Uutiset

Vuosi 2018: materiaalivallankumous, talousnobelisteja ja opiskelijoiden huimia taideprojekteja

Mennyt vuosi oli Aallossa jälleen taiteen ja tieteen juhlaa.
Bakteeriselluloosa

Slushissa esiteltiin muun muassa bakteeriselluloosan mahdollisuuksia. Kuva: Aleksi Poutanen

Tammikuussa Aalto-yliopisto ja Andritz Oy solmivat sopimuksen uuden biotuoteteknologian viemisestä globaaleille markkinoille. Teknologian avulla mikrokiteistä selluloosaa voidaan valmistaa ekologisesti ja edullisesti esimerkiksi tuotantoeläinten superruoaksi. Kerroimme myös uudesta kotihoidon toimintamallista, jonka tutkijamme ovat kehittäneet yhdessä terveydenhoidon asiantuntijoiden ja kaupunkien kanssa. Malli on sekä parantanut palveluita että keventänyt hoitajien työtaakkaa.

Skyrmion
Taiteellinen näkemys kvanttimekaanisesta pallosalamasta. Kuva: Heikka Valja

Helmikuussa jututimme kampuksellamme avatun kasvuyrityskeskus A Gridin vetäjää Leigh Ewiniä, joka on kotiutunut uuteen kotimaahansa mainiosti – kiitos suomalaisen startup-kulttuurin. Uutisoimme myös tutkijoidemme löytämästä uudesta kvanttihiukkasesta sekä innovaatiosta, joka voi vähentää merkittävästi avosydänleikkausten komplikaatioita.

Entä jos -kampanja
Sotera-hankkeessa on muun muassa kehitetty uusia vaihtoehtoja ikääntyneiden asumiseen. Kuva: Aleksi Poutanen

Maaliskuussa kerroimme, miten rutiiniohjelmointi voi jäädä historiaan, kun jättimäisten tietojärjestelmien suunnittelu voidaan automatisoida tekoälyn avulla. Tekoäly voi myös helpottaa erityisryhmien, kuten vapinaa sairastavien tai muistisairaiden, älypuhelinten käyttöä yksilöimällä käyttöliittymiä kunkin ryhmän tarpeisiin sopiviksi.

Huhtikuussa katsoimme tulevaisuuteen ja kysyimme: entä jos palvelutalot korvattaisiin mummonmökeillä? Tai entä jos kosketusnäyttö taipuisi mihin tahansa. Tulevaisuutta rakentavista aaltolaisista kertova juttu- ja videosarja saavutti suuren suosion, ja se voitti myös parhaan yliopistoviestinnän palkinnon Sevillassa järjestetyssä Euprio-konferenssissa. Huhtikuussa kerroimme myös tutkijoidemme luomasta Bosen-Einsteinin kondensaatista ja maapalloakin suuremmasta teleskoopistasekä Kysy tutkijalta! -viikosta, jonka aikana eturivin digitietäjät tarjosivat tunnin ilmaisia Skype-keskusteluja kaikille halukkaille.

Henna Lampisen kokoelma Näytös18
Henna Lampisen mallistoon kuuluva asu Näytös18:ssa. Kuva: Guillaume Roujas

Toukokuussa vietettiin jälleen Aalto Festivalia yli 60 tapahtuman voimin ja Aallon muotinäytös houkutteli taas muodin kärkinimiä Suomeen.

Kesäkuussa uutisoimme tutkijoidemme löytämästä uudesta lupaavasta materiaalista, jota voidaan käyttää kvanttitietokoneen peruspalikoiden rakennusaineena ja heinäkuussa kvanttibiteistä rakennetusta lämpöventtiilistä.

Väre building in the campus. Inside shot of natural light filled dark wood staircase criss-crossing in white surroundings. Light through skylights. Photo by Aalto University / Tuomas Uusheimo
Väre kokoaa kaikki Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun laitokset ensi kertaa saman katon alle. Kuva: Tuomas Uusheimo

Elokuussa Aalto täytti Flow-festivaalin opiskelijoiden huimilla taideprojekteilla seinämaalauksista elokuviin, videoihin, työpajoihin ja arkkitehtuuriin. Aalto ja VTT allekirjoittivat myös sopimuksen Suomen Akatemian lippulaivahankkeeksi valitusta FinnCERES-innovaatioekosysteemistä, jonka tavoitteena on muun muassa kaksinkertaistaa metsäteollisuuden arvo uusien biomassaa hyödyntävien tuotteiden avulla. Kerroimme myös tutkijoidemme kehittämästä uudesta, avointa satelliittidataa hyödyntävästä seurantamenetelmästä, joka voi auttaa sademetsien suojelussa.

Syyskuussa rehtori Ilkka Niemelä korosti lukuvuoden avajaispuheessaan yliopistojen roolia elinikäisen oppimisen mahdollistajina. Avajaispäivänä juhlistettiin myös upeaa Väre-rakennusta, joka kokoaa ensimmäistä kertaa kaikki Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun laitokset saman katon alle. Maailman ensimmäiset, talvivalonkin nappaavat pikimustat aurinkopaneelit selvisivät teollisuuden tulikokeesta ja tutkijat osoittivat, että vihapuhetta tunnistavat tekoälysovellukset menevät sekaisin ”rakkaudesta”.

Ioncell-lankoja
Ioncell-kuidusta tehtyjä lankoja ja näytetilkkuja. Kuva: Mikko Raskinen

Lokakuussa vietettiin uuden taloustieteen tutkijakoulun ja tutkimusyksikön Helsinki GSE:n avajaisia, joissa puhuivat muun muassa talouden nobelistit Bengt Holmström ja Jean Tirole. Kerroimme myös, että Suomi lähtee vetämään Euroopan akkualan kierrätyksen tutkimusta Aallon ja Outotecin johdolla, ja että Aallon johtama yhteiseurooppalainen hanke sai 10 miljoonan euron rahoituksen uusien aivotutkimuksen, diagnostiikan ja hoidon kehittämiseen. EU panostaa miljardeja euroja kvanttifysiikan ja –teknologian tutkimukseen, ja Aalto on mukana kolmessa rahoitetussa hankkeessa. Lokakuussa Otaniemessä vietettiin myös hurjan suosion saanutta Shaking up Tech -tapahtumaa, jonka tavoitteena on houkutella lukioikäisiä naisia tekniikan pariin.

Marraskuussa paljastimme, että Jenni Haukio pukeutuu itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Aalto-yliopistossa tehtyyn ekologiseen Ioncell-pukuun. Joukko opiskelijoitamme suunnitteli Uuteen lastensairaalaan luonnon inspiroiman, miellyttävän ja rauhoittavan äänimaailman, ja päärakennuksemme Dipoli täyttyi koodareista Euroopan suurimmaksi kasvaneessa hackathon-tapahtumassa Junctionissa. Kerroimme myös tutkijoidemme tekemästä sovelluksesta, joka visualisoi vesipulan maailmankartalle ja auttaa jokaista arvioimaan vedenkulutuksensa kestävyyttä.

Suomi 100 -satelliitti
Havainnekuva Suomi 100 -satelliitista avaruudessa.

Joulukuussa Aallon materiaalivallankumoukselliset valtasivat Slushin. Tutkijat esittelivät vieraille muun muassa kierrätyskuituja, bakteerien tekemiä laastareita, luonnon väriaineita ja 3D-tulostettavia implantteja. Joulukuussa päättyi myös Aallon juhlavuoden satelliitin Suomi 100:n yli vuoden kestänyt odotus – onnistuneeseen laukaisuun!  

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Nuoret arkkitehdit istuvat ulkoportaikossa ja hymyilevät
Yhteistyö Julkaistu:

Ella Kaira ja Matti Jänkälä kuratoivat Suomen paviljongin vuoden 2025 näyttelyn Venetsiassa

Arkkitehtikaksikon näyttelykonseptin tematiikka on modernin arkkitehtuurin säilyttäminen.
Mustavalkokuvassa hattupäinen mieshahmo katsoo eteenpäin kädet rinnan edessä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jussi-palkintoja elokuvataiteen laitoksen alumneille

Kotimaisen elokuvan viime vuoden parhaimmistoa palkittiin.