Uutiset

Kokeilua ja uuden tutkimista

Uteliaisuus lisää luovuutta, sanoo professori Tua Björklund.
Professor of practice Tua Björklund. Photo: Mortti Saarnia
Radikaali luovuus syntyy avoimesta keskustelusta ja oletusten kyseenalaistamisesta sekä siitä, että hulluimmillekin ideoille on tilaa, sanoo Tua Björklund. Kuva: Mortti Saarnia

Keskityn työssäni luovan toiminnan henkilökohtaiseen perustaan eli siihen, miten uusien ideoiden luomiseen ja onnistuneeseen toteuttamiseen tarvittavia taitoja voidaan kehittää ja miten organisaatiot pystyvät nostamaan ihmisistään esiin heidän parhaat puolensa.

Luovuuden toteutumista ei voi laskea vain yhden innovatiivisen uudistajan varaan: kestävä radikaali luovuus edellyttää, että raivaamme tilaa ja mahdollisuuksia erilaisten sidosryhmien yhteistyöskentelylle.

Kokeilemme uusia tutkimus-, opetus- ja kehittämismuotoja Design Factoryssa: tutkimme sitä, miten yliopisto pystyy hajottamaan siiloja, jotta voimme kehittyä aidosti yhdessä luomisen keskittymäksi.

Erityisesti insinööritieteissä luovuus on pitkälti sidoksissa mahdollisuuteen tehdä prototyyppejä ja tutkia erilaisia ideoita – radikaalin luovasti.

Tärkeintä ei ole vain ajatus, vaan se, miten ajatusta voi jalostaa eteenpäin.

Aalto Design Factory
"Design Factory ei olisi syntynyt ilman eri tieteenaloilla vaikuttavia innostuneita ihmisiä, jotka uskoivat puolivalmiiden ideoiden kokeilemiseen", sanoo Tua Björklund.

Asteittaisten parannusten ja uraauurtavien innovaatioiden erottaminen toisistaan on helppoa jälkikäteen, täysin päinvastoin kuin uusien ideoiden vaikuttavuuden ennakointi.

Radikaalin luovuuden "radikaalisuus" syntyy avoimesta keskustelusta ja oletusten kyseenalaistamisesta, monipuolisten kokemusten jakamisesta ja kunnioittamisesta sekä siitä, että hulluimmillekin ideoille annetaan tilaa. Tämän seurauksena mahdollisuus löytää aidosti uusia ratkaisuja kasvaa.

Meidän on helpotettava uusien, hauraiden ideoiden tutkimisen ensiaskelia ja nostettava esiin luovuuden moninaisia ilmenemismuotoja, jotta voimme kannustaa väkeämme innovatiivisuuteen.

Testatkaamme siis uusia tapoja antaa opiskelijoille ja henkilöstölle mahdollisuus vaikuttaa asioihin mielekkäästi – samalla rakennamme kokonaisuutta, joka on osiaan suurempi.

Kaikkein kiinnostavimmat ajatukset, aloitteet ja projektit voidaan aina jollakin tasolla jäljittää avarakatseisiin kohtaamisiin. Uteliaisuus lisää luovuutta.

Tua Björklund
Professori, Design Factory
Insinööritieteiden korkeakoulu

Radikaali luovuus

Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Lue lisää
Radical creativity illustration: Anna Muchenikova
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

pohjallinen pdp-gaalassa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojekti synnytti innovaation: Kengän sisäpohjat syntyvät muovin sijaan kompostoituvasta puuvaahdosta

Aalto-yliopiston opiskelijat kehittivät kestävän sisäpohjan prototyypin, joka taipuu, kestää kosteutta ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten. Suomalainen kenkäyritys VIBAe lähtee syksyllä testaamaan materiaalia käyttäjillä.
Tummatukkainen nainen tummassa asussa, taustalla kesäinen Otaniemi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Satu Lähteenoja: ”Kestävyysmurroksen edistämiseen tarvitaan tulevaisuusajattelua ja yhteissuunnittelua”

Minä väitän -sarjassamme Satu Lähteenoja osoittaa, että yhteissuunnitteluun perustuva murrosareena-menetelmä lisää hallinnon ja päättäjien ymmärrystä systeemisestä muutoksesta ja auttaa ajattelemaan pidemmälle tulevaisuuteen.
Jar full of coins representing Unite! Seed Fund.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Hae Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa opetusyhteistyön edistämiseksi

Siemenrahalla edistetään vaihto-opintokokonaisuuksien luomista Unite-yliopistojen välillä. Allianssiin kuuluu Aallon lisäksi kahdeksan muuta eurooppalaista yliopistoa.
Aalto-yliopisto Junior teknologiatyöpaja
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Automaatiosäätiöltä lahjoitus Aalto-yliopisto Juniorille

Automaatiosäätiö lahjoittaa 20 000 euroa Aalto-yliopisto Juniorille. Lahjoitus kohdennetaan virtuaalilasien ja robotiikan hankintaan.