakivat "yhdeltä luukulta" kaikkiin kymmeneen verkostoon kuuluvaan yliopistoon. Tavoitteena oli suurempi näkyvyys ja houkuttelevuus sekä Suomen sisällä että maailmanlaajuisesti. Ensimmäinen hakukierros sulkeutui huhtikuun alussa. Hakijoita oli hieman yli 2500, mikä ylittää moninkertaisesti tavallisten hakukierrosten hakijamäärät.

”Hakujärjestely poikkesi monesta aiemmasta tohtorikoulutushausta sillä, että hakijat ilmaisivat hakiessa kiinnostuksen tiettyihin osa-alueisiin, mutta varsinainen aiheisiin yhdistäminen tapahtuu ohjaajavetoisesti. Ohjaajat pääsevät ehdottamaan aiheita vahvoilta vaikuttaville opiskelijoille. Tämä auttaa myös takaamaan, että ohjelmaan saadaan rekrytoitua nimenomaan lupaavimmat yksilöt, joilla on yhdessä tunnistettua potentiaalia pärjätä tohtoriopinnoissaan”, kertoo professori Arno Solin.

”Pilotin tärkeänä osana on niin ikään yritysyhteistyö, jonka jalkauttaminen ja match-making tapahtuu nimenomaan tässä vaiheessa, kun ohjaajat haastattelevat ja yhdistävät hakijoita aiheisiin ja mahdollisiin kumppaneihin yrityksissä ja partnereina toimivissa tutkimusorganisaatioissa”, Solin jatkaa.

Tutkimusyhteistyöstä keskustellaan kymmenien yritysten kanssa

Tohtorikoulutuspilotilla mahdollistetaan yliopistojen kyky vastata kasvavaan osaajapulaan. Pilotissa tavoitellaan tohtorikoulutettujen liikkuvuuden lisäämistä yliopistojen, yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden organisaatioiden välillä.

Yritysten ja tutkimuslaitosten kiinnostus tohtoripilottia kohtaan onkin ollut merkittävää. Aalto-yliopisto keskustelee tutkimusyhteistyöstä parhaillaan yli 30 yrityksen kanssa. Yritykset ovat myös kiinnostuneita toimimaan väitöskirjatutkijoiden uramentoreina ja väitöskirjaohjaajina.

Valmiina vastaanottamaan uudet väitöskirjatutkijat

Pilotissa panostetaan opintojen tehokkaaseen aloitukseen. Uusille väitöskirjatutkijoille järjestetään orientaatiopäivät, joissa tutustutaan Aallon tohtorinkoulutuksen kokonaisuuteen. Vastuuprofessorit ja nimetyt väitöskirjaohjaajat räätälöivät kunkin väitöskirjatutkijan kanssa henkilökohtaisen opintosuunnitelman, joka koostuu tutkimus-, ohjaus-, opinto-, ura- ja rahoitussuunnitelmista. Konsortiot perehdyttävät uudet väitöskirjatutkijat ryhmänsä käytänteisiin ja nimeävät heille perehdytyskummin.

Aalto-yliopistossa muotoillaan tohtorikoulutuspilottiin sopivia palveluita, joissa väitöskirjatutkijoita integroidaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Tähän kuuluu mm. yritysmaailmaan perehdyttäminen: yritykset investoivat niin ajallisesti kuin rahallisestikin ja pääsevät vaikuttamaan tutkimusaiheisiin. Yhteisenä tavoitteena on siirtää syntyvät tulokset yritysmaailman käyttöön sekä palkata valmistuneet opiskelijat yrityksiin töihin. Yritysten edustajat myös mentoroivat väitöskirjatutkijoita uramahdollisuuksista yritysmaailmassa.

Lisätietoja tohtorikoulutuspilotista:

https://www.aalto.fi/fi/tohtoripilotti

[email protected]

Yliopistoille lisärahoitus tuhannen uuden tohtorin kouluttamiseen
(opetus- ja kulttuuriministeriö, 7.2.2024)

A gold-plated cryostat sits half open with many cables coming out from the bottom.

Tohtorikoulutuspilotti

Palkkaamme 178 uutta väitöskirjatutkijaa – valmistu tohtoriksi Aallosta.

Kaksi henkilöä laboratoriossa tutkimuslaitteiston äärellä suojalasit päässä.

Avoimet väitöskirjatutkijan paikat tohtorikoulutuspilotissa

Haettavissa olevat työpaikat tohtorikoulutuspilotissa

Tohtorikoulutuspilotti
Sähkötekniikan korkeakoulu tuottaa maailmanluokan opetusta ja tutkimusta

"On hervottoman mielenkiintoista tehdä uutta tiedettä" – kokemuksia tohtoriopinnoista ja työllistymisestä

Väitöskirjatutkimus tekee sinusta tutkimusaiheesi asiantuntijan ja kasvattaa ammattillisia kykyjäsi.

Tohtorikoulutuspilotti
Henkilö tekemässä kokeellista tutkimusta.

Aalto sai tohtorikoulutuspilotissa 178 uutta tohtorikoulutuspaikkaa

Valtaosa lisäpaikoista osoitettiin Suomen Akatemian lippulaivojen aloille.

Uutiset
Kouros Latifi and Antti Ontronen

”Tohtorikoulutus on yrityksen investointi tulevaisuuteen”

Murata kannustaa työntekijöitään tohtoriopintoihin

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Neljä iloista henkilöä juo kahvia ulkona ja heiluttaa kameralle.j
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Kahvia kiltahuoneella ja chattia Telegramissa – Pienet teot voivat auttaa psykologisesti turvallisen ilmapiirin luomisessa

Psykologisen turvallisuuden luominen ei ole pelkästään hyödyllistä – se on elintärkeää.
Niskanen and Otsuka
Yhteistyö Julkaistu:

Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen

Meillä oli kunnia isännöidä vierailevaa puhujaa, tutkija Issei Otsukaa Grenoble Alpesin yliopistosta "Kahvia ja tiedettä" -tapahtumassamme. Otsuka vierailee Suomessa Researcher Short Mobility -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää Ranskan ja Suomen välisiä tieteellisiä kumppanuuksia.
palkalaskija
Yliopisto Julkaistu:

Nokian Renkaat lahjoittaa 200 000 euroa Kauppakorkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu käytettäväksi Nokian Renkaiden ja Jukka Moision stipendeinä ulkomaisiin vaihto-ohjelmiin lähteville maisteriopiskelijoille.
Students at the European Parliament building in Strasbourg participating in the European Student Assembly.
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopiston opiskelija European Student Assemblyssä

Sofia Pascolo osallistui huhtikuussa 2024 Strasbourgissa järjestettyyn European Student Assemblyyn.