Donera en framtid

Ny teknologi revolutionerar sättet att se på universum

År 2019 fick vi för första gången en bild av ett svart hål som ligger över 50 miljoner ljusår borta. Tänk om vi skulle se ännu noggrannare, längre bort och mer?
Way Out There - Black holes might be nicer than we think

Rymden har alltid väckt vår nyfikenhet och gett näring åt vår fantasi. Radioastronomin har i decennier hjälpt oss  att upptäcka både närrymden och fjärran rymden, men tack vare den nya mottagningstekniken kan vi snart se mer än någonsin. 

Vad är det frågan om?

Med dagens mottagare kan vi observera rymden på en frekvens åt gången. Tack vare den nya mottagartekniken kan vi samtidigt använda tre frekvenser. På så sätt blir observationen noggrannare, snabbare och känsligare.

  1. Noggrannhet: med den nya mottagaren observeras objektet samtidigt på tre olika frekvenser. Förändringen kan jämföras med övergången från svartvitt till trefärgsbild. Samtidig granskning gör det också möjligt att granska objektet på olika djup, vilket gör det möjligt att få helt ny information om objektet.
  2. Snabbhet: tack vare den nya mottagaren slösas inte observationsperioden bort vid byte av mottagare från en frekvens till en annan.
  3. Skala: men nya mottagaren är känsligare vilket gör det möjligt att upptäcka mer avlägsna, dunkla och på förhand okända objekt.
Aalto University Metsähovi Radio Observatory

Målet är ett steg mot en ny teknologisk nivå

Aalto-universitetets Skoggård i Kyrkslätt är Finlands enda radioastronomiska observatorium och astronomiska observationsstation som används ständigt. Internationellt är Skoggård känd för sin unika, över 40 år långa oavbrutna observationsdata om solen samt för de mer sällsynta höga radiofrekvenser som observatoriet använder. Skoggård var också med i den internationella forskargrupp som gav oss den första bilden av ett svart hål.

I takt med att mottagningsteknologin utvecklas uppdaterar flera europeiska forskningsstationer sin teknologi. Skoggård och Finland har möjlighet att delta i skapandet av ett helt nytt nätverk av mottagare och definiera dess forskningsobjekt och -verksamhet.

Att gå med i nätverket då det är nytt innebär en möjlighet att utnyttja och utveckla finländsk, internationellt känd specialkompetens inom astronomi på en helt ny nivå. 

Följ med på en aldrig tidigare skådad rymdresa!

Tack vare den nya mottagaren:

Way Out There - Metsähovi Radio Observatory

Donera till Skoggårds nya mottagare

Låt oss tillsammans revolutionera vårt sätt att se på universum

Har du frågor om donering? Kontakta oss!

 Elina Karvonen

Elina Karvonen

Lahjoittajasuhteet
A view of the M87 supermassive black hole in polarised light, © EHT Collaboration

Astronomers image magnetic fields at the edge of M87’s black hole

The Event Horizon Telescope (EHT) collaboration, who produced the first ever image of a black hole, has revealed today a new view of the massive object at the centre of the M87 galaxy: how it looks in polarised light.

News
Kvasaarin suihku, kuva: EHT

Something is Lurking in the Heart of Quasar 3C 279

First Event Horizon Telescope Images of a Black-Hole Powered Jet

News
Heikko kirkastuma, kuva: Metsähovin radiotutkimusasema

New study: The quiet Sun is much more active than we thought

The quiet Sun has been studied considerably less than the active Sun.

News
Kupu on Metsähovin alueen maamerkki, joka näkyy lentokoneestakin. Kuvaaja: Joni Tammi

Metsähovi radio observatory joins a new European network combining optical and radio astronomy technology research

The network connects observatories around the world and allows observations to be made simultaneously at multiple wavelengths.

News
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat