Vuosi 2018: materiaalivallankumous, talousnobelisteja ja opiskelijoiden huimia taideprojekteja

Mennyt vuosi oli Aallossa jälleen taiteen ja tieteen juhlaa.
Bakteeriselluloosa

Slushissa esiteltiin muun muassa bakteeriselluloosan mahdollisuuksia. Kuva: Aleksi Poutanen

Tammikuussa Aalto-yliopisto ja Andritz Oy solmivat sopimuksen uuden biotuoteteknologian viemisestä globaaleille markkinoille. Teknologian avulla mikrokiteistä selluloosaa voidaan valmistaa ekologisesti ja edullisesti esimerkiksi tuotantoeläinten superruoaksi. Kerroimme myös uudesta kotihoidon toimintamallista, jonka tutkijamme ovat kehittäneet yhdessä terveydenhoidon asiantuntijoiden ja kaupunkien kanssa. Malli on sekä parantanut palveluita että keventänyt hoitajien työtaakkaa.

Skyrmion
Taiteellinen näkemys kvanttimekaanisesta pallosalamasta. Kuva: Heikka Valja

Helmikuussa jututimme kampuksellamme avatun kasvuyrityskeskus A Gridin vetäjää Leigh Ewiniä, joka on kotiutunut uuteen kotimaahansa mainiosti – kiitos suomalaisen startup-kulttuurin. Uutisoimme myös tutkijoidemme löytämästä uudesta kvanttihiukkasesta sekä innovaatiosta, joka voi vähentää merkittävästi avosydänleikkausten komplikaatioita.

Entä jos -kampanja
Sotera-hankkeessa on muun muassa kehitetty uusia vaihtoehtoja ikääntyneiden asumiseen. Kuva: Aleksi Poutanen

Maaliskuussa kerroimme, miten rutiiniohjelmointi voi jäädä historiaan, kun jättimäisten tietojärjestelmien suunnittelu voidaan automatisoida tekoälyn avulla. Tekoäly voi myös helpottaa erityisryhmien, kuten vapinaa sairastavien tai muistisairaiden, älypuhelinten käyttöä yksilöimällä käyttöliittymiä kunkin ryhmän tarpeisiin sopiviksi.

Huhtikuussa katsoimme tulevaisuuteen ja kysyimme: entä jos palvelutalot korvattaisiin mummonmökeillä? Tai entä jos kosketusnäyttö taipuisi mihin tahansa. Tulevaisuutta rakentavista aaltolaisista kertova juttu- ja videosarja saavutti suuren suosion, ja se voitti myös parhaan yliopistoviestinnän palkinnon Sevillassa järjestetyssä Euprio-konferenssissa. Huhtikuussa kerroimme myös tutkijoidemme luomasta Bosen-Einsteinin kondensaatista ja maapalloakin suuremmasta teleskoopista sekä Kysy tutkijalta! -viikosta, jonka aikana eturivin digitietäjät tarjosivat tunnin ilmaisia Skype-keskusteluja kaikille halukkaille.

Henna Lampisen kokoelma Näytös18
Henna Lampisen mallistoon kuuluva asu Näytös18:ssa. Kuva: Guillaume Roujas

Toukokuussa vietettiin jälleen Aalto Festivalia yli 60 tapahtuman voimin ja Aallon muotinäytös houkutteli taas muodin kärkinimiä Suomeen.

Kesäkuussa uutisoimme tutkijoidemme löytämästä uudesta lupaavasta materiaalista, jota voidaan käyttää kvanttitietokoneen peruspalikoiden rakennusaineena ja heinäkuussa kvanttibiteistä rakennetusta lämpöventtiilistä.

Väre
Väre kokoaa kaikki Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun laitokset ensi kertaa saman katon alle. Kuva: Tuomas Uusheimo

Elokuussa Aalto täytti Flow-festivaalin opiskelijoiden huimilla taideprojekteilla seinämaalauksista elokuviin, videoihin, työpajoihin ja arkkitehtuuriin. Aalto ja VTT allekirjoittivat myös sopimuksen Suomen Akatemian lippulaivahankkeeksi valitusta FinnCERES-innovaatioekosysteemistä, jonka tavoitteena on muun muassa kaksinkertaistaa metsäteollisuuden arvo uusien biomassaa hyödyntävien tuotteiden avulla. Kerroimme myös tutkijoidemme kehittämästä uudesta, avointa satelliittidataa hyödyntävästä seurantamenetelmästä, joka voi auttaa sademetsien suojelussa.

Syyskuussa rehtori Ilkka Niemelä korosti lukuvuoden avajaispuheessaan yliopistojen roolia elinikäisen oppimisen mahdollistajina. Avajaispäivänä juhlistettiin myös upeaa Väre-rakennusta, joka kokoaa ensimmäistä kertaa kaikki Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun laitokset saman katon alle. Maailman ensimmäiset, talvivalonkin nappaavat pikimustat aurinkopaneelit selvisivät teollisuuden tulikokeesta ja tutkijat osoittivat, että vihapuhetta tunnistavat tekoälysovellukset menevät sekaisin ”rakkaudesta”.

Ioncell-lankoja
Ioncell-kuidusta tehtyjä lankoja ja näytetilkkuja. Kuva: Mikko Raskinen

Lokakuussa vietettiin uuden taloustieteen tutkijakoulun ja tutkimusyksikön Helsinki GSE:n avajaisia, joissa puhuivat muun muassa talouden nobelistit Bengt Holmström ja Jean Tirole. Kerroimme myös, että Suomi lähtee vetämään Euroopan akkualan kierrätyksen tutkimusta Aallon ja Outotecin johdolla, ja että Aallon johtama yhteiseurooppalainen hanke sai 10 miljoonan euron rahoituksen uusien aivotutkimuksen, diagnostiikan ja hoidon kehittämiseen. EU panostaa miljardeja euroja kvanttifysiikan ja –teknologian tutkimukseen, ja Aalto on mukana kolmessa rahoitetussa hankkeessa. Lokakuussa Otaniemessä vietettiin myös hurjan suosion saanutta Shaking up Tech -tapahtumaa, jonka tavoitteena on houkutella lukioikäisiä naisia tekniikan pariin.

Marraskuussa paljastimme, että Jenni Haukio pukeutuu itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Aalto-yliopistossa tehtyyn ekologiseen Ioncell-pukuun. Joukko opiskelijoitamme suunnitteli Uuteen lastensairaalaan luonnon inspiroiman, miellyttävän ja rauhoittavan äänimaailman, ja päärakennuksemme Dipoli täyttyi koodareista Euroopan suurimmaksi kasvaneessa hackathon-tapahtumassa Junctionissa. Kerroimme myös tutkijoidemme tekemästä sovelluksesta, joka visualisoi vesipulan maailmankartalle ja auttaa jokaista arvioimaan vedenkulutuksensa kestävyyttä.

Suomi 100 -satelliitti
Havainnekuva Suomi 100 -satelliitista avaruudessa.

Joulukuussa Aallon materiaalivallankumoukselliset valtasivat Slushin. Tutkijat esittelivät vieraille muun muassa kierrätyskuituja, bakteerien tekemiä laastareita, luonnon väriaineita ja 3D-tulostettavia implantteja. Joulukuussa päättyi myös Aallon juhlavuoden satelliitin Suomi 100:n yli vuoden kestänyt odotus – onnistuneeseen laukaisuun!  

Lisää tästä aiheesta

stocker speech
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Gerfried Stocker: Luovuus vaatii hoitoa

Ars Electronican johtaja tuo esiin, kuinka taiteilijat ovat pääasiantuntijoita ihmisen ja koneen kohtaamispisteessä. Luovuus ei kuitenkaan ole loppumaton raaka-aine.
Photo of electricians' tools. Photo by Aleksi Poutanen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto sai Suomen Akatemialta syyskuun haussa 20,6 miljoonaa euroa rahoitusta

Rahoitusta oli haettavissa kolmesta toimikunnasta: biotieteiden, terveyden ja ympäristön; kulttuurin ja yhteiskunnan sekä luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnasta .

Francesco Riccin ja Friedrich Simmelin mielestä menestyksekäs tutkijan ura vaatii uteliaisuutta, täsmällisyyttä, kilpailunhalua - ja onnea. Kuva Matti Ahlgren / Aalto-yliopisto
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijan työ on ”kuin lempilelulla leikkimistä, mutta siitä maksetaan”

Aallossa vierailleet professorit Friedrich Simmel ja Francesco Ricci eivät opiskeluaikanaan haaveilleet akateemikon urasta.
Brain Signals.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oppikirjauutuus: aivosähkö- ja aivomagneettikäyrä analyyseineen yksiin kansiin

Risto Ilmoniemen ja Jukka Sarvaksen kirja Brain Signals on kattava katsaus aivosähkö- ja aivomagneettikäyrään sekä niiden analysoinnissa käytettäviin matemaattisiin malleihin.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu