Uutiset

Factory of the Future tukee tuotantotutkimusta ottamalla käyttöön 5G- ja WiFi6-yhteydet sisätiloissa

Opiskelijat ja tutkijat voivat hyödyntää uusia tiloja ja tutustua Industry 4.0:n viestintätekniikan huippusovelluksiin.
Aalto Factory of the Future
Aalto Factory of the Future. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Aallon Factory of the Future -laboratorioon on asennettu sisätilojen 5G-erillis- ja WiFi6 -verkot, jotka on testattu alustavasti. Kyseessä on uraaurtava paikallinen hanke ja tärkeä virstanpylväs mahdollisten Industry 4.0 -sovellusten kehityksessä. Opiskelijat ja tutkijat voivat tutustua näihin huippuluokan viestintätekniikoihin, jotka tuottavat entistä luotettavampaa ja tehokkaampaa viestintää hajautetuissa ohjausjärjestelmissä.

”WiFi6:n ja 5G:n yhdistelmä ja rinnakkaiselo avaavat merkittäviä mahdollisuuksia lähitulevaisuudessa, koska tehtaat käyttävät yhä enemmän viestintäpalveluja hajautetun automaation, esineiden internetin ja teollisen esineiden internetin ansiosta”, sanoo tohtorikoulutettava Ronal Bejarano. Uudet tekniikat tuovat mukanaan konkreettisia etuja luotettavan yhteen liittämisen muodossa alueille, joilla on paljon langattomia yhteyksiä käyttäviä asiakkaita sekä optimoituja spektrinhallintatekniikoita.

5G:stä ja Wifi6:sta odotetaan täydentäviä tekniikoita, jotka vähentäisivät johtojen intensiivistä käyttöä teollisuuslaitoksissa vaikuttamatta kuitenkaan toimintavarmuuden mittareihin. Niiden avulla voidaan liittää yhteen entistä enemmän elektronisia laitteita, kuten energiamittareita, rakennusten automaatiomekanismeja ja muita laitteita. Näin edistetään tehokasta ja kestävää teollista tuotantotoimintaa. Yhdessä työkalut antavat teollisuudenaloille mahdollisuuden hyödyntää datakeskeisiä sovelluksia, tekoälyä ja koneoppimista parhaalla mahdollisella tavalla.

Factory of the Future -laboratorion tutkijat tekivät yhteistyötä Aallon IT-henkilöstön, 5G-ydinratkaisuja valmistavan paikallisen yrityksen sekä tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen tutkijan Jose Costa-Requenan kanssa kummankin tekniikan sisätilatoteutusten käyttöönotossa teollisuusautomaation käyttökohteissa.

”Luomme prototyyppejä toimintaympäristöissä tapahtuvaa demonstrointia varten, ja keskitymme tuotantosovellusten teollisuusautomaatioon”, Bejarano kertoo.

Uuden infrastruktuurin odotetaan pian yhdistävän Factory of the Future -laboratorion teollisen internetin kampukseen ja muihin Otaniemen tiloihin, mikä mahdollistaa yhteishankkeet. Sopimustutkimus toivotetaan tervetulleeksi.

”Tästä lähtien Factory of the Future -laboratoriossa voidaan työstää uusia projekteja ja 5G:n ja WiFi6:n käyttökohteita”, Bejarano sanoo.

Tulevaisuuden tehdasteknikkojen on päätettävä, sopiiko matkapuhelin- vai WiFi-yhteys tai kenties niiden yhdistelmä parhaiten heidän tarpeisiinsa ja työnkuluihinsa. Sähkötekniikan ja automaation laitoksen professori Valeriy Vyatkin kertoo: ”Langattoman viestinnän mahdollistaminen teollisuudessa on avoin tehtävä tutkijoille ja insinööreille. Tämä infrastruktuuri auttaa demonstroimaan teknologioita ja parantaa luottamusta niihin, huomioiden Suomen tiukan ammattimaisen teollisuusautomaation alan.”

Lisätietoja (englanniksi):
Ronal Bejarano
tohtorikoulutettava
Aalto-yliopiston sähkötekniikan ja automaation laitos
[email protected]
+358 50 411 8056

Udayanto Dwi Atmojo
tutkija
Aalto-yliopiston sähkötekniikan ja automaation laitos
[email protected]
+358 50 306 0335

Valeriy Vyatkin
professori
Aalto-yliopiston sähkötekniikan ja automaation laitos
[email protected]
+358 50 578 0001

Jose Costa-Requena
tutkija
Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos
[email protected]
+358 50 577 0142

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Kestävä digitaalinen arki Turussa, banneri: Minna Vigren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aikamatka vuoteen 2050 – kestävän digitaalisen arjen teemaviikko levittäytyy Turkuun toukokuun lopussa

Kestävä digitaalinen arki -teemaviikolla 25.5.–2.6. Turussa pohditaan, minkälaista kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvitellaan myös, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi.
White A! logo standing on the ground with A-bloc and Väre in the background.
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa ensimmäisen version Alex-oppimisalustasta, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.