Uutiset

Kaikki alkoi yritysesittelyistä

Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut täyttää tänä vuonna 30 vuotta.
ARENA-messut Töölössä vuonna 2012
ARENA-messut Kauppakorkeakoululla Töölössä syksyllä 2012.

Pohjoismaiden korkeakoulujen ensimmäinen Rekrytointipalvelu (Career Services Center) aloitti toimintansa Kauppakorkeakoulussa syksyllä 1991 eli jo 30 vuotta sitten. Ylioppilaskunta KY oli silloin aktiivinen toiminnan käynnistämisessä. KY:n opiskelijatyöryhmään kuuluivat Tuomas Kahri, Jarkko Kyttänen, Janos Rautonen ja Salla Vainio, jotka saivat hankkeelleen mandaatin rehtori Veikko Jääskeläiseltä. Opiskelijanelikko sai muutamalta säätiöltä apurahaa, mikä mahdollisti heille opintomatkan tekemisen sekä Yhdysvaltoihin että Britanniaan. Matkoilla he pääsivät tutustumaan sikäläisten yliopistojen ura- ja rekrytointipalveluihin.

”Professori C Randall ”Randy” Powell oli mentorinamme palvelun käynnistämisessä ja muutama vuosi toiminnan jo pyörittyä. Hän toimi tuolloin henkilöstöjohtamisen professorina Indiana University (Bloomington) Business Schoolissa ja oli samalla johtanut siellä jo vuosia erittäin menestyksekästä Career Centeriä. Randy Powell oli vierailevana professorina useiden vuosien ajan myös BBA-ohjelmassa Mikkelin kampuksella”, Salla Vainio kertoo.

Jarkko Kyttänen ja Salla Vainio vetivät Kauppakorkeakoulun rekrytointipalvelua sen alkuaikoina vuosina 1992–93. Sittemmin vetovastuun ottivat muutamat muut valmistumisvaiheessa olleet opiskelijat, kunnes toiminta pikkuhiljaa vakiintui.

”Lähtö oli tosi haastavaa syvän laman keskellä. Saimme kuitenkin varsin nopeasti levitettyä tietoa palvelusta keskittymällä yritysesittelyihin. Ensimmäiset ARENA-kontaktointimessut järjestimme vuonna 1992. Seuraavana vuonna kirjoitimme nelisin oppaan työnhakemisesta valmistumisvaiheessa oleville opiskelijoille ja Tammi kustansi sen. Kirjan otsikko oli provosoivasti ”Töitä on!” ja saimme sille aika lailla julkisuutta”, Salla Vainio muistelee.

ARENA-messuista Aalto Talent Expoon

Ura- ja rekrytointipalveluiden toiminta on laajentunut vuosien aikana paljon. Yritysesittelyistä, joissa yritysedustaja tuli Kauppakorkeakoululle kertomaan edustamansa yrityksen toiminnasta, palvelu on laajentunut työnantajien ja opiskelijoiden tiiviimpiin kohtaamisiin ja opiskelijoiden monipuoliseen tukemiseen työllistymisessä.

ARENA-messujen järjestäjätiimi vuonna 2013. Kuva: Anni Hanén
ARENA-messujen järjestäjätiimi vuonna 2013: Veikko Jalkanen, Cecilia Strömman (Hanken), Jane Annala, Erik Lund (Hanken), Annemari Rautio, Tanja Makkonen ja Jonna Söderholm. Kuva: Aalto-yliopisto / Anni Hanén

ARENA-messut olivat vuosia vuoden suurin tapahtuma, jolloin kymmenet yritykset tulivat esittelemään Kauppakorkeakoulun opiskelijoille tarjoamiaan uramahdollisuuksia. Yhdessä Hankenin kanssa järjestetyt ARENA-messut jäivät historiaan, kun vuodesta 2019 alkaen tilalle tuli Aalto Talent Expo, johon kutsutaan työnantajia ja opiskelijoita kaikilta Aallon aloilta. Vetovastuu tapahtuman järjestämisestä on säilynyt Kauppakorkeakoululla. Toinen suuri tiimin järjestämä Aalto-laajuinen opiskelijoiden uratapahtuma on alkuvuodesta järjestettävä Summer Job Day.

”Tapasin Aalto-yliopiston Summer Job Dayssä Keskon HR-edustajan, joka vinkkasi minulle keväällä avautuvasta harjoitteluohjelmasta sekä minulle sopivalta kuulostavasta työnkuvasta. Hain kyseistä tehtävää, ja myöhemmin messuilla tapaamastani Keskon edustajasta tuli kollegani”, kertoo henkilöstövastuullisuuden asiantuntija, Kauppakorkeakoulun alumni Tiina Palmunen Keskolta.

Asiakkaiden kuunteleminen etusijalla

Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut kuuluu Kauppakorkeakoulun Ulkoisten suhteiden yksikköön, joka toimii läheisessä yhteistyössä Aalto-yliopiston Kumppanuudet- ja yritysyhteistyö -yksikön kanssa. Kauppiksen ”ura- ja rekryjen” palveluita ovat muun muassa työ- ja harjoittelupaikkailmoitusten välittäminen Aalto JobTeaserissä (aiemmin Aalto CareerWebissä), näkyvyyden tarjoaminen työnantajille erilaisissa tapahtumissa ja markkinointikanavissa ja työnantajien lopputyö- ja projektiaiheiden välittäminen opiskelijoille.

Palvelutarjontaan kuuluu myös työnhaun koulutusten järjestäminen, mentorointi ja henkilökohtainen uraneuvonta CV:n ja työhakemusten hiomisessa. Lisäksi keräämme eri kyselyillä alumneiltamme tietoa heidän urastaan ja sijoittumisestaan työmarkkinoille valmistumisensa jälkeen ja jaamme tätä arvokasta tietoa opiskelijoille. Vuosien saatossa monia palveluita on myös räätälöity erityisesti ulkomaalaisia opiskelijoitamme varten, jotta heidänkin tarpeensa tulevat varmasti huomioitua kattavasti.

School of Business students sitting
Opiskelijoita Kauppakorkeakoulun monitoimitilassa Ekonominaukio 1:ssä. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

”Haluamme jakaa parhaita käytäntöjä ja tehdä yhteistyötä Aallon laajuisesti ja myös muiden Suomen yliopistojen kanssa. Kuulumme yliopistojen yhteiseen ja valtakunnalliseen työelämä- ja urapalveluiden Aarresaari-verkostoon. Pyrimme kuuntelemaan niin opiskelijoitamme kuin työnantajia, ja tarjoamaan maanläheisiä, konkreettisia palveluita. Kokeilemme mielellään uusiakin juttuja.”

”Viime vuosina olemme satsanneet erityisesti opiskelijoiden ja alumnien kohtaamisiin erilaisissa ura- ja mentorointitilaisuuksissa. Jotta sidosryhmämme ovat tietoisia laajasta tarjonnastamme, pyrimme viestimään aktiivisesti niin sosiaalisen median kanavissamme kuin uutiskirjeessä”, kertoo jo ennen Aaltoa Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalveluissa aloittanut erityisasiantuntija Tanja Makkonen.

Mentorointitilaisuus Kauppakorkeakoulussa. Kuva: Roope Kiviranta
Kauppakorkeakoulun opiskelijat tapasivat koulun alumneja ryhmämentorointitilaisuudessa keväällä 2019. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

Yksi vuosien varrella toimivaksi osoittautunut ja paikkansa vakiinnuttanut toimintamuoto on vuodesta 2009 toiminut opiskelijaraati. Sen jäsenet eli vuosittain valittavat opiskelijaraatilaiset pääsevät kehittämään erityisesti Kauppiksen ura- ja rekrytoimintaa, ja mm. tutustumaan tarkemmin Kauppakorkeakoulun ja työnantajien väliseen yhteistyöhön, sekä vaikuttamaan koulun Ulkoisten suhteiden toimintaan myös laajemmin.

”Hain mukaan opiskelijaraatiin, koska halusin opintojeni aikana jollain tapaa pysyä lähellä työelämän rajapintaa. Ajattelin myös, että opiskelijaraati toisi mukanaan hyviä verkostoitumismahdollisuuksia sekä koulun sisällä että yhteistyöyrityksiin päin. Tämä kaikki toteutuikin ja varsinkin työpajasta, johon osallistui myös partneriyritysten edustajia, sain paljon kontakteja. Oli todella mielenkiintoista päästä keskustelemaan muun muassa erilaisista rekrytoinnin pulmista näiden työnantajien edustajien kanssa. Vuoden aikana ylipäänsä koulun yritysyhteistyö, kumppanit sekä ura- ja rekrytointipalvelujen tarjoama kattava tuki tulivat minulle paljon aiempaa tutummiksi”, kertoo opiskelija Merlina Danson.

Palautteen saaminen ilahduttaa

Tanja Makkosen kanssa Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalveluissa työskenteli pitkään erityisasiantuntija Annemari Rautio, ja usein tiimiin on kuulunut myös korkeakouluharjoittelija. Tästä syksystä lähtien tiimiin on liittynyt asiantuntija Milja Koski ja Annemari on siirtynyt kehittämään edelleen Kauppakorkeakoulun yrityssuhteita.

”Saimme palveluistamme Aallon ylioppilaskunta AYY:n myöntämän Seal of Approval 2017 -palkinnon. Tunnustus lämmitti mieltä ja vahvisti käsitystämme siitä, että opiskelijat kokevat palvelumme merkitykselliseksi. Myös tutkimusyritys Universum raportoi toimintamme laadusta. Se tuottaa vuosittain uraraportin, joka pohjautuu opiskelijakyselyyn. Ura- ja rekrytointipalvelumme on saanut siinäkin erinomaiset tulokset Pohjoismaiden korkeakoulujen keskinäisessä vertailussa. On myös mukava juttu, että opiskelijat muutenkin antavat palveluistamme palautetta, joka on iloksemme ollut voittopuolisesti kiittävää.”

”Vaikka ura-rekryjen 30-vuotisen olemassaolon aikana palveluita on jatkuvasti kehitetty työelämän tarpeita seuraten ja toiminta on siten muuttunut paljon alkuajoista, on opiskelijoiden auttaminen aina vain se palkitsevin osa työtämme”, Annemari kertoo.

Teksti: Terhi Ollikainen

Tanja Makkonen

Tanja Makkonen

Senior Manager, Career Services
Annemari Rautio

Annemari Rautio

Senior Manager, Corporate Relations, School of Business

Palvelut työnantajille Kauppakorkeakoulussa

Kauttamme tavoitat kauppatieteiden opiskelijat monin tavoin. Julkaisemme työpaikkailmoituksia, välitämme rekrytointiviestejä, järjestämme ura- ja rekrytointitapahtumia ja paljon muuta.

Lue lisää
Four people sitting on a bench outside a Building with large glass windows and a School of Business logo. People are laughing.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Yhdeksän suurta jäälohkaretta muodostivat taideinstallaation Kansalaistorilla Helsingissä 2021
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto ARTS -kesäkoulu tutkii veden merkitystä taiteen linssien läpi

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kesäkoulun teema on tänä vuonna vesi, jonka merkitystä käsitellään monialaisesti taiteen, elokuvan ja digitaalisuuden näkökulmista.
Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
Niskanen and Otsuka
Yhteistyö Julkaistu:

Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen

Meillä oli kunnia isännöidä vierailevaa puhujaa, tutkija Issei Otsukaa Grenoble Alpesin yliopistosta "Kahvia ja tiedettä" -tapahtumassamme. Otsuka vierailee Suomessa Researcher Short Mobility -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää Ranskan ja Suomen välisiä tieteellisiä kumppanuuksia.