Utbildningens innehåll
Gemensamt för diplomingenjörer är en vilja att lösa problem och göra samhället mer fungerande, etiskt och hållbart. En splittrad stadsmiljö och vår tids stora miljöutmaningar förutsätter framför allt insikter i breda helheter och ett tankesätt som överskrider de traditionella gränserna mellan vetenskapsområden. Huvudämnet för den byggda miljön svarar på dessa behov. Huvudämnet kombinerar områden som har en betydande roll för en hållbar framtid: centrala teman för utbildningsprogrammet är bland annat hur vi kan minska behovet av rörlighet och främja mer hållbara former av rörlighet med hjälp av markanvändning och markpolitik samt hur fastigheter förvaltas på ett sätt som stöder hållbar utveckling.
Under det första studieåret inom utbildningsprogrammet för ingenjörsvetenskaper betonas grundstudier: matematik, fysik, ekonomi, juridik och datateknik. Fysik- och kemistudierna är inte obligatoriska, och du kan välja att fokusera på till exempel juridik och ekonomi i stället för dessa i dina studier.
Under det andra studieåret betonas kurserna i huvudämnet för den byggda miljön. Du kan välja ditt specialområde bland de valfria kurserna enligt vilket magisterprogram som intresserar dig. Når du har den byggda miljön som huvudämne har du rätt att avlägga diplomingenjörsexamen (magisterexamen) med antingen fastighetsekonomi eller markanvändningsplanering och trafikteknik som huvudämne. Utöver dessa kan du också med vissa förutsättningar söka dig till ett annat magisterprogram vid Högskolan för ingenjörsvetenskaper eller ett magisterprogram vid en annan av Aalto-universitetets högskolor via Aalto-universitetets externa ansökan.
Under det tredje studieåret betonas biämnesstudier och kandidatarbetet. Som biämne kan du välja en biämneshelhet som erbjuds inom något annat huvudämne vid Kandidatprogrammet för ingenjörsvetenskaper, ett biämne vid någon annan av Aalto-universitetets högskolor eller ett biämne vid ett annat universitet. Biämnet fastställs i samband med att din individuella studieplan godkänns.
Teman
Under kandidatstudierna bygger du en grund för dina diplominjengörsstudier, din teknologiska yrkesidentitet samt för arbete i en internationell verksamhetsmiljö. Studierna ger dig färdigheter att förstå helheter som är kopplade till den byggda miljöns tekniska, juridiska, politiska och ekonomiska system. Du utvecklar en mångsidig expertis och får en helhetsmässig och strategisk inblick i styrning och utveckling av den byggda miljön.
På kurserna behandlas bland annat följande teman:
• miljölagstiftning
• modellering och simulering av trafik
• hållbara trafiksystem
• grunderna i markanvändningsplanering
• datasystem som stöder planering av den byggda miljön
• fastighetsekonomi och fastighetsvärdering
• hållbar fastighetsledning
• metoder för kartläggning och mätningar i den byggda miljön.
Lärande
Studierna inom huvudämnet för den byggda miljön är mångsidiga: utöver traditionella föreläsningar och litteratur används olika övningsuppgifter både som självständigt arbete och som grupparbeten. Den praktiska verksamhetsmiljön har en framträdande roll i studierna: du träffar representanter för arbetsgivarsektorn via gästföreläsningar och besök till platser där projekt- och övningsarbeten utförs. Problembaserade undervisningsmetoder ger dig tillgång till verkliga planeringsprojekt där du får lösa verkliga problem.
Du kan också inkludera arbetspraktik i Finland eller utomlands i din examen. Arbetspraktik är ett viktigt steg mot arbetslivet och en möjlighet att tillämpa dina studier i praktiken. Du kan knyta värdefulla kontakter, och internationell arbetserfarenhet är till fördel när du konkurrerar på en allt mer internationell arbetsmarknad.
Utbildningens uppbyggnad
Huvudämnet för den byggda miljön hör till Aalto-universitetets kandidatproram i ingenjörsvetenskaper. Studierna är en helhet som är uppbyggd för att genomföras på tre år och omfattar följande 180 studiepoäng:
• Grundstudier 70 sp
• Huvudämnesstudier 50 sp
• Kandidatarbete 10 sp
• Biämnesstudier 25 sp
• Valfria studier 25 sp.
Studieguiden för kandidatprogrammet i ingenjörsvetenskap