Nyheter

På Ahtisaaridagarna i Esbo diskuteras hur fred kan formas

De årliga Ahtisaaridagarna ordnas den 15 november 2018 i Esbo med temat Vi är alla fredsstiftare.
Ahtisaari-päivät 2018

Konflikter orsakade av människan kan även lösas av människan – oavsett om det handlar om en internationell konflikt eller bråk på skolgården. De årliga Ahtisaaridagarna ordnas den 15 november 2018 i Esbo med temat Vi är alla fredsstiftare. Under dagarna behandlas lösning av tvister och byggande av fred på många olika sätt.

Tvister löses genom samtal

I årskurserna 7-9 och gymnasieskolorna i Esbo lär sig eleverna under Ahtisaaridagarna om fredsmedling, om att förhandla och färdigheter som behövs vid konfliktlösning. Verksamheten leds av experter från organisationen Crisis Management Initiative, som grundades av president Martti Ahtisaari samt utrikesministeriets experter. På förmiddagen besöker president Ahtisaari grundskolan Kirkkojärven koulu där eleverna har ordnat en fest med temat försoning och fred. En annan fest ordnas i samarbete mellan Esbovikens gymnasium och Mattlidens gymnasium. Här är temat uppbyggnad av försoning och Finlands väg till enhetlighet efter kriget 1918. Vid dessa läroanstalter har eleverna valt ut elever som agerar som medlare och till vilka president Ahtisaari överräcker en fredsduva som pris.

Kan fred designas?

Under det öppna publikevenemanget vid Aalto-universitetet på eftermiddagen får vi först ta del av en festintervju med president Martti Ahtisaari. I samtalet deltar även Marko Ahtisaari, konstnärlig chef för Helsingfors festspel. Efter intervjun följer en paneldiskussion på engelska, där Aalto-universitetets forskare inom vattenekonomi, delaktiggörande formgivning och datateknikens samhällsaspekter dryftar frågan om fred kan formas – och med vilka metoder.

Program på publikevenemanget| Dipoli, Kalevasalen

15.30 Välkomsttal av Aalto-universitetets rektor Ilkka Niemelä

Intervju med president Martti Ahtisaari (på finska), medverkande även Marko Ahtisaari, konstnärlig chef för Helsingfors festspel. Intervjun leds av Elina Lehtinen, kommunikations- och medelsanskaffningschef, CMI

Presentation av samarbetsprojektet mellan Aalto-universitetet och Peace Innovation Lab vid Stanforduniversitet

16.10 Paneldebatt: Designing Peace (på engelska)

Forskardoktor Claudia Garduño García, institutionen för design, Aalto-universitetet

Forskardoktor Matti Nelimarkka, institutionen för datateknik, Aalto-universitetet

Styrelseordförande Alexander Stubb, CMI

Professor Olli Varis, institutionen för bebyggd miljö, Aalto-universitetet

Panelen leds av Piia Kuosmanen, verkställande direktör, Paragraaffi

Omfattande kringprogram

I anslutning till Ahtisaaridagarna ordnas också ett omfattande kringprogram i Esbo.

Alla finskspråkiga skolor i Esbo firar temaveckan för delaktighet och demokratisk verksamhet under Ahtisaaridagarna. I svenska bildningstjänster fäster man under hela året uppmärksamhet till skapande av gemenskap och hur vi möter varandra på ett respektfullt sätt.

I oktober planerade och förverkligade elever i årskurs 8 i Lintuvaaran koulu djärva fredsåtgärder i sin egen näromgivning som en del av samarbetet mellan Esbo stad och Gutsy Go-metoden. Det är meningen att verksamheten skall fortsätta nästa år på något annat område i Esbo.

Den 13 november 2018 klockan 17.30 ordnas en paneldebatt med temat Varför berörs Esbo av Jemen, Irak eller Sydsudan? på scenen i Sellobiblioteket.Debatten ordnas i samarbete med delegationen för mångkulturella frågor i Esbo. I många bibliotek ordnas bokutställningar med anknytning till teman kring fredsmedling och förlikning.

I Esbo kulturcentralens foajé ordnas det 15.11 kl 18 Ubuntu-kväll. Evenemanget lyfter fram teman som mänskliga rättigheter, fred, frihet och demokrati – teman som var viktiga för Syd-Afrikas första svarta president och motståndare av rasism Nelson Mandela. Som talare är CMI-rådgivare Hussein Al-Taee.

På ungdomsgården i Hagalund pågår lördagen den 17 november 2018 evenemanget Världen i Hagalund vol 2. Under evenemanget förklarar sig ungdomsgården i Hagalund som ett utrymme fritt från hatprat. På evenemanget finns ett mångsidigt program kring likaberättigande.

Platserna till sakkunnigföreläsningen Hur bygger vi en bättre värld? som ordnas för de anställda vid Esbo stadbokades snabbt upp. I en annan skolning ger man verktyg för att lösa konflikter på arbetsplatser och diskuterar om hur förmannen kan främja fred.

En representant för ert medium är välkommen att följa festerna i skolorna under förmiddagen samt intervjun med president Ahtisaari och paneldebatten i Aalto-universitetet på eftermiddagen.

Anmäl deltagandet via e-post till [email protected] senast den 9 november 2018. Vänligen ange i vilken programpunkt journalisten deltar. OBS! För skolbesök krävs det förhandsanmälning.

Mer information

kommunikationschef Antti Ämmälä, CMI, tel. 040 358 3084
undervisningschef Eeva-Kaisa Ikonen, bildningssektorn i Esbo, tfn 050 320 0607
kommunikationschef Jessica Sinikoski, Aalto-universitetet, tfn 050 590 5818

http://ahtisaaripaiva.fi/en/
#ahtisaaripäivät

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Emma Nordback vasemmalla ja Niina Nurmi oikealla. Kuva: Oona Hilli, Aalto-yliopistoU
Pressmeddelanden Publicerat:

Ny studie: Individer i välmående team kan vara nära utbrändhet medan dysfunktionella team kan bestå av välmående individer

Det är mer sannolikt att både teamet och individerna mår bra om man reflekterar och delar med sig av sina problem inom teamet, och om det finns goda relationer mellan alla medlemmar. Långt ifrån alla team lyckas hitta rätt balans visar ny forskning.
Unite! student holding a sign that says Get inspired, grow together, Let's Unite!
Samarbete Publicerat:

Fyra studentprojekt får finansiering genom Unite! Seed Fund

Seed Fund aktiverar studenter från de nio Unite! universiteten att gemensamt bedriva nya aktiviteter.
Otaparkki julkisivu
Campus, Universitetet Publicerat:

Parkeringsavgiften för Otaparkki minskar - ytterligare förbättringar av parkeringen vid Otnäs campus

I mitten av februari införs nya förändringar för campusparkeringen.
Three students eating a snack and discussing over a computer on a rooftop terrace.
Studier Publicerat:

Lär dig språk och interkulturell kompetens online med Unite! Ansök nu till kurser våren 2024

Unite! kurser är öppna for alla studenter vid Aalto-universitetet.