Samarbete

CS-E5200 Design Project

Designprojektet är en praktisk digital produkt och designprojekt för tjänster med starkt branschdeltagande. Målet med designprojektkursen är nya verksamhetsupptäckter. Grupperna upptäcker och utvecklar nya affärsidéer och möjligheter inom temats tillämpningsområde. Partnerna får 6–8 mycket efterforskade tjänsteidéer inom ett angivet verksamhetsområde.
girls-computer-work-research

Studerande bildar tvärvetenskapliga grupper bestående av 4–6 personer. Grupperna går igenom den fullständiga designprocessen från problemupptäckt till att arbeta med interaktiva prototyper av tjänsten. Kursens fokuspunkt är den övergripande processen av användarcentrerad design kring digitala tjänster. Designprojektet är uppbyggt runt ett årligt, föränderligt tema och studenterna arbetar med tjänster som är relaterade till temat.

Kursen pågår från mitten av januari till slutet av maj. Det faktiska arbetet följer design och utveckling under nio spurter, varje är två veckor lång. Varje spurt börjar med en föreläsning och avslutas med en gruppresentation av gruppens aktiviteter. Ägandeföretagen för temana förväntas delta i återkopplingssamtal. Kursen har även en stark mentorskapsdel och varje grupp har en mentor från ett ledande designföretag i Finland. Studenterna kommer att träffa mentorföretaget minst en gång per spurt.

Kontaktpersoner: Mika P Nieminen, [email protected] eller Håkan Mitts [email protected]

Varaktighet: 5 månader, januari–maj

Storlek på studentgruppen: 4-6 studerande

Ansökningsperiod för sponsorer: senast november

 

Läs mer om kriterier och möjligheter för företag här (på engelska).

 

Fallstudier och roller – temaägare

Ett sätt att delta i designprojektkursen är att vara temaägare – företaget som bestämmer årets tema tillsammans med kurspersonalen. Partnerns roll är att välja kursens tema och stödja presentationerna och handläggningarna med 2–3 personer varannan vecka. Partners hjälper även studenterna med tillgång till information, testanvändare och affärspartners under arbetet med designen och utvecklingen.

 

2015 – OP Bank, Basware och iZettle

2015 var temat finansiella tjänster för privatpersoner och en små grupper personer. Temaägare var OP Bank, Basware och iZettle.

”2015 var tjänstdesignbyrån N2 Nolla både gruppmentor och en övergripande coach under kursen. Vi som inte arbetar inom det akademiska välkomnar alltid en inblick i den senaste forskningen och teorierna. Det är också inspirerande att träffa unga, entusiastiska studenter. De hjälper oss ”äldre och visare” att hålla oss öppensinnade och alerta. Den internationella atmosfären vid Aalto är ett stort plus. Jag tror att studenter uppskattar intryck från byråer och företag eftersom vi dagligen arbetar med utmaningarna de stöter på under kursen. Magi kan uppstå i mötet mellan teori och praktik.”

Lotta Buss
Tjänstdesigner
N2 Nolla Oy

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat