Uutiset

Unite! Seed Fund 2024 myöntää rahoitusta kolmeen yhteis-opetushankkeeseen, joissa Aalto on mukana

Unite! Seed Fund for Teaching and Learning -rahoitushaku oli avoinna 15. kesäkuuta – 31. elokuuta 2024. Rahoituksella tuetaan yhteisten tai yhteistyöhön perustuvien opetuskokonaisuuksien kehittämistä Unite!-yliopistoallianssin painopistealueilla, erityisesti maisteritason vaihtomoduuleissa.

Näiden moduulien avulla opiskelijat voivat opiskella yhdessä tai useammassa Unite!-yliopistossa tietyn ajanjakson, edistäen kestävää opiskelijoiden liikkuvuutta. Lyhyemmät moduulit ovat pidempiä vaihtoja helpommin laajemman opiskelijajoukon saavutettavissa ja niiden odotetaan houkuttelevan enemmän osallistujia. Tämän haun kautta Unite! rahoittaa kuutta hanketta, joista kolmeen Aalto-yliopisto osallistuu ja joista yhtä koordinoi.

Hyväksytyt hankkeet, joissa Aalto on mukana

Quest for Urban Obdurate Resilience in Uncertain Milieus (QUORUM)

Luonnonkatastrofien, erityisesti vesiin ja ilmastonmuutokseen liittyvien, lisääntyvä esiintyvyys korostaa tarvetta tiivistää monitieteistä yhteistyötä kohti kestäviä, transformatiivisia ratkaisuja. Tämä projekti kehittää tapaustutkimukseen perustuvaa opintomoduulia, joka käsittelee kaupunkien veteen liittyviä monimutkaisia haasteita ja keskittyy kaupunkien jokiin ekosysteemipalvelujen tarjoajina. Projekti kehittää opiskelijoiden taitoja monitieteisissä ja monikulttuurisissa oppimiskokemuksissa, jotta he pystyvät paremmin vastaamaan veteen liittyviin haasteisiin ilmastonmuutoksen aiheuttamissa epävarmoissa ympäristöissä.

Hankkeessa on mukana viisi Unite! -yliopistoa - Aalto, University of Lisboa, Politecnico di Torino, Universitat Politècnica de Catalunya ja Kungliga Tekniska Högskolan. Aalto koordinoi hanketta.

Yhteyshenkilöt

Christine Mady, Arkkitehtuurin laitos, projektin koordinaattori
Paulo Pinho, Sähkötekniikan ja automaation laitos
Andrea Botero, Muotoilun laitos

Collaborative Learning Environments for Research-based Teaching on Industry 4.0 (CLERT-I4.0)

Unite!-yliopistoilla on vahvaa asiantuntemusta Teollisuus 4.0 -teknologioista, mutta osaaminen on jakautunut erillisiin osa-alueisiin, ja ne tarjoavat alan opetusta eri maisteriohjelmien kautta. CLERT-I4.0 tavoitteena on hyödyntää näiden erilaisten lähestymistapojen potentiaalia ja avata tutkimuslaboratorioitamme yhteisölliseen tutkimukseen perustuvan oppimisen mahdollistamiseksi luomalla vaihtomoduuleja, jotka sallivat opiskelijoiden opiskella toisessa Unite-yliopistossa.

 CLERT-I4.0 hyödyntää kansainvälisiä oppimisformaatteja, jotka yhteistyökumppanit ovat yhdessä kehittäneet. Opetuksessa korostetaan käytännön laboratoriotyötä, jota täydennetään digitaalisilla työkaluilla ja verkkosovelluksilla. Lisäksi opiskelijat suorittavat lyhyitä, kahden kuukauden tutkimusjaksoja toisessa Unite!-yliopistossa sekä omassa kotilaitoksessaan. Jos fyysinen liikkuvuus ei ole mahdollista, myös virtuaalinen liikkuvuus on vaihtoehto.

Projektissa mukana olevat yliopistot ovat Universitat Politècnica de Catalunya, TU Darmstadt, Instituto Superior Técnico (Universidade de Lisbon) ja Aalto.

Yhteyshenkilö

Ville Eloranta, Johtamisen laitos

Digitaaliset ratkaisut kestävään vesien hallintaan

Digitaaliset teknologiat ja veden kestävän käytön tarve ovat aiheuttaneet vallankumouksen vesialalla. Meidän tulee kiireellisesti kouluttaa uusi sukupolvi vesialan ammattilaisia. Tavoitteenamme on luoda uusi koulutusohjelma "Digital solutions for a sustainable water management", joka olisi 18 opintopisteen laajuinen sivuainekokonaisuus.

Ohjelmaan osallistuvat yliopistot ovat Aalto-yliopisto, Politecnico di Torino (koordinaattori), Kungliga Tekniska Högskolan, Universitat Politécnica de Catalunya ja Instituto Superior Técnico Lissabonin yliopistosta.

Yhteyshenkilö

Teemu Kokkonen, Rakennetun ympäristön laitos

Katso myös

Unite! logo

Yliopistoverkosto Unite!

Unite! on yksi Euroopan komission rahoittamista Eurooppalaiset yliopistot -verkostoista, jonka jäsen Aalto-yliopisto on yhdessä kahdeksan muun korkeatasoisen eurooppalaisen yliopiston kanssa. Unite! pyrkii merkittävästi vahvistamaan opiskelijoiden ja henkilökunnan liikkuvuutta sekä edistämään eurooppalaisen korkeakoulutuksen laatua, osallisuutta ja kilpailukykyä.

Yhteistyö
Jar full of coins representing Unite! Seed Fund.

Hae Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa opetusyhteistyön edistämiseksi

Siemenrahalla edistetään vaihto-opintokokonaisuuksien luomista Unite-yliopistojen välillä. Allianssiin kuuluu Aallon lisäksi kahdeksan muuta eurooppalaista yliopistoa.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Eva Wahlström
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Luovuus tuki nyrkkeilyä ja päinvastoin

25 vuotta nyrkkeillyt Aallon alumni Eva Wahlström jakoi muistojaan ihmisistä ja kokemuksistaan, jotka olivat hänelle lopulta tärkeämpiä kuin menestys ja mitalit.
Julia Lohmann in her office with large seaweed sculpture
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Julia Lohmannille arvonimi "Honorary Royal Designer for Industry in Regenerative Design"

Monialainen, yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystä sekä valistusta ajava brittiläinen järjestö The Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce in Great Britain on myöntänyt muotoilun professori Julia Lohmannille arvostetun arvonimen.
Siluetinomaisia ihmisiä kokouksessa pöytien ääressä valoisassa huoneessa, jossa on suuret ikkunat ja riippuvalaisimet.
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Uusi pedagoginen mikrokurssi Quickstart for University Teaching on nyt julkaistu

Tervetuloa uudelle pedagogiselle Quickstart for University Teaching -mikrokurssille. Kurssi on suunnattu uusille opettajille, vieraileville luennoitsijoille, työelämäprofessoreille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita pedagogiikasta. Kurssi on itseopiskeltava verkkokurssi ja se koostuu viidestä eri teemasta. Kurssin suorittaminen kestää kokonaisuudessaan noin kaksi tuntia.
Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.