Dyslexi
Bland finländska högskolestuderande har 4,4 % diagnosen dyslexi (SHVS, 2016). En person med dyslexi läser långsamt till följd av svårigheter att uppfatta och hantera språkljud.
Om du är i behov av individuella arrangemang, gå till väga på följande sätt:
Individuella studiearrangemang grundar sig på utlåtanden från specialister. Du behöver alltså ett intyg från en läkare, psykolog eller motsvarande specialist. Av intyget ska motiveringen till de individuella arrangemangen framgå. Om möjligt är det bra om det framgår hurdana konkreta arrangemang du skulle ha nytta av.
En sökande som behöver individuella studiearrangemang på grund av läs- och skrivsvårigheter (t.ex. tilläggstid för tentamen) kan lämna in ett utlåtande av en utbildad speciallärare, psykolog insatt i saken, talterapeut eller specialläkare. Om du har beviljats tilläggstid eller andra individuella arrangemang för studentskrivningarna, kan du lämna in studentexamensnämndens beslut, om stödåtgärderna framgår av det.
Giltighetstiden för utlåtandena avgörs från fall till fall beroende på funktionsnedsättningens, sjukdomens eller inlärningssvårighetens varaktighet. Vad gäller läs- och skrivsvårigheter beaktas utlåtanden som är gjorda efter att den sökande har fyllt 16 år. Specialisternas utlåtanden sparas inte i universitetets system och detaljerad information om den studerandes hälsotillstånd delges inte någon annan än den person som beviljar rekommendationen om individuella studiearrangemang.
På basis av diskrimineringslagen (1325/2014) och Aalto-universitetets allmänna regler för undervisning och studier ska den studerandes studieförutsättningar förbättras genom skäliga åtgärder om den studerande på grund av en funktionsnedsättning eller annan motsvarande hälsomässig orsak inte kan genomföra sina studier enligt vad som fastställs i undervisningsplanen och på kursen.
I praktiken består dessa åtgärder, d.v.s. studiearrangemang, av flexibla och individuella lösningar när det kommer till undervisningen, tentamina och arbetsformer. Läraren utvärderar och fastställer hur kursen kan genomföras utgående från lärandemålen. Lärandemålen för examen och kursen ska uppfyllas.
Individuella studiearrangemang grundar sig på utlåtanden från specialister.
Studiearrangemangen kan utgöras av till exempel:
Arrangemangen för att stöda den studerande beslutas närmare i ett möte som hålls med en representant för högskolan.
Rekommendationen om individuella studiearrangemang utfärdas åt den studerande efter mötet med högskolans kontaktperson.
I rekommendationen antecknas de individuella studiearrangemang som har beviljats den studerande samt rekommendationens giltighetstid. I rekommendationen antecknas inte uppgifter om den studerandes hälsotillstånd eftersom uppgifter som rör hälsotillstånd skyddas av dataskyddsförordningen. I rekommendationen antecknas även kontaktuppgifterna till personen som utfärdat rätten till studiearrangemangen.
Den studerande får rekommendationen på tre språk: finska, engelska och svenska (exklusive Handelshögskolan).
För att studiearrangemangen som beviljats den studerande ska kunna beaktas på kursen och i tentamen ska den studerande så tidigt som möjligt visa läraren rekommendationen om individuella studiearrangemang På så sätt har läraren tid att beakta arrangemangen och diskutera hurdana arrangemang som gynnar den studerande i genomförandet av kursen. Den studerande får praktisk information om de individuella studiearrangemangen när hen får rekommendationen.
Lärcentret erbjuder tillgänglig kurslitteratur i samarbete med kunskapscentret Celia. Studerande med lässvårigheter erbjuds tillgänglig kurslitteratur. Tjänsten är ämnad för studerande som har anmält sig som närvarande.
Mer information om tillgängliga kursböcker finns här.
Helsingin seudun erilaiset oppijat ry HERO
Stiftelsen för rehabilitering (Erbjuder rättidiga och kundorienterade rehabiliteringstjänster, som stöder arbets-, studie- och funktionsförmågan)
Ledarhundar och assistenthundar
Tukilinja (främjar jämlikheten och likvärdiga verksamhetsmöjligheter i samhället för handikappade och långvarigt funktionsnedsatta personer samt erbjuder bidrag)
Tolktjänster (tal- och skrivtolkning, syntolkning och teckenspråkstolkning)
En studerande som åker på utbyte kan behöva tjänster för specialbehov på grund av handikapp, sjukdom eller till exempel inlärningssvårigheter. Syftet med de individuella arrangemangen är att stödja utbytesstudentens studier och vardag: boende, rörlighet, möjligheter till fritidssysselsättning, hälsa och välbefinnande. Behovet och typen av stöd varierar från individ till individ, likaså lösningarna.
Rätten till individuella studiearrangemang är sekretessbelagd information (OffL 24 § 1 mom. 25 punkten).
Att informationen är sekretessbelagd betyder att den enbart får delges sådana personer som av särskilda skäl behöver få tillgång till den. Information om att en studerande har beviljats rätt till individuella studiearrangemang får därmed endast delges läraren för kursen i fråga och, vid behov, anställda som deltar i arrangemang eller bedömning av sluttentamen.
Bland finländska högskolestuderande har 4,4 % diagnosen dyslexi (SHVS, 2016). En person med dyslexi läser långsamt till följd av svårigheter att uppfatta och hantera språkljud.
Med perceptionssvårigheter avses svårigheter som gäller rumsuppfattning och visuell uppmärksamhet.
Aktivitets- och uppmärksamhetsstörning kan ta sig uttryck i form av koncentrationssvårigheter, slarvfel eller svårigheter med självständiga studier.
Av autismspektrumstörningarna är Aspergers syndrom vanligast bland universitetsstuderande.
Affektiva störningar, i synnerhet depression, är mycket vanliga bland unga vuxna. Det är viktigt att den studerande värnar om sin ork och ser till att få tillräckligt med återhämtning från studierna.
Ångest innebär ett tillstånd där en person upplever känslor av rastlöshet och oro. Det är mycket vanligt och naturligt att känna tillfällig och kortvarig ångest och nervositet i samband med till exempel en presentation, men detta är inte det samma som ångeststörning.
Rädsla för att få en panikattack begränsar den studerandes liv och studier.
Studiepsykologerna handleder och stöder de studerande i utmaningar som inlärning, motivation, självreglering, stresshantering och studiekapacitet.
Do you want to develop yourself as a teacher? Start Aalto pedagogical training with A! Peda Intro and continue with other core courses, or check the available elective courses.
Mångfald och tillgänglighet är principer som främjar likabehandling i all verksamhet inom Aalto-universitetet.
Respons, kommentarer och frågor gällande individuella studiearrangemang