Uutiset

Smart Wearables -kurssit opettavat opiskelijoille insinööri- ja muotoilutaitoja

Smart Wearables -kurssien monialaisissa tiimeissä syntyy uskomattoman luovia projekteja, joiden parissa eri alojen opiskelijat pääsevät oppimaan toisiltaan.
Course work for Smart Wearables
Smart Wearables -peruskurssilla Wang Zhicheng ja Sara Kutkova suunnittelivat eleitä tunnistavat älykkäät käsineet.

Professori Yu Xiao ja hänen tutkimusryhmänsä Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitoksella ovat kehittäneet kaksi älykkäisiin puettaviin laitteisiin keskittyvää kurssia Muotoilun laitoksen kanssa. Monialaisilla kursseilla korostuvat sekä muotoilu- että insinööritaidot: opiskelijat oppivat älytekstiileistä ja tuottavat pienessä ryhmässä aiheeseen liittyvän projektityön. 

Smart Wearables -peruskurssilla ihmisen ja tietokoneen välistä vuorovaikutusta opiskeleva Wang Zhicheng sekä tietotekniikkaa opiskeleva Sara Kutkova suunnittelivat eleitä tunnistavat älykkäät käsineet. Heidän projektinsa palkittiin kurssilla parhaasta suunnittelusta. Työhön kuului tekstiilipohjaisten antureiden kehittäminen sormien liikkeiden havaitsemiseksi ja piirien suunnittelu, jotta anturit voitiin integroida mikrokontrolleriin. Keräämillään tiedoilla he myös kouluttivat koneoppimisalgoritmin eleiden tunnistusta varten.

"Kurssikokemus oli todella vaikuttava. Kurssiassistenttien avulla pystyimme selättämään useimmat haasteet, jotka kohtasimme matkan varrella, ja lopputuloksena oli täysin toimiva tuote. Olen erityisen ylpeä siitä, että työmme palkittiin parhaasta suunnittelusta", Wang Zhicheng sanoo. Lue lisää heidän projektistaan täältä: Smart wearables.

Monialaiset kurssit kannustavat luovaan yhteistyöhön

Smart Wearables -kurssit yhdistävät tekniikan ja muotoilun mielenkiintoisella tavalla, mikä saa opiskelijoilta paljon kiitosta. Opetuksen monialaisuuden lisäksi tekniikan ja muotoilun opiskelijat oppivat paljon myös toisiltaan.

"Kurssi oli todella ainutlaatuinen kokemus, joka toi yhteen sekä teknisen että taiteellisen taustan omaavat opiskelijat ja edisti luovaa yhteistyötä. Kurssi todellakin ylitti odotukseni. Suosittelen sitä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita alasta tai haluavat työskennellä monialaisessa opiskeluympäristössä", Wang Zhicheng sanoo. 

Muotoilua opiskelevan Pia Johanssonin mielestä työskentely monialaisessa ryhmässä oli yksi kurssin tärkeimmistä asioista. Smart Wearables II -kurssilla hän työskenteli kolmen hengen ryhmässä, jonka kaikki jäsenet opiskelivat eri alaa. Ryhmä loi prototyypin älykkäästä vaellus- ja ulkoiluvaatteesta, joka havaitsee hien ja auttaa kehon lämpötilan säätelyssä. Pia Johanssonin mielestä projekti oli hieno yhdistelmä muotoilua ja tekniikkaa, mikä tarjosi monia eri näkökulmia sekä erilaisia ongelmia ratkaistavaksi.

Hänen kertoo, että kurssilla hän sai paremman käsityksen erilaisista osaamisalueista, joita muotoilijat voivat tuoda tällaisiin hankkeisiin.

"Oli erittäin hyödyllistä tarkkailla muiden tieteenalojen, esimerkiksi tietojenkäsittelytieteen tai fysiikan, edustajien ongelmanratkaisutapoja ja oppia niistä. Huomasin, että keskityin itse enemmän käytettävyyteen kuin anturin herkkyyteen, joka taas oli tiimiläiselleni oleellisempi asia. Erilaiset lähestymistapamme ongelmiin täydensivät toisiaan", Pia Johansson sanoo.

Toisella Smart Wearables -kurssilla Sara Kutkova työskenteli samassa tiimissä kuin Pia Johansson. Tietotekniikan opiskelijana hän ei tiennyt paljoa esimerkiksi erilaisista materiaaleista tai muotoilusta.

"Hyvä älykäs puettava tuote on mukava ja kestävästi tuotettu. Kestävyys on yksi alan suurista haasteista tällä hetkellä, ja opin aiheesta paljon erityisesti tiimikavereiltani", Sara Kutkova sanoo. 

Student project in the Smart Wearables course
Sara Kutkovan ja Pia Johanssonin tiimin projekti.

Smart wearables -kurssit vierailevat Chilessä

Smart Wearables -kurssit on kehitetty osana Team Finland Knowledge -ohjelman rahoittamaa Finland-Chile Joint Training Programme in Smart Wearables -koulutusohjelmaa. 

Osana hanketta professori Xiao tiimeineen pitää lokakuussa 2024 Pontificia Universidad Católica de Chile (PUC) -yliopistossa älykkäitä puettavia laitteita käsittelevän intensiivikurssin, joka perustuu Aallossa kehitettyihin ja testattuihin opiskelumateriaaleihin. Osana hanketta myös Sara Kutkova lähtee PUC:iin kolmeksi kuukaudeksi.

Professori Yu Xiao on tyytyväinen siihen, miten kurssit ovat kehittyneet yhteistyössä Muotoilun laitoksen kanssa. 

"Tiimityö on ollut keskeisessä roolissa näiden kurssien kehittämisessä. Tulevaisuudessa haluaisimme tehdä enemmän yhteistyötä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun liittyen älykkäiden puettavien laitteiden monitieteiseen opetukseen", hän sanoo. 

Aallon opiskelija! Olisitko kiinnostunut Smart Wearables -kursseista? Seuraava Smart Wearables (ELEC-E7821, 3-6 ECTS) -kurssi järjestetään periodilla III-IV, keväästä 2025 alkaen ja Smart Wearables II D -kurssi (ELEC-E7822, 6 ECTS) periodilla I-II syksystä 2025 alkaen.

Lisätietoja

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto-wide sustainability minor logo
Opinnot Julkaistu:

Uusi monialainen sivuaine Luonnonvarojen kestävä käyttö käynnistyy Aallossa

Aalto tarjoaa uuden monitieteisen sivuaineen, Luonnonvarojen kestävä käyttö, joka on nyt valmis lisättäväksi opintosuunnitelmaasi!
Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa ensimmäisen version Alex-oppimisalustasta, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.
Yhdeksän suurta jäälohkaretta muodostivat taideinstallaation Kansalaistorilla Helsingissä 2021
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto ARTS -kesäkoulu tutkii veden merkitystä taiteen linssien läpi

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kesäkoulun teema on tänä vuonna vesi, jonka merkitystä käsitellään monialaisesti taiteen, elokuvan ja digitaalisuuden näkökulmista.
Maria Virkkala
Opinnot Julkaistu:

Avoimen yliopiston opiskelijatarina: sivuaineena logistiikka

Haastattelu avoimen yliopiston opinnoista