Uutiset

Milloin mitata ja milloin ei? - Akateemisen ajattelun perusteista opiskelija saa taitoja ongelmanratkaisuun

Teekkarit oppivat jo varhaisessa vaiheessa, että samaan ongelmaan voi olla erilaisia käyttökelpoisia ratkaisuja. Ratkaisujen tieteellinen perustelu on tärkeä osa jokaisen diplomi-insinöörin koulutusta.
Torniprojektin onnistuminen
Ryhmän 14 jykevä torni kesti petankkikuulan vaivatta.

Perjantai-iltapäivänä Aalto-yliopiston kandidaattikeskuksen luentosali U8:n edessä käy kuhina. Meneillään on professori Sami Franssilan opettama akateemisen ajattelun alkeiskurssi. Kurssi suoritetaan luentotehtävien, ryhmätöiden ja kotilaskujen avulla. Kurssilla menestymiseen vaaditaan aktiivista osallistumista ja uskallusta tehdä myös virheitä. 

Lokakuun alussa ensimmäisen vuoden opiskelijat saivat tehtäväkseen rakentaa aaltopahvista ja pakkausteipistä mahdollisimman korkean tornin. Tornin oli kestettävä petankkikuulan paino. Suunnitteluaikaa on 20 minuuttia ja aikaa tornin rakentamiseen 40 minuuttia. Voittajan ratkaisee korkeus, tyylipisteitä ei jaeta. 

”Tehtävä mittaa luovuutta. Kun ratkaistaan teknisiä ongelmia, oikeita vastauksia voi olla monia, toisin kuin luonnontieteissä, joissa on yksi oikea vastaus. On tyypillistä, että uuden projektin alussa kysymyksiä ja ideoita on paljon. Suurin osa niistä ideoista ei kuitenkaan yleensä ole käyttökelpoisia. Nyt nähtävät tornit ovat hyvin erilaisia mutta silti onnistuneista ratkaisuja”, toteaa kurssia opettava professori Sami Franssila. 

”Viime vuonna tehtiin vene ilmastointiteipistä. Paras paatti kantoi 20-kertaisen kuorman verrattuna huonoimpaan”, Franssila jatkaa.

Niin kävi tälläkin kertaa. Korkein torni, joka kesti petankkikuulan painon, oli yli kolme kertaa korkeampi kuin matalin. Lähestymistapoja nähtiin erilaisia aina vahvistetuista lieriöistä erilaisten kolmiorakenteiden soveltamiseen. Käyttipä joku myös teippirullaa osana tornin designia.

”Teippiä olisi voinut käyttää enemmän. Se on hyvää vahvikemateriaalia. Esimerkiksi tukirakenteina teippi toimii. Näin pahvi olisi voitu käyttää ylöspäin meneviin rakenteisiin”, Franssila kommentoi opiskelijoiden torneja.

Franssila_petankki
Professori Sami Franssila painottaa, että insinööritieteissä samaan ongelmaan voi löytyä hyvin erilaisia ratkaisuja.

Mittaamisen taito keskeinen

Yksi keskeisistä kurssilla sisäistettävistä asioista liittyy mittaamiseen. Opiskelija oppii ymmärtämään mittaamiseen liittyviä ongelmia ja käsitteitä. Olennaista on myös saatujen tulosten kyseenalaistaminen ja tulosten luotettavuuden ja paikkansa pitävyyden varmistaminen. 

Moniin mittaustilanteisiin ja ongelmiin liittyy usein myös kokeilijan dilemma. 

”Jos olet tekemässä jotain, mitä kukaan ei ole aiemmin tehnyt, mistä tiedät oikean vastauksen?”

Aalto-yliopiston Kandidaattikeskuksen luentosalit U8 ja U9 antavat Franssilan mukaan erinomaiset puitteet juuri tällaisen kokeilevan ja toiminnallisen opetuksen toteuttamiselle. Auditoriomaisesti nousevat pöytäryhmien rivit mahdollistavat luennon, ryhmätöiden ja jopa pienen rakenteluprojektin juohevan rytmittelyn. 

Kurssilla haetaan myös ratkaisuja hyvin käytännönläheisiin ongelmiin ja asetetaan niitä akateemisen ajattelun viitekehykseen. Opiskelijaryhmät saivat muun muassa tehtäväkseen selvittää, kuinka kauan heidän ryhmänsä selviytyisi kriisitilanteessa Otaniemen Alepan hyllyistä löytyvillä tavaroilla ja elintarvikkeilla. Suuruusluokka-arvioiden tekemistä tuli harjoiteltua käytännössä, kun ryhmät arvioivat ruuan ja nesteen määrää hyllyillä. 

”Säilömistä tuli vain harva ajatelleeksi, mutta joku ryhmä sentään keksi suolata lihat ja kuivattaa leivät korpuiksi”, Franssila pohtii antaessaan opiskelijoille palautetta tehtävästä.

”Keripukin ja C-vitamiinin saatavuuden huomioi vain yksi ryhmä.”

Kurssin tehtävistä monet vaativat luovuutta ja rohkeutta kokeilla. Tuulesta ratkaisuja ei voi temmata, eikä nopeus ole aina suotavaa. Opiskelijoilta vaaditaan alusta asti perustelut tekemilleen laskelmille ja päätöksille. Juuri tiedon hankkimisen, arvioinnin, arvottamisen ja kyseenalaistamisen taidot erottavatkin akateemisen ajattelun arkiajattelusta. 

suunnittelu akateemisen ajattelun perusteet
Aikaa suunnitelman tekemiseen annettiin 20 minuuttia.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa Alex-oppimisalustan, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.
Yhdeksän suurta jäälohkaretta muodostivat taideinstallaation Kansalaistorilla Helsingissä 2021
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto ARTS -kesäkoulu tutkii veden merkitystä taiteen linssien läpi

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kesäkoulun teema on tänä vuonna vesi, jonka merkitystä käsitellään monialaisesti taiteen, elokuvan ja digitaalisuuden näkökulmista.
Apulaisprofessori Viktar Asadchy. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nuoren tutkijan palkinto Viktar Asadchylle

Tekniikan edistämissäätiö on myöntänyt vuoden 2024 Nuoren tutkijan palkinnon apulaisprofessori Viktar Asadchylle.
Maria Virkkala
Opinnot Julkaistu:

Avoimen yliopiston opiskelijatarina: sivuaineena logistiikka

Haastattelu avoimen yliopiston opinnoista