Uutiset

Opiskelijoiden sateelliittiprojekti oli lähtölaukaus alumni Maria Hietan uralle avaruusalalla

Kurssilla pidetty Ilmatieteen laitoksen vierailijaluento oli niin kiinnostava, että avaruustekniikkaa opiskeleva Maria Hieta lähetti työhakemuksen tulevaan työpaikkaansa siltä istumalta.
Aalto-yliopisto / Maria Hieta / photo: Maria Hieta
Maria Hieta työskentelee tutkimusinsinöörinä Ilmatieteen laitoksella.

Miksi valitsit avaruustekniikan pääaineen?

Valmistuin Aalto-yliopistosta pääaineenani avaruustekniikka, mutta aloitin opintoni tähtitieteestä Oulun yliopistossa. Avaruus on kiinnostanut minua aina, mutta osasin hakeutua tekniikan pariin vasta kandiopintojeni jälkeen. Vaati siis kolme vuotta yliopisto-opiskelua ennen kuin päädyin valitsemalleni alalle!

Mikä oli kiinnostavinta opinnoissasi?

Mielenkiintoisinta – ja samalla haastavinta – oli osallistua projektityöhön, jossa suunnittelimme opiskelijavoimin Suomen ensimmäisen satelliitin, Aalto-1:n. Satelliittiprojektin ansiosta pääsimme tutustumaan ja luomaan kontakteja Suomen avaruusalan asiantuntijoihin ja ratkomaan todellisia ongelmia niin satelliitin tekniikkaan ja testaukseen kuin projektinhallintaankin liittyen.

Mitä eväitä työelämään sait opinnoistasi?

Opinnot ovat antaneet hyvän perustan työssä oppimiseen. Opiskeluaikoina saattoi olla vaikea hahmottaa, millaista hyötyä mistäkin kurssista lopulta olisi. Näin jälkeenpäin voin kuitenkin sanoa, että olen hyötynyt yllättävistäkin kursseista aina mittaustekniikasta plasmafysiikkaan. Koskaan ei tiedä, mitä tulevaisuudessa pääsee tekemään.

Missä työskentelet nyt?

Työskentelen tutkimusinsinöörinä Ilmatieteen laitoksella Planeettatutkimus ja avaruusteknologia -ryhmässä. Työtehtäviini kuuluvat tärkeimpinä avaruuslaitteiden testaus, laadunvarmistus ja projektinhallinta, mutta osallistun myös uusien laitteiden ja missioiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Olemme toimittaneet mittalaitteita muun muassa Nasan Mars 2020 -mönkijään.

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Ilmatieteen laitoksen tutkija kävi Aallossa luennoimassa Mars-laitteista kurssilla, johon osallistuin. Lähetin työhakemuksen saman tien ja pääsin Ilmatieteen laitokselle kesätöihin. Jatkoin tuntitöissä opiskelujen ohessa ja valmistumisen jälkeen aloitin täysipäiväiset työt.

Mitä vinkkejä antaisit maisterinopintonsa aloittaville?

Kannattaa osallistua projektitöihin ja luoda kontakteja työelämän lisäksi myös muihin opiskelijoihin. Tee asioita, jotka kiinnostavat sinua, vaikka ne tuntuisivat hankalilta tai aikaa vieviltä.

Haluatko kuulla lisää Aalto-yliopistossa opiskelusta, hakemisesta ja opiskelijaelämästä? Tilaa uutiskirje tästä!

Lue lisää

Avaruustekniikkaa voi opiskella Electronics and Nanotechnology -maisteriohjelmassa. Voit tarkastella kaikkia Sähkötekniikan korkeakoulun hakukohteita Opinnot-sivuilta. 

Aalto electronics-ICT anechoic chamber for 2-60 GHz and two near-field scanners

Electronics and Nanotechnology, Master of Science (Technology)

Uutta laiteteknologiaa kehittävät sähkötekniikan ja nanoteknologian osaajat ovat avainasemassa tulevaisuuden muovaamisessa.

Koulutustarjonta
Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Opiskele sähkötekniikkaa

Sähköä on kaikkialla, eikä yhteiskuntamme toimisi ilman sitä. Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijana pääset etsimään ratkaisuja esimerkiksi kestävään kehitykseen ja ihmisten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. Tältä sivulla löydät tietoa kandidaatti-, maisteri- sekä tohtoriopinnoistamme.

Sähkötekniikan korkeakoulu

Seuraa meitä!

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Two students watching measurements from a computer
Opinnot Julkaistu:

Health Technology Engineering -ohjelma antaa valmiudet kehittää innovatiivisia teknisiä ratkaisuja terveyteen liittyviin ongelmiin

Uudessa maisteriohjelmassa yhdistyvät tekninen osaaminen ja käytännön ymmärrys terveyteen liittyvissä kysymyksissä.
Ville Miikkulainen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Apulaisprofessori Ville Miikkulainen

Ville Miikkulainen siirtyy professoriksi Aalto-yliopiston yliopistonlehtorin tehtävästä.
Anton Jantunen Aberdare vuorilla Keniassa.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Anton Jantunen: Työssäni erityisen hyödyllisiä taitoja ovat analyyttisyys ja isojen kokonaisuuksien ja eri asioiden keskinäisten yhteyksien ymmärtäminen

Anton Jantusen polku vei isojen konsulttiyritysten ja startupien kautta töihin Nairobiin YK:n sanitaatioon, hygieniaan ja kuukautisterveyteen keskittyvään rahastoon, missä hän keskittyy innovatiivisten rahoitusmallien kehittämiseen.
Liituraitapukuinen mies seisoo betoniseinän edessä kädet taskuissa
Yliopisto Julkaistu:

Vesa Kemppainen: ”Työelämässä tärkeä ominaisuus on mielenkiinto uusia asioita kohtaan”

Alumnitarina: Fiskars Groupin Art Director Vesa Kemppainen pitää tärkeänä työelämätaitona luovuutta ja kykyä luovaan päätöksentekoon. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun alumnilla on tapana sanoa uusille asioille mieluummin kyllä kuin ei.