Uutiset

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out

New European Bauhaus (NEB) on Euroopan komission aloite, jonka tarkoituksena on vauhdittaa EU:n kestävää kehitystä kulttuurin, arvojen ja asennemuutoksen avulla. NEB luo verkostoja, kokoaa resursseja eri rahoitusohjelmista, aktivoi mukaan julkisia sekä yksityisiä toimijoita ja osallistaa kansalaisia.

Brysselissä 9.–13.4.2024 järjestettävä New European Bauhaus -festivaali kokoaa eri alojen ammattilaiset sekä kansalaiset keskustelemaan Euroopan kestävästä tulevaisuudesta ja inspiroitumaan uusista ratkaisuista. Aalto-yliopisto on mukana rakennusalan kestävää muutosta käsittelevällä näyttelyllä Time Out! Rethinking construction. Näyttelyn akateeminen kuraattori on resurssitehokkaan rakentamisen professori Matti Kuittinen Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselta.

New European Bauhaus logo

Aikalisä! On muutettava suhtautumistamme rakentamiseen

Globaalisti katsottuna rakentamiseen käytetään puolet kaikista maailman raaka-aineista vuositasolla. Maailman väestö kasvaa, kaupunkipinta-ala kasvaa — tämä kaikki on täysin kestämätöntä planeetan kannalta. Suunnanmuutos tarvitaan viipymättä, ja juuri tätä aihetta Time Out! -näyttely käsittelee. 

Rakentamisen volyymit ovat niin valtavia, että pienilläkin korjausliikkeillä saada aikaan isoja, ympäristön kannalta merkittäviä muutoksia. On pysähdyttävä pohtimaan, millä materiaaleilla rakennetaan, miten mahdollistetaan rakennuksille mahdollisimman pitkä ja muuntelukykyinen elinkaari ja miten elinkaaren päässä materiaalit saadaan jälleen hyötykäyttöön. 

Samalla on kysyttävä hankaliakin kysymyksiä kuten: voisimmeko lykätä uutta rakentamista ja keskittyä olemassa olevien tilojen vuorokäyttöön ja vanhojen rakennusten korjaamiseen? 

Näyttely esittelee mm. kestävämpiä vaihtoehtoja betonille, uusia tapoja puun jalostusarvon kasvattamiseksi sekä kiertotalouden ja hiilineutraaliuden periaatteilla toteutetun minitalokonseptin.

World Circular Economy Forum logo

Time Out! Rethinking construction on osa virallista NEB Fair -ohjelmaa. Näyttely on myös Brysselissä seuraavalla viikolla järjestettävän Sitran Maailman kiertotalousfoorumi WCEF2024:n virallinen sivutapahtuma.

NEB-festivaalilla runsaasti muutakin suomalaisohjelmaa

Aalto-yliopisto on Time Out! -näyttelyn lisäksi mukana NEB-festivaalin puheohjelmassa. Matti Kuittinen moderoi keskiviikkona 10.4. paneelikeskustelua "Transforming our built environment: key challenges and opportunities". Paneelissa ovat mukana europarlamentaarikko Ciaran Cuffe, Stora Enson puheenjohtaja Hans Sohlström sekä professori Andreja Kutnar.

Lisäksi festivaalilla lanseerataan uusi NEB-Akatemia. Aalto-yliopisto on Akatemian partneri, ainoana suomalaistoimijana. Akatemian tarkoituksena on kouluttaa ja uudelleen kouluttaa rakentamisen alan ammattilaisia. Uusia taitoja tarvitaan, kun ala siirtyy kaivannaisiin ja fossiilisiin polttoaineisiin perustuvasta taloudesta uusiutuvaan biotalouteen ja materiaalien kiertoon perustuvaan järjestelmään.

Festivaalin yhteydessä jaetaan myös lupaavien nuorten tekijöiden NEB-palkinnot. Suomesta kisassa mukana on Circular Green Blocks -hanke. Helsingin seudun ympäristöpalvelu HSY:n, Metropolian ja Forum Virium Helsingin, Metropolian ja Aalto-yliopiston kumppanuushanke etsii kestäviä ratkaisuja jakamis- ja kiertotalouden edistämiseksi yhdessä taloyhtiöiden ja vihreää kasvua tukevien yritysten kanssa.

NEB-työpajoja järjestävät lisäksi Archinfon, Finnish Design Infon ja Fashion Finlandin yhteisprojekti Finimalism sekä Metropolia-ammattikorkeakoulun vetämä NEB Stewardship Lab.

 ---

Time Out! Rethinking construction ja koko NEB Fair -näyttely on avoinna yleisölle:
Ke-La 10.-13.4.2024 klo 9.30-18.00
Museum of Art & History
Parc du Cinquantenaire 10, Brussels, Belgium

Tervetuloa Time Out! -näyttelyn avajaisiin!

Archinfo on NEB-hankkeen yhteyspiste Suomessa. Lue lisää NEB-festivaalista Archinfon koostejutusta

Lisätietoja:

Enni Äijälä, Senior specialist
[email protected] 
+358 50 359 4810

Time Out! Rethinking Construction -näyttelyn avajaiset

Aalto-yliopiston näyttelyn avajaiset osana the New European Bauhaus -festivaalia Brysselissä.

Read more
Time out kuvitus
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!