Uutiset

Datarihmasto ja veistoksellinen illuusio – Aalto-yliopiston julkisen taiteen kilpailun voittajat juhlistavat insinööritiedettä

Kilpailujen voittajiksi nousivat Pasi Rauhalan Mycelium of the Future -teosehdotus sekä Teija ja Pekka Isorättyän Love Gear -teosehdotus. Tulevat teokset sijoittuvat Aalto-yliopisto Works -korttelin K2- ja K3-rakennuksiin. Yliopisto järjesti kaksi julkisen taiteen kilpailua, joista toinen oli ensimmäistä kertaa kaikille avoin taidekilpailu.
Illustration image of public art competition winning proposal Mycelium of the Future by Pasi Rauhala
Pasi Rauhalan Mycelium of the Future -teosehdotus kiertää tilasta toiseen K3-rakennuksessa. Havainnekuva: Pasi Rauhala

Aalto-ylipisto julkisti tammikuussa 2022 kaksi julkisen taiteen kilpailua, joilla etsittiin poikkeuksellisia ja toteuttamiskelpoisia teosehdotuksia rakenteilla olevan Aalto-yliopisto Works -korttelin tiloihin. Ensimmäistä kertaa järjestetty kaikille taiteilijoille avoimella taidekilpailulla haettiin teosehdotuksia Aalto Works -korttelin K2-rakennuksen (Puumiehenkuja 3) julkisivuun. Kutsukilpailuun osallistuvilta taiteilijoilta toivottiin ehdotuksia pysyvistä taideteoksista sijoitettavaksi neljään tilaan K3-rakennukseen (Puumiehenkuja 5). 

“Julkisella taiteella on tärkeä rooli Aalto-yliopiston taiteellisen toiminnan monipuolisessa paletissa.  Voittajien valinta oli tällä kertaa vaikeaa, koska ehdokkaiden taso oli niin korkea. Uskomme, että valitut teokset kiinnostavat Otaniemessä työskenteleviä ja vierailijoita hyvin pitkään”, sanoo taidekilpailujen tuomaristojen puheenjohtaja, Aalto-yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Ossi Naukkarinen

Kaikille avoimen taidekilpailun voittajaehdotukseksi nousi Teija ja Pekka Isorättyän kineettinen valoveistosehdotus Love Gear, jonka liikkuvat rattaat luovat K2-rakennuksen julkisivuun illuusion jatkumosta. Tuomaristoa ilahdutti erityisesti teoksen materiaalien yhdisteleminen sekä sen tapa keskustella insinööritieteen historiasta. Avoimen kilpailun toisen sijan sai taidekollektiivi SWartin Ratio-teos ja kolmannen sijan Antti Ahlavan Graffiti-teos. Kilpailuun tuli 12 teosehdotusta. 

Kutsukilpailun voitti Pasi Rauhalan dataa visualisoiva ja eri puolilla rakennusta kulkeva valoteos Mycelium of the Future. Tuomariston mukaan teos ottaa tilan hienosti huomioon ja sen sisältö on sujuvasti yhteistyössä yhteisön kanssa. Kilpailuun tuli neljä teosehdotusta. 

Illustration image of Love Gear by Teija and Pekka Isorättyä on the facade of Aalto Works K2 building
Teija ja Pekka Isorättyän Love Gear -teosehdotus K2-rakennuksen julkisivuun. Havainnekuva: Teija ja Pekka Isorättyä

Korttelin taidekokoelma kehittyy ajan myötä 

Molemmat kilpailut olivat  korkeatasoisia ja niiden kautta löydettiin juuri ne elementit, joita kilpailuilla haettiin. Teosten asennusten aikataulu tarkentuu lähempänä rakennustöiden valmistumista. Korttelin muihin rakennuksiin suunnitellaan taiteen suoraostoja, joiden kuratoinnista vastaavat professori Helena Sederholm ja erityisasiantuntija Outi Turpeinen.

