Harjoittelu
Jos olet opintojen aikana kesätöissä, työskentelet opintojen ohella tai suoritat erillisen harjoittelujakson, voit hyödyntää työskentelykokemuksesi sijoittamalla tutkinnon vapaasti valittaviin opintoihin 3–6 op harjoittelun. Voit sijoittaa työharjoittelujakson sekä kauppatieteiden kandidaatin että maisterin tutkintoon, mutta harjoittelu ei ole pakollinen osa tutkintoa.
Harjoittelu pitää suorittaa opintojen aikana. Voit siis hakea suoritusta vain sellaisesta työjaksosta, jonka olet suorittanut opiskeluoikeutesi voimassaoloaikana. Työjakso voi olla myös pidemmässä tai vakituisessa työsuhteessa suoritettu, jos muut harjoittelun kriteerit täyttyvät. Ennen opiskeluoikeuden alkua suoritettua työharjoittelua ei voida hyväksyä tutkintoon.
Hanki harjoittelupaikka itse. Harjoittelupaikoista ja esim. kansainväliseen harjoitteluun haettavista apurahoista löytyy tietoa Suomen osalta täältä ja ulkomaiden osalta täältä.
Jos sinulla on kysyttävää Kauppakorkeakoulun harjoitteluun liittyen, olethan yhteydessä osoitteessa [email protected].
Millainen harjoittelu voidaan hyväksyä osaksi tutkintoa?
Työharjoittelun yleisenä tavoitteena on tarjota opiskelijoille mahdollisuus perehtyä oman alan työtehtäviin jo opiskeluaikana. Lisäksi harjoittelu auttaa hahmottamaan valmistumisen jälkeisiä työmahdollisuuksia ja luomaan suhteita työelämään. Harjoittelu ulkomailla on hyvä keino tutustua omaan alaan kansainvälisessä ympäristössä ja oppia työskentelemään vieraassa kulttuurissa sekä parantaa kielitaitoa.
Työharjoittelun tehtävien täytyy liittyä kauppatieteelliseen alaan. Samasta työtehtävästä ei voi saada harjoittelua sekä kandidaatin että maisterin tutkintoon.
Kandidaatin tutkintoon sijoitettavan harjoittelun tehtävien täytyy
- antaa opiskelijalle mahdollisuus perehtyä työelämään
- antaa opiskelijan kehittää valmiuksiaan käyttää kauppatieteellisen alan tieteellistä tietoa työelämässä.
Maisterin tutkintoon sijoitettavan harjoittelun tehtävien täytyy
- antaa opiskelijalle valmiuksia soveltaa kauppatieteellistä tietoa työelämässä
- syventää koulutusohjelmassa hankittua asiantuntijuutta ja osaamista.
Jos olet työskennellyt omassa yrityksessäsi ja haluat hakea työkokemuksesi hyväksymistä harjoitteluksi, kyseisen yrityksen toiminnan täytyy olla vakiintunutta. Kohdassa Hakemus ja sen liitteet on kerrottu, minkä asiakirjojen perusteella tätä arvioidaan.
HUOM! Opiskelija- tai ainejärjestöissä (esim. KY) työskentelystä ei voi saada harjoittelusuoritusta. Näitä kokemuksia voi hyödyntää kurssilla Yhteisössä vaikuttaminen (JOIN-A003).
Harjoitteluksi voidaan hyväksyä vain yhtäjaksoinen työkokemus, joka on suoritettu samassa yrityksessä.
3 op suorituksen vaadittu työmäärä:
- 6 viikon kokopäiväinen työ/harjoittelu
- 12 viikon osa-aikainen (vähintään 20 h/vko) työ/harjoittelu
- 24 viikon osa-aikainen (vähintään 10 h/vko) työ/harjoittelu.
6 op suoritukseen vaadittu työmäärä:
- 12 viikon kokopäiväinen työ/harjoittelu
- 24 viikon osa-aikainen (vähintään 20 h/vko) työ/harjoittelu
- 48 viikon osa-aikainen (vähintään 10 h/vko) työ/harjoittelu.
Harjoittelua ei voi hyväksyttää etukäteen, vaan päätös harjoittelun hyväksymisestä tehdään opiskelijan toimittaman harjoitteluhakemuksen perusteella. Toimita harjoitteluhakemus, kun työjakso on päättynyt. Hyväksyttävän harjoittelun päättymispäivän ei kuitenkaan tarvitse olla työsuhteen päättymispäivä.
Yhteen tutkintoon voi sijoittaa enintään 6 op harjoittelua. Maisterin tutkintoon harjoittelun hyväksymistä voi hakea kandidaatin tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Hae harjoittelun hyväksymistä viimeistään harjoittelujakson päättymistä seuraavana lukukautena. Kevätlukukausi päättyy 31.7. ja syyslukukausi 31.12.
Jos olet esimerkiksi töissä kesällä 2022, ja työsi päättyvät heinäkuussa (siis kevätlukukauden 2022 aikana), sinun täytyy hakea harjoittelun hyväksymistä viimeistään syyslukukauden 2022 loppuun mennessä (eli viimeistään 31.12.2022). Jos taas harjoittelusi päättyy elokuussa 2022 (siis syyslukukauden 2022 aikana), sinun täytyy hakea harjoittelun hyväksymistä viimeistään kevätlukukauden 2023 loppuun mennessä (eli viimeistään 31.7.2023).
Ulkomailla suoritettuna harjoitteluna voidaan hyväksyä harjoittelu, joka on suoritettu muualla kuin Suomessa ja muualla kuin opiskelijan kotimaassa (voimassa 1.8.2017 lähtien).
Harjoittelun sisällyttäminen tutkintoon
Harjoittelu sijoitetaan HOPSilla vapaavalintaisiin opintoihin. Katso oikea koodi alta.
Kandidaatin tutkinto
- 20H00150 Työharjoittelu, 3 op
- 20H00100 Työharjoittelu, 6 op
- 20H01150 Internship abroad, 3 op
- 20H01100 Internship abroad, 6 op
Maisterin tutkinto
- 20H00250 Työharjoittelu, 3 op
- 20H00200 Työharjoittelu, 6 op
- 20H02250 Internship abroad, 3 op
- 20H02200 Internship abroad, 6 op
Hae harjoittelun hyväksymistä osaksi tutkintoa viimeistään harjoittelujakson päättymistä seuraavana lukukautena.
Toimita seuraavat liitteet (kaikki liitteet ovat pakollisia):
- Opiskelijan lomake: Hakemus suomeksi / englanniksi (PDF)
- Työn ohjaajan täyttämä työharjoittelulomake suomeksi / englanniksi (PDF)
- Kopio työsuhteen päätteeksi saatavasta työtodistuksesta. Jos työsuhteesi on jatkuva, voit toimittaa väliaikaisen työtodistuksen tai palauttaa vain työn ohjaajan lomakkeen, kunhan kaikki vaadittavat tiedot löytyvät kyseiseltä lomakkeelta.
- Jos haet opintopisteitä omassa yrityksessäsi suorittamastasi harjoittelusta, toimita hakemuksesi liitteenä otteet yrityksesi viimeisimmän tilikauden tuloslaskelmasta ja taseesta.
- Harjoitteluraportti (ohjeet raportin laatimisesta alla)
Lähetä raportti liitteineen harjoittelun MyCourses-kurssialustalle.
Käsittelyaika on yleensä enintään neljä viikkoa, loma-aikoina mahdollisesti pidempään. Harjoittelun suorituspäiväksi kirjataan raportin lähettämispäivä (eikä esim. työjakson päättymispäivä).
Työharjoittelu arvioidaan harjoitteluraportin ja työharjoittelulomakkeen perusteella arvosanalla hyväksytty/hylätty. Jos hakemus on hyväksytty, suoritus kirjataan Sisu-opintotietojärjestelmään. Jos hakemus hylätään tai sitä täytyy täydentää, sinulle lähetetään sähköpostia. Mahdollisesta suorituksen hylkäämisestä annetaan sinulle perustelu.
Raportissa täytyy käsitellä kaikkia alla lueteltuja asioita, muuten raporttia ei hyväksytä. Jaa raportti alla kuvattujen kohtien mukaisiin väliotsikoihin. Harjoitteluraportti on harjoittelun varsinainen opintosuoritus.
Raportissa on ennen kaikkea tarkoitus peilata saamaasi työkokemusta opintoihisi ja miettiä, miten suorittamasi opinnot liittyvät työelämään ja toisaalta miten työharjoittelu tukee opintojasi.
Kirjoita raportin alkuun oma nimesi ja opiskelijanumerosi, sekä harjoittelusuorituksen koodi. Koodit löydät täältä.
Raportin täytyy sisältää lyhyt kuvaus
- harjoittelun aikaisista työtehtävistä,
- työnantajan toimialasta ja siitä, mikä yrityksen/organisaation perustehtävä on, sekä
- siitä, miten toimenkuvasi liittyy tähän.
Raportissa on tarkoitus pääasiallisesti keskittyä seuraavien osa-alueiden käsittelyyn:
Sinun täytyy
- reflektoida työharjoittelussa oppimaasi suhteessa jo suorittamiisi opintoihin (viittauksia kursseihin ja kirjallisuuteen),
- kuvata, miten työharjoittelu linkittyy tämänhetkisiin opintoihisi,
- pohtia, miten työharjoittelu on tukenut pääaineen/koulutusohjelman osaamistavoitteiden saavuttamista.
Kunkin pääaineen/koulutusohjelman oppimistavoitteet on kuvattu oman ohjelmasi opetussuunnitelmassa. Viittaa näihin oppimistavoitteisiin ja käy niistä jokainen läpi raportissa työharjoittelusi näkökulmasta. Sinun täytyy siis myös
- esittää harjoittelun aikaisiin työtehtäviin liittyviä kehittämisehdotuksia opiskelemiesi asioiden näkökulmasta,
- kuvata, miten työharjoittelu linkittyy tulevaisuuden urasuunnitelmiisi.
Valmiissa raportissa täytyy olla kymmenen väliotsikkoa: johdanto, yllä mainitut kahdeksan kohtaa sekä yhteenveto. Raportin täytyy olla pituudeltaan 7–10 sivua (riviväli 1.15, fontti Calibri koko 11, kaikki marginaalit 2 cm). Huom! Raportin pituuteen ei lasketa mukaan sisällysluetteloa tai kuvia, pelkästään itse raporttitekstin pituus.
Kiinnitä huomiota johdonmukaiseen esitystapaan, oikeakielisyyteen ja raportin viimeistelyyn. Jos opiskelet suomenkielisessä koulutusohjelmassa, kirjoita raportti ensisijaisesti suomeksi. Jos opiskelet englanninkielisessä koulutusohjelmassa, kirjoita raportti ensisijaisesti englanniksi.
Jos haet harjoittelusta opintopisteitä ja harjoittelusi on ollut ura- ja rekrytointipalveluiden koordinoima harjoittelu (tuettu korkeakouluharjoittelu tai olet saanut ulkomaan harjoitteluusi apurahoja), tarkista myös niihin liittyvä raportointiohjeistus kotimaan harjoittelusivuilta tai ulkomaan harjoittelusivuilta.