Uutiset

Muotoilun opiskelijat suunnittelivat uuden sähköveneen tilaratkaisuja Skandille

Työskentelemällä jo toteutetun ensimmäisen prototyypin parissa nuoret muotoilijat hahmottivat veneen todellisen tilan ja mittasuhteet.
Pinta 1 -työssä veneen sisätilaratkaisut ovat avarat ja vaaleat.
Niilo Kämäräinen ja Hanna Hartikainen: Pinta 1

Suomalainen sähköajoneuvomerkki Skand on kehitellyt uudenlaisen sähköveneen prototyyppiä. Tavoitteena on tuoda vene markkinoille vuoden 2020 aikana. Veneen suunnittelijana on toiminut venesuunnittelija Sven Ståhle, joka on tullut tunnetuksi muun muassa Buster Magnumin ja Buster XL:n sekä Silver-veneiden ja Terhi 400:n suunnittelijana.

Lähtökohtana veneen suunnittelussa on ollut monikäyttöisyys ja viihtyvyys. Yksityiskäytön ohella vene tulee soveltumaan erinomaisesti vuokra- tai yhteiskäyttöön, vesitaksiksi tai vaikka kaupunkiveneeksi osaksi julkista joukkoliikennettä.

Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen kolmannen vuosikurssin opiskelijat suunnittelivat Muotoiluprojekti-kurssilla sähköveneen sisätiloja. Yritysyhteistyöprojekti toteutettiin alkuvuodesta tiiviissä yhteistyössä Skandin edustajien kanssa.

Lähtökohtana käyttäjien tarpeet

Seitsemän kahden hengen opiskelijaryhmää toteuttivat jokainen erilaisen konseptin, joka palvelisi tiettyä käyttäjäryhmää. Projektin alussa opiskelijat tekivät perusteellista tiedonhankintaa: potentiaalisia käyttäjäryhmiä kartoitettiin kyselytutkimusten sekä käyttäjähaastattelujen avulla.

”On tosi tärkeää, että suunnittelun taustalla ovat käyttäjien todelliset toiveet ja vaatimukset. Suunnittelijan ammattitaitoa on pitää nämä kirkkaana mielessä ja käyttää omaa näkemystään siihen, miten vaatimukset parhaiten saadaan käytännössä toteutettua", kertoo kurssin vetäjä, muotoilun laitoksen lehtori, teollinen muotoilija Simo Puintila.

Opiskelijoilla oli mahdollisuus koko projektin ajan työskennellä jo toteutetun veneen ensimmäisen prototyypin parissa, mikä helpotti käyttötilanteiden hahmottamista sekä tilan ja mittasuhteiden todellista huomiointia suunnittelussa.

"Aalto-yliopistolla on hyvät studiofasiliteetit, samoin valmiudet toteuttaa tämän mittakaavan hankkeita. Voimme Skandilla olla varmoja siitä, että suunnittelu pohjautuu todellisiin tarpeisiin ja mittoihin”, toteaa Aalto-Skand -yhteistyöstä vastaava Anssi Helminen Skandilta.

”Opiskelijoiden tekemästä työstä on meille todella paljon apua, kun lähdemme toteuttamaan veneen tilaratkaisua käytännössä sekä tehdessämme päätöksiä siitä, millaisille käyttäjäryhmille vene suunnataan", sanoo Skandin projektipäällikkö, kansainvälisesti tunnettu veneveistäjä Jouka Dehm.

Sähköveneprojekti on jo alkuvaiheessaan herättänyt suurta kiinnostusta veneiden yhteis- ja vuokrakäyttöä tarjoavien yritysten Boutin ja Skipperin suunnalla. Veneen sisustuksen suunnittelussa onkin huomioitu palveluntarjoajien tarpeet ja ideat. Opiskelijoiden suunnitelmissa myös esteettömyyteen kiinnitettiin erityisesti huomiota, sillä veneellä on potentiaalia toimia myös esimerkiksi Espoon, Helsingin tai Tampereen kaupunkiveneenä.

Lisätietoja:

Simo Puintila, lehtori, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], p. 050 517 5036

Anssi Helminen, yhteistyövastaava, Skand, [email protected], p. 045 321 3622

Jouka Dehm, projektipäällikkö, Skand, [email protected], p. 050 410 2801

Lue lisää

Studies_Unto_Rautio

Design, Bachelor of Arts, Master of Arts (Art and Design)

Muotoilu kattaa paitsi puhtaasti fyysisten esineiden myös digitaalisten kokemusten ja abstraktien käsitteiden muotoilun – mikä laajentaa muotoilun mahdollisuuksia muokata maailmaa. Englanninkielinen Bachelor’s Programme in Design -kandidaattiohjelma kannustaa opiskelijoita tarttumaan näihin mahdollisuuksiin ja antaa heille valmiudet muotoilla tulevaisuuden tuotteita, palveluja ja järjestelmiä luovasti ja kriittisesti.

Koulutustarjonta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Aalto-wide sustainability minor logo
Opinnot Julkaistu:

Uusi monialainen sivuaine Luonnonvarojen kestävä käyttö käynnistyy Aallossa

Aalto tarjoaa uuden monitieteisen sivuaineen, Luonnonvarojen kestävä käyttö, joka on nyt valmis lisättäväksi opintosuunnitelmaasi!
Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa ensimmäisen version Alex-oppimisalustasta, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.