Tutkimus ja taide

Global Equality -taidekokoelma Väreessä

Kukin yksittäinen Väreen taideteos muistuttaa meitä taiteen mahdista ja kyvystä tutkia ja paljastaa erilaisia sosiokulttuurisia ilmiöitä ja luonnonilmiöitä.
Aalto_university_Väre_artworks_Lumen_2018_photo_mikko_raskinen
Lumen by Kirsi Kaulanen. Photo: Mikko Raskinen

Taidetta Väreessä, vararehtori Anna Valtonen

Taide antaa meille mahdollisuuden ajatella uusiksi kaikki tietämisen ja tekemisen muodot. Mahdollisuus kokea loistavaa taidetta tiloissamme – saada päivittäin tämä mahdollisuus ajatella kaikki uusiksi – on etuoikeus.

Read more
vare_art_launch_photo_by_jaakko_kahilaniemi.jpg
Väre art works by Grönlund and Nisunen, Insight. Indoor photo of a staircase criss crossing the space with a skylight shedding light into the area.Photo: Aalto University / Mikko_Raskinen
Tommi Grönlund and Petteri Nisunen Insight, 2018, 13.5 x 0.5 x 0.5 m, mirror, aluminium, stainless steel, wire, electric rotators Photo: Mikko Raskinen

Tommi Grönlund ja Petteri Nisunen: Insight (2018)

Taiteen kutsukilpailun voittaja.

Insight tarjoaa katselijoille jatkuvasti vaihtuvia näkökulmia ja korostaa sitä, miten yhteinen ympäristömme voidaan nähdä eri tavoin eikä mikään tapa ole sellaisenaan toista parempi. Teos vie huomion pois itsestä ja heijastaa sen sijaan kaikkia ympärillä olevia toimia ja ihmisiä.

Opiskelijat ja opettajat nähdään yhdenvertaisesti olennaisena osana kokonaisuutta riippumatta heidän ammatillisesta asemastaan, kansalaisuudestaan, rodustaan tai sukupuolestaan. Toisinaan tämä teoksen yhteisöllinen näkökulma tiivistyy, kun katselija näkee välähdyksen itsestä muiden joukossa.

Visuaalisesti kevyt ja jatkuvasti muuttuva taideteos on jatkuvassa vuoropuhelussa ympäröivän arkkitehtuurin kanssa, ja se tarjoaa hienostuneen vastakohdan tilaa hallitsevalla veistosmaiselle yhdestä kappaleesta muodostuvalle portaikolle. Pystysuorat peilit pyörivät hitaasti, ja ympäröivän tilan liikkuvat heijastumat luovat surrealistisen lineaarisen ilmiön kimppumaisen tilan tyhjyydessä. Aurinkoisina päivinä teos luo hitaasti liikkuvia lineaarisia heijastumia sitä ympäröiviin avoimiin käytäviin.

aalto_university_vare_artworks_kirsi_kaulanen_lumen_photo_mikko_raskinen
Kirsi Kaulanen Lumen, 2018, 10.6 x 11 x 3.4 m, lasercut and welded stainless steel

Kirsi Kaulanen: Lumen (2018)

Taiteen kutsukilpailun voittaja.

Lumen yhdistää kovan teknologian luontoon ja naisellisuuteen. Paikkasidonnainen taideteos leikittelee arkkitehtonisen tilan kanssa ulottumalla lattiasta kattoon ja lisäämällä koristeita tilan suoriin linjoihin. Teos viittaa suomalaisen mytologian Sampoon, joka on taivasta kannatteleva kirjokansi.

Lumen on myös valon yksikkö, ja Väreessä Lumen heijastaa ympäristöään. Taideteoksessa myös käsitellään ihmisten ja luonnon välistä suhdetta. Siinä on yli 150 erilaista laserleikattua uhanalaisten lajien kukkaa ympäri maailmaa. Kasvit muodostavat polkuja veistoksen pinnalle. Merijuolavehnä oli inspiraationa teoksen juurikuvioille. Ne muistuttavat kunkin hetken ainutlaatuisuudesta. Biologien mukaan puiden juuret yhdistyvät toisiinsa.

Tuotantoryhmä: Laserle Oy, Timo Luukkonen Tmi, Pentti Nyholm

aalto_university_vare_artworks_gloria_lautenbacher_kreutzstrasse_photo_mikko_raskinen.jpg
Gloria Lauterbach Kreutzstrasse, 2018, 4 x 6 m Winner of the Wall-art student art competition , copper, steel, birch tree

Gloria Lauterbach: Kreutzstrasse (2018)

Opiskelijoiden seinätaidekilpailun voittaja

Kreutzstrasse on jäljennös kuparikaton osasta, jonka ankara myrsky repi irti kirkosta Sveitsin Zürichissa vuonna 2015. Uudessa Väre-rakennuksessa on luotu uudelleen katon jäännökset sekä siihen kietoutunut koivu. Katto on tehty perinteisillä katonvalmistustekniikoilla, jotka taiteilija on oppinut isoisältään.

Teoksella halutaan nostaa esiin kysymys mahdollisuudesta voimien ja tapahtumien siirtämiseen, niiden ottamiseen pois alkuperäisestä ympäristöstään, jotta niistä voidaan muodostaa yleinen kokemus, ja korostetaan, että olemassaolomme on toisiin kietoutunutta, elämistä verkoissa. Teoksen on määrä olla paikallaan 5–7 vuotta, ja se on osa Lauterbachin tohtorinväitöskirjaa. Sellaisena siitä tulee myös julkinen laboratorio.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: