Uutiset

Viherrä osakesalkkusi ja lämmitä fiksusti - asiantuntijamme listasi parhaat keinot ilmastonmuutoksen hillitsemiseen

Omilla valinnoilla voi pienentää merkittävästi asumisen, liikkumisen ja syömisen hiilijalanjälkeä.
Ilmastonmuutoksen hillitseminen
Kuvitus: Aino Salonen

1. Äänestä vaaleissa ilmastonmuutokseen ja päästövähennyskeinoihin perehtynyttä ehdokasta. Suuri osa päästöistä syntyy rakenteista, joihin kuluttaja ei voi valinnoillaan vaikuttaa – näitä päästöjä voivat vähentää vain poliitikot.

2. Kulje fiksummin. Vältä omaa autoa ja lentämistä, jos mahdollista. Suosi pyöräilyä, julkista liikennettä ja Whimin kaltaisia uusia liikkumispalveluja. Jos oma auto on pakollinen, hanki sähköauto, biokaasuauto tai ladattava hybridi. Dieselin sijaan kannattaa tankata Nesteen uusiutuvaa MY-polttoainetta.

3. Syö fiksummin. Suosi kasviproteiineja ja kasvispainotteista ruokaa. Vaihtoehtoja on todella paljon. Leivän päälle voi kokeilla esimerkiksi hummusta juuston sijaan. Vähennä erityisesti punaista lihaa.

4. Lämmitä fiksummin. Siirry maalämpöön, jos mahdollista. Hanki lämpöpumppujen kaveriksi aurinkopaneelit. Hanki kotiautomaatio, jossa huoneiden lämpötiloja voi säätää sovelluksen, esimerkiksi Optiwatin, kautta.

5. Sijoita päästöjen vähentämiseen. Panosta rahastoihin ja hanki osakkeita yrityksistä, joiden liiketoiminta perustuu päästöjen vähentämiseen. Putsaa salkustasi ja palveluntarjoajistasi pois firmat, jotka ovat tekemisissä fossiilisten polttoaineiden kanssa.

Smart Energy Transition -hankkeen vuorovaikutusjohtaja ja tutkija Karoliina Auvinen

Puhtaasta energiasta räätälöityyn lääketieteeseen – uusi kirja kertoo yliopiston vaikuttavuudesta

Aaltovaikutus on kunnianosoitus kymmenien tutkijoiden kunnianhimoiselle ja tinkimättömälle työlle.

Lue lisää
Aalto Effect book cover / Photo by Mikko Raskinen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.