Otaniemessä sijaitseva Konemiehen kortteli muuntuu Aalto Works -kortteliksi korjaus- ja täydennysrakentamista yhdistävän hankkeen myötä vuoteen 2025 mennessä.  Valmistuttuaan kortteli tarjoaa kodin muun muassa Insinööritieteiden korkeakoulun laitoksille, Sähkötekniikan korkeakoulun sähkökonesalille, Aalto Design Factorylle, Startup Saunalle, Aalto Ventures Programille sekä Aalto-yliopiston yhteistyökumppaneille. 

Teemana kunnianosoitus insinööritieteelle   

Aalto Works -korttelin taiteen teema Engineering Materials kunnioittaa Otaniemen alueen roolia insinöörikoulutuksen kotipaikkana. Teema leikittelee sanoituksellaan, sillä englanninkielinen sana engineering on myös verbi. Kortteli yhdistää eri tieteenaloja sekä toimijoita, esimerkiksi koneinsinöörejä ja tuoreita startup-yrityksiä.  

Engineering Materials -kokoelman tavoitteena on luoda sekä kriittisiä kysymyksiä että inspiroivaa estetiikkaa työ- ja opiskeluympäristöön. Teosten tehtävänä on sekä haastaa ajatteluamme että täydentää fyysistä ympäristöä tuomalla esiin yhteisöllisyyden tunteen. Taideteema rakentaa odotuksia tulevaisuuden insinööritieteelle.   

Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio

Vuonna 2017 Aalto-yliopisto päätti alkaa noudattaa rakennushankkeissaan taiteen prosenttiperiaatetta, jossa noin prosentti rakennusprojektin määrärahasta kohdennetaan taidehankintoihin. Periaatetta sovellettiin ensimmäisen kerran Radical Nature -taidekonseptissa Aalto-yliopiston päärakennuksessa Dipolissa.     

Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio on tuoda esille ja esittää kysymyksiä siitä, mitä yliopisto on, mitä teemme osana yhteiskuntaa ja mitä julkisuus tarkoittaa. Julkinen taide on paikkasidonnaista ja se liittyy yliopiston sekä sen tieteenalojen moninaisuuteen. Julkiset taideteokset heijastavat tätä monimuotoisuutta eri taiteen muodoilla, materiaaleilla, tekniikoilla ja perinteillä.  
 
Lisätietoja 
Outi Turpeinen, erityisasiantuntija, taide ja näyttelyt  
[email protected]     
puh. 050 431 4194  

Lue lisää

Renata Jakowleff «Blue» 2017, 190 x 160 x 40 cm, glass and steel, assembled Photo: Mikko Raskinen

Julkiset taidekokoelmat Aalto-yliopistossa

Koko Aallossa esitettävän julkisen taiteen tavoitteena on luoda elävä ympäristö maailman kokemiselle erilaisista näkökulmista ja mielikuvituksen, intuition ja tutkimisen omaksumiselle.

Tutkimus ja taide
Image depicts a white wall with the words IV Konehuone OLO sprayed on it in red, referring that the engine room for AC is that way.

Aalto-yliopisto julkistaa kilpailut rakenteilla olevan korttelin taideteoksista

Ensimmäistä kertaa kaikille taiteilijoille avoin kilpailu on auki 4.1.–4.4.2022.

Uutiset
Illustration aerial image of Aalto Works block, in beige and white, with the new buildings in natural wood colour

Aalto-yliopisto Works

Konekorttelista tulee Aalto Works-kortteli 2025 mennessä.

Kampus
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Lahjoitus Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspisteeseen
Kampus Julkaistu:

Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspiste nyt A Blocissa

Boksi sijaitsee kauppakeskus A Blocin 1. kerroksessa R-kioskia vastapäätä ja on käytettävissä keskuksen aukioloaikojen mukaisesti.
Kestävä digitaalinen arki Turussa, banneri: Minna Vigren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aikamatka vuoteen 2050 – kestävän digitaalisen arjen teemaviikko levittäytyy Turkuun toukokuun lopussa

Kestävä digitaalinen arki -teemaviikolla 25.5.–2.6. Turussa pohditaan, minkälaista kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvitellaan myös, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi.