Uutiset

Einar A. Haapalan muotokuva ripustettiin Kandidaattikeskukseen

Liikemies Haapalan ja hänen puolisonsa mittavalla testamenttilahjoituksella rahoitetaan tänäkin päivänä Kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ulkomaan vaihto-opiskelua tukevia stipendejä.
Kuvassa näkyy Einar A. Haapalan muotokuva, jonka on maalannut taiteilija Emil Danielsson.
Einar A Haapalan muotokuvan maalasi arvostettu kuvataiteilija Emil Danielsson vuonna 1921. Kuva: Aalto-yliopisto/Susanna Rosin

Kauppakorkeakoulu on saanut lahjoituksena liikemies, polkupyörä- ja radiotehtailija Einar A. Haapalan (1885-1940) muotokuvan, jonka on maalannut arvostettu kuvataiteilija Emil Danielsson (1881-1967) vuonna 1921. Taideteos on sijoitettu Aalto-yliopiston Kandidaattikeskukseen muiden perinteisten muotokuvien joukkoon.

Einar A. Haapala oli Oulussa syntynyt liikemies, joka perusti agentuuriliikkeen Hampuriin vuonna 1922 ja polkupyöriä ja radioita valmistaneen E. A. Haapala Oy:n Suomeen vuonna 1927. Hän toimi myös muun muassa Suomen Polkupyöräkauppiaitten Yhdistyksen ja Suomen Radiokauppiaiden liiton johtokunnissa.

Liiketoiminta ja kansainvälisyys olivat Einar Haapalan ja hänen vuonna 1961 kuolleen puolisonsa Hanna Haapalan sydäntä lähellä. Niinpä lapseton pariskunta testamenttasi puolet omaisuudestaan Helsingin kauppakorkeakoululle (nykyinen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu) ja puolet Oulun kauppaoppilaitokselle (nykyinen Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu).

Merkittävästä testamenttilahjoituksesta muodostettiin Hanna ja Eino Haapalan Lahjoitusrahasto, jonka sijoitussalkun arvo nousi 2000-luvun taitteessa merkittävästi Kauppakorkeakoulun onnistuneen sijoituspolitiikan ansiosta. Rahastosta jaetaan stipendejä Kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ulkomaille suuntautuvien vaihto-opintojen tukemiseen.

Muotokuva muistuttaa lahjoitusten merkityksestä

Kauppakorkeakoululle muotokuvan lahjoitti varatuomari Juha Knaapi, jonka serkun Irma Knaapin jäämistöön se oli viimeksi kuulunut. Irma Knaapin isä Lauri Knaapi toimi pitkään E.A. Haapala Oy:n toimitusjohtajana ja Irma Knaapi itse sen pääkassanhoitajana.

”Muotokuva riippui aikanaan Einar ja Hanna Haapalan kodin seinällä Helsingin Museokadulla, ja viimeksi se koristi Irma-serkkuni kotia Rauhankadulla Turussa. Kassanhoitajan työnsä ohella Irma oli auttanut vanhenevaa Hanna Haapalaa monin tavoin, ja tämä halusi miehensä muotokuvan lahjoittamalla muistaa Irmaa hyvästä huolenpidosta”, Juha Knaapi kertoo.

”Tuntui luontevalta lahjoittaa muotokuva Kauppakorkeakoululle, sillä nyt jo edesmenneellä Irmallakaan ei ollut lapsia, enkä yrityksistäni huolimatta onnistunut löytämään elossa olevia Einar ja Hanna Haapalan sukulaisia.”

Kandidaattikeskuksen seinällä Einar Haapalan muotokuva muistuttaa nyt sekä opiskelijoita ja henkilökuntaa Kauppakorkeakoululle tärkeästä lahjoittajasta ja koululle suunnattujen lahjoitusten merkittävästä roolista opiskelun ja tutkimuksen tukemisessa.

Lämmin kiitos lahjoituksesta!

Lue lisää lahjoittamisesta

Kauppakorkeakoulun opiskelijoita koulun edustalla

Kauppakorkeakoulu – tulevaisuutta rakentamassa

Me Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta kouluttamalla tulevaisuuden osaajia.

Kauppakorkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto-yliopisto Junior teknologiatyöpaja
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Automaatiosäätiöltä lahjoitus Aalto-yliopisto Juniorille

Automaatiosäätiö lahjoittaa 20 000 euroa Aalto-yliopisto Juniorille. Lahjoitus kohdennetaan virtuaalilasien ja robotiikan hankintaan.
Nainen mustassa asussa nojaa vaaleaa seinää vasten
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Maarit Salolainen: ”Tekstiilialan kestävyysongelmiin voidaan vastata monialaisen yhteistyön avulla”

Tekstiilisuunnittelun professori haluaa tiivistää yhteistyötä niin eri alojen tutkimuksen kuin yliopiston ja alan teollisuuden sekä jälleenmyyjien välillä, jotta muutos parempaan tapahtuu.
Kandidaattikeskus amphi Kuva: Tuomas Uusheimo / Aalto-yliopisto
Yliopisto Julkaistu:

Tuore teos kertoo Aalto-yliopiston syntyprosessista

Teos "Aalto. Yliopiston synty" piirtää esiin poikkeuksellisen hallinnollis-poliittis-yhteiskunnallisen prosessin, joka johti Aalto-yliopiston syntyyn.
Nainen punasävyisissä vaatteissa katsoo suoraan kameraan, taustalla metsäluontoa
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Reetta Ranta: "Pyrin miettimään kaikessa sitä, miten tehdä maailmaa paremmaksi”

Alumnitarina: Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun alumni Reetta Rannan mukaan kaikessa tekemisessä pitäisi olla mukana eettinen pohdinta.